Čínska obcesia kopírovaním vizuálnych prvkov

Naozaj nemusím oznamovať, že Číňania produkujú lavíny falzifikátov, napodobenín, kópií a to v celom rozsahu kvality (výrobku, napodobenia až po úroveň identickej kópie).
Na tomto fenoméne ma fascinuje táto ich až obcesívna snaha vyrábať (podľa všetkého) takmer všetko ako falzifikát. Netuším ako to priamo v Číne vnímajú. Či je ich snaha orientovaná povrchne – aby som si kupoval takýto falz na vybudovanie zdania, že mám originála. Alebo na to pozerajú ako na jednoduchšiu cestu – preberiem hotový dizajn a „nejako“ to vyplním črevami.
Chápem približne, že asi tam takéto veci nikto nereguluje a tak prakticky ktokoľvek môže vyrobiť čokoľvek a začať to aj predávať. Rozumiem aj veciam, kedy tá istá Čína vyrába kvalitné výrobky len preto, že ich návrh a všetku logistiku, kontroly, postupy niekto vyvinul a neustále dozerá na výrobu. Preto môžu v podstate tí istí Číňania zároveň vyrábať – ale bez tohto dozoru – absolútne nepodarky či až smiešne veci.
Keď sa občas dostanem k výrobku, ktorý zjavne nič nekopíruje, tak ma už ani neudivuje aký je na pohľad zlý (vzhľad).
Zdá sa mi, že neexistuje nič, čo už nejako neokopírovali. Nápoje, dokonca firmy a ich logá so silnou inšpiráciou, niekedy až dokonalé napodobeniny telefónov (kým ho nemáš v ruke si v rozpakoch a až po čase odhalíš jemné rozdiely) a pritom sú postavené na iných základoch (príklad iPhone 4, ktorý postavili na Windows Mobile ale dokázal zmýliť aj majiteľa originálu).
Naviac táto ich obcesia je tu už desiatky rokov. Voľakedy sme Čínu vnímali hlavne ako falzifikátora oblečenia a producenta bavlnených výrobkov.
Naozaj by ma zaujímal ich vlastný pohľad na falšovanie. Myslím si totiž, že ak už majú sily na vyrábanie, či nie je snaha (zle) kopírovať zbytočná. Tu v Európe totiž nemôžeš nikoho oklamať logom BABYDAS. Tak prečo sa to vôbec vyrába? Kdesi vo Vietname to logo tajomší ľudia nevnímajú? Ako to je?

Môže sa Vám ešte páčiť...