Instantná typografia článkov

Párkrát som už aj tu písal o tom, že dizajnéri-grafici sa zamerajú na celkový návrh webu a typografií obsahu sa príliš nevenujú. V tej súvislosti tu už dávno funguje fenomén „instantného“ webdizajnu. Nainštalujete si CMS a máte desiatky tisíc šablón vzhľadu.
V drvivej väčšine opäť zameraných na celkový dojem – farby, stĺpce, hlavička, pätička, pozadie.


Faktom je, že výsledný efekt typografického návrhu je mizerný. Ak je výborný, tak ho prakticky nevnímate. Keď je niečo VEĽMI zle (text vyteká, je drobný, nadpisy nevýrazne, kontrast mizerný), tak sa rieši čiastkovo daný problém a kľudne sa jeho odstránením vyrobia menšie či väčšie prehrešky. Typicky: dizajnér-grafik odstráni podčiarknutie odkazov, nanajvýš ich zafarbí ale zároveň tú istú farbu použije na iné neaktívne prvky. Po námietkach, že nejde na pohľad identifikovať odkazy dá (nevhodne) odkazom bold (alebo pridá hover efekt).
web-design
Čo však s komplexnejším vnímaním typografie so zameraním na obsah umiestnený na webe?
Nejaký súbor pravidiel existuje ale je to puzzle. Keď si z každého vyberiem jednu z možností a poskladám to dokopy, nemusí vzniknúť dokonalý celok.
Veľmi by sa mi páčili akési instantné CSS sety, kde by v rámci selectora „content“ boli definované nadpisy, odstavce, zoznamy, citácie. K tomu aj rôzne miniprvky ako dizajn značiek, dátumov. Pridávam aj vložené obrázky, vložené videá, tabuľky.
Všetko ako jedna pekná sada, ktorú použijem na svojom webe.
Neexistujú(?) žiadne galérie, pred pár rokmi bývali desiatky CSS galérii, kde sa dizajnéri chválili svojimi webmi.
Hypotetická typogaléria by obsahovala screenshoty „článkov“ s nadizajnovanými prvkami, stiahnuteľné CSS.
Dizajnér by namiesto odfláknutia tejto časti použili niečo, čo by sa k ich grafike hodilo.
* CSS Typography

Môže sa Vám ešte páčiť...