Rýchlo rýchlo urobme nejaký dizajn

Vytrhnem z kontextu nejaký dizajn webstránky a zameriam sa ako sa „nepohrali“ so zobrazením článku a naviac ho vybavili cirkusom zbytočných prvkov.


Nejde mi o zhovaďovanie autorov a vlastníkov webu, ktorého podstránku s článkom som si vybral ako príklad.
Chcem zvýrazniť chyby, ktorých sa dopustili – pravdepodobne nemali čas a možnosti venovať sa tomu, čo sa dá pochopiť. Tak prosím Vás neskúšajte na mňa ísť „a ty na Spravodaji máš čo hovoriť, pozri, čo zle tu maš všetko“.
Na webe Depechezone.com vidieť, že dizajnér sa primárne venoval šablone pre nejaký CMS a venoval sa výhradne celkovému návrhu bez toho, aby sa špecializoval aj na zobrazenie článku. Takýto návrh ani nerobil. Zameral sa na titulku, vyfarbenie (do čierna – veď Depeche), hlavičky boxov a pri týchto bodoch skončil. Zvyšok zostal ako to „default“ CMS generuje.
Takže článok potom vyzerá takto:
precpany-layout
Červenou som označil „WTF“ zóny – časti, ktoré sa mne zdajú predimenzované alebo zbytočné alebo prehnane zdôraznené. Zelenou som označil podstatnú časť stránky. Obsah článku. V tomto pohľade sa červené zóny pohodlne „prebili“ vizuálne do popredia a „chudák“ obsah hrá druhé husle. A to všetko vlastne preto, že sa dizajnér nevenoval vzhľadu článku. Nie preto, že by sa práveže nejako zvlášť snažil „potlačiť“. Iba chcel dať nejaký „socializačný“ prvok a pridal ho k tomu, čo generuje CMS.
Konkrétne:
* hviezdičkovanie považujem za zbytočný prvok – pridal tam lajkovanie na facebook, takže dva sa mi tam bijú – vyberte si a hlavne – cpať ich ešte pred obsah článku – naozaj treba poriadne premýšľať, či a kedy áno,
* vpravo od hviezdičkovania sú zasa nejaké nastavovacie prvky, keby boli samotné, nič sa nedeje ale z kvapiek máme more,
* obrázok k článku – je akosi divne zasadený – vpravo a vľavo je prázdno, obsah to posunie nadol, chcelo by to vymyslieť koncept pre vsádzanie obrázkov do článkov – naozaj musí byť veľkoplošný obrázok ešte pred akýmkoľvek textom?
* samotný obsah – päť riadkov textu a proti tomu niekoľkonásobne väčšia plocha všetkého toho cirkusu okolo neho?
* pod obsahom zasa priveľký cirkus ikoniek – naozaj si myslíte, že čitateľ vôbec rozumie, čo to všetko robí a akú funkciu to vlastne má?
* čisto vzhľadom: nezdá sa vám veľkosť nadpisu predimenzovaná voči obsahu textu článku?
Obehnem ešte samotnú stránku: koho z depechezone.com napadlo, že blikajúce logo je dobrý nápad?

Prízvukujem: nejde mi o to zhovaďovať depechezone.com – priveľmi dobre chápem za akých nadšeneckých okolností sa takéto weby robia, že nemôžem požadovať za každých okolností profi prácu. Preto na mňa zbytočne neútočne – ja iba ostatným hovorím, čo je chyba a ak sa chcete tomu venovať, čo je ešte dôležité okrem „prefarbenia“ webu.

Aktuálne: článok som písal pred pár dňami, dnes mi nejde otvoriť z úvodnej stránky depechezone žiadny článok. Pod nadpismi je zbytočny Facebook like box, likviduje to pohodové načítanie stránky.

Môže sa Vám ešte páčiť...