Bieda CMS pre písanie tých pravých weblogov

Pred piatimi rokmi boli Movable Type či WordPress na vrchole technológii redakčných systémov pre bloggerov. Nemienim popierať, že aj dnes si ich všetci musia len pochvaľovať. Nemajú totiž inú možnosť. Nič lepšieho sa nenašlo. Lenže námety k radikálnej premene tu už existujú.


buttons
Iste ste si všimli, že na Spravodaji funguje aj Roman, ktorý písal články o webových prezentáciach našich politikov (čakám, že nájde niekoho ďalšieho a bude pokračovať) a dnes sa zaoberá ženami v technike (seriál o ženách publikujúcich o technike).
Takmer po každom článku spolu riešime prkotiny – tam mu to, hento akosi nezapadlo, raz tam sú nejaké nuly naviac, potom sa čosi kdesi zle pozalamuje do layoutu webu. Nechcem, aby to zvládal na mojej úrovni. Ja som niečo ako závodiaci servisák. Auto si viem opravovať, rozumiem mu a zároveň ho pilotujem, či sedím ako spolujazdec. Toto naozaj nemusí vedieť každý.
V situácií, keď nasadzujem takýto CMS do prostredia s autormi, ktorí nie sú na mojej úrovni sú problémy typické, opakujúce sa a pre automechanika už naozaj nudné. Chyba je v CMS.
Môže byť v razantom vývoji a plné vylepšení. Ale nakoniec skoncí u okienka pre vkladanie obsahu a to je akosi „iné“ ako to, čo obvykle systém vypľuje na web.
Napríklad môj systém: kto by tušil, že stačí vynechať riadok a systém v skutočnosti obalí odstavec značkami P pre odstavce? Pri písaní to nemám ako zistiť.
Obrázky vkladám ako polodement. Ako „embed“ kódy, plné zobáčikov a hlúpostí. Prečo už dávno CMSko nemá vo formulári tlačítko na zobrazenie obrázkov z „redakčnej“ fotogalérie s nástrojom na vybranie podľa predpripravených scenárov (chcem malý obrázok na zaliatie do odstavca, chcem fotku na celú šírku, chcem karusel v prostriedku článku s možnosťou listovať fotkami…), ktoré sa postarajú o hlúposti typu zarovnanie, naštelovanie šírky, okrajov, ktoré si predpripravím pri návrhu dizajnu svojho webu.
To isté všetky ďalšie prvky do textu. Rôzne boxy, nadpisy, embed kódy s videom.
CMSku chýbajú flexibilné možnosti, ktoré už dnes vidíme v inom type webu. Neposkytujú ani trápne „statusy“, ktoré by som na svojom webe chcel mať zaintegrované. Musím to riešiť krvavými pokusmi importovať RSS z twitteru a mať zbytočne tam účet (a tŕpnuť, keby mi twitter prestane poskytovať RSS).
Keď chcem vložiť do článku to video, tak jedine na pohľad komplikovaným embed kódom, pričom z neho nevyčítam vôbec nič. Miesto toho malo moje CMS „zožrať“ link na stránku s videom na youtube, malo si načítať nadpis, popis a ostatnú bižutériu. A v článku mi to rovno zobraziť zasadené (a z možnosťou poprispôsobovať to – dať preč popisky, či ich zmeniť).
Dnes mám v editore článku CMSka vrchol automatizácie: označím dve slova, kliknem na tučné b a okolo slov sa mi viditeľne vloží značka STRONG. Fakt ma to ma napĺňať nadšením v budúcnosť takýchto CMS?

Môže sa Vám ešte páčiť...