Elektronické časopisy: Ja jeden dôvod mám

Blabla… papierové časopisy sú… blabla… lepšie… blabla…
Približne toto si vypočujete desať minút po publikovaní čohosi, čo sa dá zahrnúť medzi oslavné ódy na elektronické publikácie. Dokola opakované prevarené argumenty, ktoré sa lepia do každej diskusie asi ako grafiti k bielej stene. Nakoniec ich vidíte úplne všade až máte pocit akoby po svete behali len samí grafiťáci.


Konzervatívny pohľad si chce vždy ponechať existujúci stav. Proti elektronickej publikácií má viacmenej emotívne konštatovania a k nim sa narýchlo dohľadávajú podporné objektívne fakty. Najčastejšie sa spomína „papierový časopis sa mi náramne hodí na záchode“, po ňom snáď „časopis môžem použiť na šupky zo zemiakov“.
Nechce sa mi nastupovať na pás takýchto argumentov, no práve ma napadol presne taký. Včera som likvidoval zvyšky víkendových čistiek. Drvivá väčšina je papier. Kartónové krabice „čo ak by“, papierové manuály, paperbackové vydania katalógov. Časopisy. Z čias, keď som ich ešte aktívne kupoval a čítal. Niektoré som si z piety nechával „čo keby“. Veď jedno vydanie stálo stovku (v korunách).
v-docku-technika-akvarium
Kupovanie časopisov ma už dávno prešlo, no s jeho následkami sa viditeľne stretávam dodnes. Hromady nalakovaného papiera. Stĺpiky popretkávané A4kami čistých listov, účtenkami, objednávkami či faktúrami. O toto všetko sa raz za čas musím nejako postarať. Likvidáciu môžem robiť priebežne. Zoberiem jeden dva časopisy so smeťami. Kam s nimi do sáčika, do ruky? Nechce sa mi, nechám ich nabudúce a budujem si pol roka nový stĺpik.
Pri vyhadzovaní viem dobre, že aj keď to separujem, tak nejakým spôsobom mrhám materiálom. Každej tej stránke som venoval primálo času na to, aby to mal byť hmotný predmet.
V tejto situácií sa mi zdá nakupovanie časopisov do tabletu omnoho priechodnejšie. Stále mám nechuť si ich kupovať a dosť dlho to ešte robiť nebudem. Odvykol som si od čítania časopisov. Nie som v stave, že vidím v stánku novú obálku a automaticky ho kupujem.
ipad-2-cover
Elektronický časopis je dokonca prešibaný. Mám ho ako ikonku na ploche tabletu. Len to spustiť a vidím celé obálky. Aj tak ešte nekupujem. Prečo? Je krásne obdobie, kedy každý týždeň sa mi tu objaví nový časopis s elegantnou ponukou jedného vydania zadarmo. Nedávno dokonca RESPEKT s exkluzívne znejúcim „free“ až do konca leta. Bohužiaľ ide o český časopis a aj keby existovali slovenské, tu sa už bojím o obsah (príliš bulvárny).
Chcete ten argument? Elektronické časopisy nemusím nikam vyhadzovať a nikde sa mi nekopia. Platobný systém je vymyslený tak, že ho môžem kúpiť, stiahnuť, prečítať a zmazať. Ale kedykoľvek si ho zo servrov vydavateľstva stiahnem znova bez platenia.
Teraz mi chýba už len zjednocujúci systém, ktorý by ma nenútil mať pre každý jeden časopis extra aplikáciu.
Ľudia, ak sa vám pri slove iPad ztrollovatí mozog a neviete reagovať inak ako trolli, tak si v hlave prepínajte iPad na tablet. Potom skúste čítať článok na Lupa.cz o RESPEKTE.

Môže sa Vám ešte páčiť...