Čo si prajeme v iOS 5

Blíži sa ďalší tradičný termín predstavovania noviniek a v júni by to mala byť ďalšia veľká verzia iOS. Je to operačný systém do mobilov a tabletov, ktorý by mal dostať označenie iOS 5 (nič nie je isté).
iphone-cz


Ako vždy, vydávajú sa rôzne zoznamy prianí, ktoré obvykle zaujímajú všetkých (pozitívne aj negatívne) a v skutočnosti býva novinka ďaleko od takýchto zoznamov.
Čo si teda dnes prajú médiá? Ľudia z iphonehacks
steve-jobs
1. témovanie
Naveľa Apple pridal tapetu na pozadí Springboardu, čo väčšine ľudí nakoniec bohate stačí. Dovtedy si pomáhali pomerne sofistikovaným Winterboardom (pre zanieteného človeka skvelý prostriedok), no jeho schopnosti končievali pridaním pozadia a zámenou ikoniek. Málokto skúsil nájsť schopnosti ho využiť do posledného bajtu jeho schopností. Myslím si, že tu sa máločo zmení.
2. bezdrôtová synchronizácia
Miesto pripájania cez USB by sa to isté dalo riešiť pomocou WiFi (na lokálnej sieti). Je pravda, že Apple už má skvelé výsledky pri bezdrôtových prenosoch. AirPlay je ten prípad. Trochu sa obávam, že táto vec si ešte chvíľu počká. Buď by museli vymyslieť odľahčenú verziu synchronizácie, ktorá by neprenášala kvantá dát, no v tom prípade mám pocit, že také čosi už teraz používam (kontakty, udalosti, maily sa dajú synchronizovať bez kábla). Pokiaľ by takéto čosi zahrnuli, tak skôr v tomto smere.
3. Vylepšenie push notifikácií
Argument je, že push notifikácia je modálny box, ktorý môže vyrušovať pri niektorých činnostiach. Je tu priestor pre rozšírenie možností ich zobrazovania. Apple na notifikácie bral ľudí, takže menší optimizmus by tu bol. Osobne to ako zásadnú vec nevidím. Keď to bude, tak to záleží na autoroch aplikácií ako sa s tým pobijú.
4. Lock screen s viac možnosťami
O tomto istá časť ľudí dlhodobo básni. Chceli by mať lock screen plný informácií. Zatiaľ sa upokojujú rôznymi hrkálkami z Cydia. Opäť ma táto oblasť nezaujíma, takže nemôžem to komentovať a argumentovať.
5. Widgety
Nie, toto si nemyslím, že by iOS adoptoval vo forme, akú si myslí väčšina, ktorí to spomenú. Pre ostatných: ide o uplné prekopanie rozhrania a widget sú malé objekty „mini aplikácie“ trvale rozmiestnené po obrazovke. Vo forme akú poznáme z Androidu to rozhodne nebude (zvyk používateľov je silnejší ako takáto razantná výmena rozhrania). Nevylučujem, že napr. vylepšené push notifikácie zahrnie časť z vlastností widgetov.
6. Synchronizácia dát medzi iOS zariadeniami
Princíp chápem ako možnosť preniesť napr. fotky z jedného iPhone do druhého pravdepodobne pomocou prostredníka kdesi na internete. Priznám sa, že nerozumiem tomuto prianiu, keďže schopnosti tohto typu sú skôr aplikačná záležitosť s teraz známymi obmedzeniami. Na ich prekonanie nestačí vyriešiť len vyslovené (to už viacmenej teraz môžem – fotku pošlem mailom a z iného iOS zariadenia ju mailom dostanem – primitívne povedané). Sú tam však nedopovedané veci. Stále je tu menší problém s behom aplikácií a ich dát v uzavretom priestore. Náznaky možností interakcie s inými aplikáciami (aplikácia môže mať funkciu Otvor dokument v aplikácií, a ponúkne niektorú z vhodných nainštalovaných) už tu sú.
7. Siriho umelá inteligencia
Nepočul som o tom.
8. Vylepšenie mapovej aplikácie
Za roky existencie iOS sa maps.app príliš nemenila. Mám mierne pochybnosti, že by sa Google s Apple vrhali do nadšeného rozširovania možností.
9. Rýchly prístup do nastavení
Používam SBsettings a bez neho sú niektoré prepínače funkcií nepohodlne vnútri menu. Chcelo by to mať oficiálnu náhradu za SBsettings.
10. Zlepšenie výkonu
Celkom určite bude :))))
11. Filter hovorov
Takúto funkciu do telefónu Apple nezahrnie. Mohol by však umožniť ju oficiálne zaradiť do AppStore. iBlacklist je silný Cydia program. Zaslúžil by si oficiálne postavenie.
tri-iphone
12. Vylepšenie Photo.app
Pochybujem. Prišli by o biznis vývojári z AppStore a tým pádom aj Apple.
13. Podpora profilov Bluetooth
Prenos súborov a iné fantázie sú už nejaký ten rok plné ľudí veriacich v elfov, vlkodlakov a nový svetový poriadok. :-)
14. Flash plugin v Safari
V to veria samotni elfovia, vlkodlaci a tí, čo ťahajú nitkami sveta. :)
15. Editovateľný slovník
Pomocník pri písaní sa vie učiť, ale nevieme ho nejaké slová odučiť.
16. FM Radio
Je to opäť mimo akýkoľvek záujem Apple. Zabehnite k elfom a vlkodlakom. :)

Môže sa Vám ešte páčiť...