Noteslate som si nakreslil na Boogie board

Nedávno nás vzrušil „stodolárový“ NoteSlate. Ten sa nedávno ukázal ako „mámtovhlaveakoprojekt“, čím môj záujem klesol kamsi k „hledačovi“. Obratom sa však odnikiaľ vynoril Boogie Board. Hotový predávaný. Nebolo treba nad ničím premýšľať, fantazírovať a hlavne komunita do neho NEKECÁ a nepresadzuje nebeské blbosti.


Je hotový, je na predaj a je na mne, aby som si ho vybral a kúpil. Či ofrfľal a nekúpil.
NoteSlate bol propagovaný ako zápisník.
Boogie Board je propagovaný ako zápisník.
Len je lacnejší, len existuje, len neobsahuje 100 % fantazmagórií.
Hneď ako som zistil, že sa dá kúpiť, tak ho mám a namiesto tlachov po internete mám osobnú skúsenosť.
Ako prvé musím napísať: žiadny zázrak, ktorý by mi spôsoboval vytŕhanie zo snov. Je to tupá placka, ktorá nemá na pohľad v sebe žiadnu emóciu. Robí vlastne iba to, čo si myslíte, že robí.
Prvé moje (povedzme mierne) prekvapenie bola konfrontácia „technickej špecifikácie“, obrázkov z internetu a toho, čo som našiel v krabičke.
Veľkosť.
Až v ruke som si uvedomil, že by som ako druhé želanie chcel dvojnásobnú veľkosť. Nech je to solídna A4.
Kde som stratil prvé želanie? Dostanem sa k nemu.
Ceruzka k nemu je pasívny kus „niečoho“. Kresliaca plocha totiž reaguje na tlak. Po polhodinke hrania zistíte, že aj na tlak ruky.
Po niekoľkých dňoch si uvedomujem, že stále necítim ako neprekonateľný problém úplnú izoláciu tejto placky. Pri tejto cene naozaj nechcem žiadne káblovanie s počítačom a prenášanie tých nezmyslov do neho ako obrázky. Pozícia a úloha Boogie Boardu je vopred daná a kecami nič nezmeníte. Máte jednoduchý výber: chcem, nechcem. Ale žiadna možnosť „snívam“ tu nie je.
Takže keď nechcem prenos z tabuľky do počítača, čo to vlastne chcem?
Málokto to spomenul a ja to pokladám za najdôležitejšie?
Áno. Je to jednoduchá funkcia. Guma. Pol hodiny čarbete a jediný zlý pohyb… znehodnotí kresbu. Môžete len stlačiť tlačítko, ktoré všetko vymaže. Toto degraduje Boogie Board na čarbátko. V ten moment je prenos do počítača nepodstatná zbytočnosť.
Boogie Board je však istá forma potvrdenia, že technológie dozrievajú do použiteľného stavu. Neverím, že nám vo firme zamestnávateľ k nožniciam či postitom nanúti takéto tabuľky. Ani o rok, ani o päť. Kým NoteSlate ešte nedokázal zhmotniť naše sny, tak Boogie Board hneď ukazuje, kde sú naše predstavy nedomyslené.
Pri písaní si rýchlo všimnete, že rozlišuje silu tlaku. Tu mám problém. Písanie viac pripomína hrubú fixku ako ostrú ceruzku. Je síce možné kresliť tenkými čiarami ale tam sa hrot plochy skoro nedotýka.
Všimol som si, že ked resetovanie obrazovky bolo pred dlhým časom, tak citlivosť na tlak klesá a čiary sú hrubšie. Pokiaľ chcete tenké čiary, asi musíte začať hneď po resete.
Menej podstatný rozdiel oproti papieru je inverzné zobrazenie. V praxi je to nepodstatné – je to čarbacia plocha.
Ďalší postreh je v reakcií na okolité osvetlenie. Zdá sa mi, že najlepšie sa naň pozerá na priamom slnku. To je diametrálna odlišnosť od bežných obrazoviek. Dokonca sa mi zdá, že ani eink sa tak na priamom slnku „nevylepší“.
Vadí mi na ňom nalepená lišta s logom. Vôbec nechápem jej zmysel. Vadí pri manipulácií. Bez nej by to bolo lepšie. Len obdĺžnik s písacou plochou.
Nemám veľa predstáv o tom, ako to vôbec funguje. Podľa mňa je v tom niečo polotekuté, čo tlakom „potlačím“ kamsi dole, čím sa „ukáže“ podkladová farba. Podľa všetkého nemá plocha rovnomernú mriežku. Reset zrejme neurobí nič iné ako „presun“ kvapaliny na východziu pozíciu. Nepátral som po princípe.
Nesmiem však zanedbať sny ľudí nad takýmito prístrojmi. Tých, čo fantazírujú o veciach, ktoré nemajú (lebo podľa nich tie veci majú slabú výbavu a hneď vymenujú, čo tam chcú).
Prvá požiadavka je prepojenie cez USB.
Ja rovno poviem, že je to hlúposť. Prečo by som sa mal otravovať s pripájaním káblom? Ak už nejaký prenos, tak jedine a len bezdrôtový a rozhodne WiFi. A primitívny. Tlačítko alebo gesto, ktorým obraz odošlem do svojho úložiska. Resp. ešte „zrkadlenie“ napr. do premietačky.
Záver
Podľa správ známych je Boogie Board hit ich detí. Verím tomu na 100 percent. Kúpte im to, nesklame. Viem si ho predstaviť ako odkazovník v domácnosti. Veľmi dobre bude fungovať pri vysvetľovaní vecí, ktoré sú vám známe. Sedíte na porade a tých 5 nechápavcov si niečo nevie predstaviť, takže kreslíte boxy, prepájate čiarami a popisujete to. A potom, sedíte za stolom a pri toľkých tokoch smerom k vám: telefonáty, emaily, rôzne systémy. Máte pred sebou čarbaciu plochu, kam si niečo poznačíte, aby ste sa k tomu onedlho vrátili.

Boogie Board som kúpil za svoje vlastné peniaze a pre vlastnú potrebu. Impulzom bola hlavne zvedavosť. Bol by som rád, keby mi ho za recenziu niekto daroval, no tentoraz som Vás predbehol. Ďakujem nemenovanému tiežmajiteľovi Boogie Boardu za formality, ktoré absolvoval miesto mňa pri jeho objednávaní.

Môže sa Vám ešte páčiť...