Mac App Store – čo ešte neviete a iMovie

O spustení Mac App Store minimálne od včera viete, takže oznamovať to už nemusím. Ohlásený bol pred niekoľkými mesiacmi (spolu s operačným systémom Lion – ten príde tento rok).


Včera som náhodne skúsil Software update a vyšlo mi to už hodinu a pol po spustení. Okolo sa ozývali hlasy o preťažení. Skôr však boli ľuďom do ich počítačov informácie o možnom update systému posúvané postupne. Mne to vyšlo hneď.
Základné postrehy: pred časom som skúšal nezávislú obdobu obchodu s aplikáciami Bodega. Tá ma nezaujala – štartovala nemiestne pomaly. App Store na Macu je však bleskový. Vyzerá a ovláda sa podobne ako jeho obdoba na iPade, takže som sa nemusel hrať na prieskumníka.
Hneď som objavil iMovie z balíčka iLife za slušnú cenu. Miesto celého balíku som kúpil iba ten (v skutočnosti sú v novom iLife vynovené len iPhoto, GarageBand a spomenutý iMovie). Naozaj používam iMovie. Miesto takmer 50 dolárov som to mal za 14.

iMovie

zmeny v iMovie sú navonok nepostrehnuteľné. Evidentne zistili, že sa ľuďom bude páčiť expresné vyhotovovanie „trailerov“ podobných tým pre hollywoodske filmy. Preto pridali ďalšie „šablóny“ a celú ich skupinu „movie trailers“. Práve u nich je najviac nových vecí v prostredí. Miesto bežného projektu iMovie sa otvoria „formuláre“, kam „trochu málo“ popíšem, na určené prázdne okienka vložím videosekvencie alebo fotografie.
Pôvodne som si myslel, že ten záverečný textový zoznam „tvorcov“ v traileroch bude v iMovie „voľne“ použiteľný ale je pevnou súčasťou šablón. Toto konkrétne ma trochu sklamalo – naozaj som čakal, že to bude zaradené medzi titulkové (popiskové) šablóny.
K bežným šablónam pribudli ešte dve, použiteľné aj pre bloggerov, jedna je News (pre vytváranie reportáží podobných tým na spravodajských staniciach) a Sport (s prvkami, ktoré vidíte napr. pri hokejových prenosoch). Prvá je prudko použiteľná ale úvodná grafika pre headline bude zrejme použitá všade. Nedá sa meniť :-)))
Včera som uvažoval prečo iMovie nemá systém umožňujúci pridávanie „prechodových“ efektov, titulkov. A on to mal ale od verzie 08 to zmizlo. Pre značne pokročilého používateľa je to strata a či je to snaha orientovať ho na Final Cut Express, neviem. Rozhodne si myslím, že iMovie je voči nemu extrémne jednoduchý a použiteľnejší.
Za polhodiny od zakúpenia som vytvoril toto:

Pokiaľ ste doteraz nepoznali žiadny vážny dôvod, ktorý doslova „zaplatí“ mac, tak jeden z bodov je iMovie.
Búra predstavu, že je to videoeditačný software s desiatkami funkcií, ktoré sú bez súvislostí vložené do programu a ich kombinácie si musíte najprv predstaviť a až potom použiť. Nie je ani ovládacím softwarom ku videokamere. Z fotografií vyrobí extrémne efektnú prezentáciu, takže rozhodne musíte jeho využitie rozšíriť. Fotky nie sú do videa zaraďované len ako hlúpe premietanie, celé nasledujúce video je LEN z fotografií a napriek tomu sa to tam „hýbe“:

Napriek všetkému vychvaľovaniu: iMovie nie je profesionálny strihací software, ktorý by snáď používal strihač v televízií. Hneď ako sa s ním oboznámite, rýchlo zistíte, že úplne dokonale všetko sa v ňom nedá robiť, čo mi však naďalej nevadí.
Keby som to isté v iMovie mal robiť na PC? Naozaj netuším, neviem, nikdy ma na PC ani nenapadlo, že by som niečo také mohol vôbec chcieť. Myslel som si, že na profesionálne vyzerajúce videá proste musí existovať profesionálny kameraman, macher strihač a neuveriteľne drahé vybavenie.
No a časť z tohto dojmu iMovie „ukradol“, upravil obsluhu pre tupcov a keď si svoje predstavy vtesnám do jeho možností, tak produkujem pozerateľné videosekvencie.
Práca v iMovie príliš nenudí. Môžete sa v ňom hrať celý večer ale ak chcete z 20 fotiek rýchlo niečo spraviť, za pol hodiny je vymaľované (doslova).
Keď robím v iMovie, tak na nič nečakám. Surové videá v boxe s podkladmi sa prehrávajú už pri prebehnutí myškou ponad ne. Keď zvolím nejakú funkciu, tak proste sa tam zaradí a žiadne zdržovanie. Neexistuje, že zvolím nejakú banalitu typu „prefarbi mi obraz do sepia“ a potom po stlačení OK mi program zobrazí presýpacie hodiny a čakám.
Samozrejme po ukončení práce mu už nakoniec mu trvá export do súboru primeraný čas.
Máte doma sklad fotiek a nanajvýš tú stovku dve súborov občas komusi rýchlo odťukáte na počítači a ani to nedokončíte, lebo na návšteve vidíte ako im z očí lezú karpiny. Natáčate rodinu na videokameru a záznamy len syslíte do zložiek na disk, nijako nespracúvate (nemáte toľko času a je to otrava). Podľa mňa je to ideálne prostredie pre iMovie.
Miesto nudného „ťukania“ na Next pri pozeraní fotiek vyrobíte trojminútové video ako namotávku. Ostatné fotky dáte do fotogalérie. Chváliť sa budete videom a fotogalériu si pozriete obvykle už iba vy :) To isté so skladom videozáznamov. Miesto ich zahrabania do disku ich v iMovie intuitívne „vyskladáte“ do akéhosi filmu. Zo surových videí myškou rýchlo vyberáte najlepšie časti a zaraďujete do „projektu“. Meníte, vylepšujete. Bez akýchkoľvek problémov pridáte aj titulky, predely, hudbu, zvukové efekty. A to všetko vrátane mixovania jedného cez druhé (na pozadí hudba a v popredí zvuk buď z videa alebo nezávislý – môžete nahovoriť sprievodný komentár a položiť ho kamkoľvek).

mac a domáce video

V tejto situácií by som sa už nebál macu a jeho OS X, ak jediné, nad čím váham je: budem s tým vedieť robiť, čo vlastne získam, neodložím ho nakoniec znechutene? Práve kvôli iMovie si myslím, že nie. Aj keby ste si mali nakoniec do macu doinštalovať Windows aby ste sa uspokojili tým, že „ešte mám doma aj Windows“. Ja doma nemám žiadny skutočne nevyhnutný software, na ktorom bytostne závisím a musí byť pre Windows. Žiadne čítanie dokumentov z práce, žiadne „ajťácke“ dôležité softwary, či vývojové prostredia. Nič z toho nemám, je to môj počítač, nie firemný :-) a neviete aký to je relax.
To som sa rozkecal, takže končím. Nechcel som Vás ukecávať, to vôbec nie :-) a ani to nemá zmysel nejako viac tlačiť na kohokoľvek, kto sa pri téme mac zastaví na hlúpostiach ako je menu aplikácii „vždy hore“. Inteligentný a šikovný človek sa s týmito zmenami dokáže vysporiadať, verte mi.

mac App Store

Vrátim sa ešte ku Mac App Store a pokiaľ vás zaujímajú detailnejšie postrehy, tak na superapple.cz je toho ďaleko viac. Vrátane materiálu pre vaše novinárske duše, ktoré z jednej vety vydolujú celé seriály nezmyslov :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...