Podľa čoho ja hodnotím nejaký web

Nemám príliš objektívne kritéria, možno jedno či dve z ďalej menovaných by sa dali zovšeobecniť. Zvyšok je zmes mojich osobných kritérii.


web-design
* Podčiarknutie odkazov. Absolútna priorita. Má tieto výnimky: prvok je inak vizuálne rozpoznateľný ako klikací (typicky menu, záložky, tlačítka). Naopak v súvislom texte neexistuje, aby odkazy neboli podčiarknuté. Tam to nikomu neodpustím a siahodlhú argumentáciu už preboha po tých rokoch evanjelizácie nečakajte (a naopak, všetky protiargumenty som už stokrát počul a odmietam, skúste niečo nové),
* Horizontálny rolovací pruh, úplný odpis webu. Nech mi ten pseudografik netvrdí, že to nešlo inak ako na šírku 1260px a už mi ani nezačínajte s „všetci majú“.
* Modálne okná, netolerujem u webstránok a ako tak dokážem pochopiť u aplikácii.
* Vynútená zmena rozmerov okna prehliadača: kodéra by som ani nevypočul. (typický trik)
* Otvorenie ďalšieho okna POD aktuálnym oknom (typický trik s reklamami)
* Potlačenie obsahovej zložky (plošne, významovo, vizuálne) výtvarnou zložkou, typický príklad je keď grafik s kodérom úmyselne zmenšuje písmo, farebnými čarami mu znižuje kontrast, premiestňuje hlavný box s textom mimo bod pozornosti, núti ma k obsahu sa „nejako“ dopracovať,
* Trpí pocitom VŠETKO čímsi ZAPLNIŤ. Jedným z prejavov je „ramikovanie“ každého nezmyslu, ktorý ma tri slová ale na rámik ešte pridáme nadpis s piatimi slovami (dve sú totožné s tými v rámiku. Averzia k prázdnym plochám a nulové „paddingy“ tam, kde sa to očakáva, husté riadkovanie. To všetko mi web znechutí.
* Odstavce. Patrí to skôr už autorom obsahu ako dizajnérom. Špageta písmen naskladaná kamsi za ohyb stránky ma spoľahlivo odradí. Univerzálna rada: Enter stlačím s každým nádychom (ok, píšete pomaly, každý druhý).
* Nevidím na stránke JEDEN bod, kde očami začnem stránku prezerať. Pokazíte si to ľahko. Stačí pár pohyblivých reklám alebo hoci DVE logá v hlavičke.
precpany-layout
* Zlá typografia: husté riadkovanie som spomenul, k nim pridajte drobné bezpatkové písmo s dlhými riadkami a spoľahlivo sme čítanie obsahu zlikvidovali.
* Prílišná inteligencia stránky: každý deň ma na mojom domácom počítači odhlasuje (ak používa kontá), prepína sa do mobilného zobrazenia na mojom iPade (ktorý to nepotrebuje), otvára mi odkazy do nových okien, kdekoľvek môže ma otravuje modálnymi oknami miesto inpage pruhov, ktoré môžem chvíľu ignorovať. Prepína sa tvrdohlavo do môjho jazyka aj keď ja ju chcem anglicky (týmto ma nevýslovne nasiera Logitech.com a Creative.com).
* nepozná TITLE v kóde, zlé poradie v title (napr. názov známeho webu ako prvý a nadpis článku druhý), príliš dlhý a hlúpy title (takzvané praSEO TITLE),
* moja stránka je jediná na svete a preto po nej môže snežiť snow.js
* zúfalo sa snažím všetko napchať pred ohyb, bežná webstránka môže rolovať za ohyb a JE VAŠA chyba, ak to z nej nekričí,
* oznámi mi, že som jeden z tých idiotov, ktorí nemajú tie tri verzie prehliadačov, ktoré majú „všetci“.
* nepočíta s tým, že prehliadače majú funkciu na vynútené zväčšenie fontu (minimálna veľkosť písma).
internet-explorer
Keď v takomto zozname sa tak po tretí krát zaseknem, že týmto to tiež trpí, obvykle už príliš nepátram, čo je na tej stránke dobré :-) najmä ak to nie je hneď vidieť.
Námet: Top 5 Peeves of Bad Web Design

Môže sa Vám ešte páčiť...