Apple Bluetooth Keyboard v rukách ortodoxného kritika

Som zástanca ortodoxných klávesníc. Naklasickejšie z klasických rozložení. Rozladí ma hocijaký detail. Okrúhly Escape? Kriste. Horkoťažko som vydýchal Win klávesy medzi Ctrl a Alt.
Za posledné roky sa mi nesmierne ťažko kupovali. Obvykle som ukoristil z odpadu vyhadzované drôtové klávesnice, ktoré iní odmietali. Potom som prešiel na bezdrôtové technológie a bolo to ešte ťažšie.


Musím mať klávesnicu so správne veľkými shiftami. Presne definovaným Enterom. Normálnymi Fx klávesami. Šípky. Numerický blok.
Posledný rok som prežíval s mac mini a pripojenou bezdrôtovkou od Logitechu. Nakoniec som si kúpil bezdrôtovku od Apple ale už cez Bluetooth.
Je to vlastne neortodoxná klávesnica. Vlastne ju mám radšej ako tu pred ňou. Situácia sa má tak, že som vzdal hľadanie ortodoxnej ale technologicky modernej klávesnice. Žiadna doska na žehlenie s multimediálnymi tlačítkami. Žiadna domnelá ergonomická paródia.
Klávesnica od Apple je už skoro diaľkové ovládanie. Malá, tenká ale napodiv klávesy sa stláčajú aj mne veľmi dobre. Jediná veľká výhrada je k Enteru. Je úzky. Nedá sa písať s emóciami podfarbeným odbuchnutím odstavca. Zrejme je to pre emákov, ktorí používajú trojbodky na tragické prestávky nepodstatné.
Chýba mi verzia tejto klávesnice v plnom rozsahu – s numerickým blokom a normálne umiestnenými šípkami.
Napriek tomu som začal uznávať ostatné výhody práve tejto klávesnice. Maličká a už mi nezaberá doma priestor. Dokonca si ju môžem zbaliť k iPadu so sebou. Kupoval som ju práve kvôli nemu.
Pre istotu som pred kúpou skúmal koľko možností mi dáva bohatý PC svet. Hľadal som bluetooth sady klávesníc. Vlastne nič som nenašiel. Vyberať si presne z dvoch, ktoré mi aj tak nesedia? Ďakujem pekne, klávesnicami obsypaný svet. Naozaj som to vzdal.
Zostala mi iba nechuť pozerať sa na regály a eshopy plné nepodarených imitácií klávesníc. Väčšina z nich má písmenká namaľované tak, že po pol roku ich nevidno. A to u drahých klávesníc nesmie byť. Čím drahšia klávesnica, tým je to väčšia doska vhodná skôr na surfovanie.
Apple BT keyboard sa mi vlastne páči zo všetkých naviac. Netvrdí, že je ortodoxná a úplná. Dokúpil som si samostatný numerický blok, ktorý používam doma na jedinú vec – keď pracujem v ibankingu, naťukávam naslepo údaje. To potrebujem. Potom ju zasuniem do tmy stola a mesiac o ňu nezavadím.
Pokiaľ by sa ma niekto pýtal na dobrú klávesnicu? Dnes už neexistuje. A základná zásada pre pracujúcich ľudí: nehľaďte na to, aký počítač máte hodiny pred sebou. Dôležitá je len a len táto trojka: obrazovka, klávesnica, myš. Tie musia byť luxusne kvalitné. V prípade klávesníc cena už nie je príznak luxusu :) Ten nájdete len v koši s vyradeným hardwarom :-)
Veľmi by som chcel túto klávesnicu v bluetooth verzii. Alebo túto.

Môže sa Vám ešte páčiť...