Vyšší level OS

V detailoch sú OS a ich GUI ešte v plienkach. Predstavte si typickú IT rozprávku o hlúpom používateľovi, dokumentovanú na lamer.cz Lenže ja budem úplne vážny, pretože toto je jeden z typických príkladov ajťáckeho oddelenia od reality.
letter-writing


Keď mením príponu súboru, tak logika nie je, že to po ajťácky „nejde“. V skutočnosti používateľ chce spustiť konvertovanie (zmenu typu) súboru. Ak sa už dostal na úroveň pochopenia súborového systému, tak takáto brzda?
Pred časom som si obľúbil v mojom operačnom systéme primitívnu vychytávku. Ajťákmi známe „viewery“ súborov. Zatiaľ to funguje tak, že ak si chcem dokument rýchlo pozrieť, musím k nemu mať jeho vlastný prezerač, ktorý je akousi odľahčenou aplikáciou. Tá vyzerá ako ju stvorili. Každá inak. Pritom je však základná potreba rýchlo pozrieť, čo je to za súbor. Môj systém to už aspoň doviedol do stavu, že už nevidím tie prezeracie aplikácie. Stlačím medzerník a súbor sa nejako zobrazí.
Ďalším levelom by malo byť zabudovanie „konvertovacieho“ stroja do OS. Pokiaľ sa rozhodnem zmeniť príponu súboru z .bmp na .jpeg, tak nieže systém poslušne tupo zmení príponu a súbor naďalej zostane Windows Bitmap. Nie, urobí aj skonvertovanie do JPEG. Pre mňa za mňa s ajťáckymi hlúpymi otázkami „Chceš zmeniť bitmapu na jpeg?“ (aj keď jediní, komu na nich záleží sú ajťáci).
Ako to bude fungovať? No, vymyslite ajťáci.
Nesprávne typografické návyky pri písaní
Veľakrát sa rozčuľujem, keď v textoch sa snažíte robiť stĺpce vkladaním veľa veľa medzier za sebou. Je to hlúpe a nefunguje to. Ale robíte to napriek tomu, že máte megavelefunkčnémusímmaťčokeby Office. A keď musíte „odsadiť“ čísla do druhého stĺpca, tak zo všetkých možností VŽDY použijete sled medzier. Kľudne desať minúť vyrovnávať tie čísla pod seba.
Pritom logické riešenia by mali byť presne také isté ako keď Word pri vložení spojovníka na začiatku a odriadkovaní pretvorí odstavec na odrážku.
Typografické pravidlá hovoria, že neexistuje žiadna nevyhnutnosť mať viac ako jednu medzeru za sebou. Cítite, že musíte vložiť DVE medzery? Môžete si byť istí dvomi vecami:
* je to zle,
* existuje lepšie riešenie, funkcia.
Preto by mal textový editor zamedziť vkladaniu viacej medzier za sebou.
Pred rokmi som používal Turbo Pascal a rozhranie Turbo Vision. V ňom bol jednoduchý textový editor a ten som si upravil podľa typografických pravidiel:
* nevedel vložiť viac medzier za sebou,
* kontroloval medzeru pred zátvorkou a medzeru za ňou,
* kontroloval medzeru za znamienkami !, ? a pod. a sledoval, či medzera nie je pred ním
* a mnoho iného.
Vždy som však sledoval to, aby pri písaní som nemusel meniť návyky. Ak som teda písal medzeru za výkričníkom aj sám, tak editor mi tam nenasypal automaticky ešte jednu. Počkal si, čo píšem a podľa toho sa zariadil. Rovnako mi dovolil ťukať do medzerovníka na mieste, kde bola bodka avšak pri písaní textu, zabezpečil aby bodka na konci vety bola bez medzery pred a s medzerou za ňou.
Celkom rád by som bol, keby sa takéto možnosti do textových editorov dostali. Nedá ich tam výrobca a editor pozná makrá? Urobte typografické makro na presiatie textu.
PS: berte to ako nesúvislé plácanie, čo ma momentálne napadlo.

Môže sa Vám ešte páčiť...