Logo stránky ako odkaz

Človek by si myslel, že už je dobojované a zanikli spory šialených čias, kedy sa rúcali štandardy, prichádzali nové. Vlastne nie, občas sa do toho zapletiem v nejakej variácii webdizajnér a klient. Nejaký laický nadšenec, ktorý sa o web zaujíma nepracovne presne ako zahlásil klient webdizajnérovi v nasledujúcom citáte:

Predávam autá 20 rokov, tak mi nehovorte, že nerozumiem webu!


Chcem niečo povedať o logu na webe. Pred rokmi sa o tom nesmierne veľa písalo, vykryštalizovali sa teórie a overovali praxou.
Pokiaľ teda na stránku umiestnite jej logo, tak:
* by malo byť vľavo hore,
* jeho vizuálna podoba by sa už nemala na stránke opakovať (napríklad bannery),
* logo je súčasť navigácie (hlavnej) a preto by túto časť (logo+navigácia = hlavička webu) mala mať každá stránka rovnakú – konzistencia je nevyhnutná,
* pokiaľ je logo „klikacie“ ma obsahovať odkaz na hlavnú stránku webu a keďže tento vizuálny prvok je na každej stránke a je ROVNAKÝ, musí byť aj ODKAZ stále ROVNAKÝ (to je problém tutu odkazov).
Do sporu s týmito zásadami som sa dostal pri začleňovaní jedného systému do väčšej rodiny. Je to typická „webová“ skladačka, kde si svoj sajt poskladám z hotových krabíc. Konkrétny príklad: úvodnú stránku spravím WordPressom. K tomu pridám na fotky Gallery2, keďže robím s komunitou, nasadím diskusné fórum Vanilla a na predaj svojich vecí zriadim nejaký eshop.
Všetko sú to samostatné balíčky a z nich budujem svoje sídlo.
Spor začína v momente, keď nadizajnujem všetkým týmto častiam jednotiaci vzhľad a tak zachovám jeho konzistenciu.
Laik ma presviedča, že je hlúposť mať v logu diskusného fóra odkaz na úvodnú stránku a mal by to byť odkaz na diskusné fórum.
Úplne rozumiem tomu, z čoho vychádza – chce mať nejakú cestu k zoznamu diskusií. Upriamil sa však len na klikanie na logo.
Ja však nechcem narušiť jednotu navigácie a nechcem miasť ľudí tým, že vizuálne ten istý prvok raz odkazuje tam a raz inam. V skutočnosti totiž pri pohybe na websajte nerozlišujem sekciu fóra nijako vyčlenene. Rovnako fotogalériu. Je to len sekcia celého webu.

Site logo links to home page. Most sites include their logo somewhere at the top of every page – generally in the top, left-hand corner. Visitors expect this logo to be a link to your site’s home page. They’ll often go there before looking for the home link in the navigation system. Zdroj: netmechanic.com (tento istý text je na viacej weboch)

Mne je známa len teória, hovoriaca, že klikacie logo webu je „záchranné koleso“ pre používateľa, ktorým sa vždy dostane na JEDNO(!!!) očakávané miesto. Na úvodnú stránku. Ak teda nechcem človeka zmiasť, tak to isté logo má odkazovať vždy na to isté, v čase aj priestore.
Osobne som presvedčený o platnosti uvádzaných bodov a len si chcem vypočuť, či túto logiku chápete a či nájdete presvedčivé teórie, ktorými by ste dokumentovali opak. Nestačí mi váš názor, ten sa mi urobí vždy ráno. Potrebujem hodnoverné fakty.

Using the same name for the same thing in the same place makes things easy. Jacob Nielsen

Uvedomujem si, že môže nastať situácia, kedy sa nejaká sekcia (aplikácia) vytrháva z celého websajtu von, buď je dôležitá alebo príliš uzavretá – nejaký dôvod sa nájde. Typický príklad je vzťah webovej stránky banky a internet banking. Všimnite si, že najčastejšie riešenie tejto dilemy je v úplne odlišnom dizajne internet bankingu. Jedným z dôvodov na iný dizajn je aj to, že v skutočnosti servery ibankingu nemajú s webom banky nič spoločné, dodávatelia sú často rozliční. Avšak úplne iný dizajn dilemu šmahom rieši. Internet banking je samostatný web a logo odkazuje na úvodnú stránku internet bankingu.

Čo vlastne potrebujem? Vlastne nič, niečo som opísal. Sám pre seba použijem mnou preferované a popísané riešenie. Ak máte názor, podložte ho nejakými článkami, samotný stojí za starú belu (rovnako cenný je aj ten môj). Ak si myslíte, že je to tak alebo inak, pridajte na svoju podporu ešte niečo.

PS: láskavo bez ironizovania, bez invektív.

Môže sa Vám ešte páčiť...