Nebuďte rozčarovaní z chromebookov

Pravdepodobne ste rozčarovaní z uvedenia chromebookov. Ako vždy ide o cenu (teda nie vždy a nie u mňa) a ste akosi prekvapení. Čo sa však dalo čakať?


samsung-chrome

chromebook

Koncept „netového“ terminálu nie je nový. Bolo tu už pár pokusov vybudovať nad tým obchodný model. Koniec koncov počítače začínali ako terminály.
Ja vidím problém v zle definovanom produkte, ktorý v cieľovej skupine nespĺňa očakávania podľa toho, čo ona vidí v špecifikácií.
* postavte niečo ako laptop, vyzerá to ako laptop, veľké ako laptop,
* nedajte tam bežný OS ale „netový“, ktorý vyžaduje mohutnú serverovú základňu (jednoducho všetko, čo sa zobrazí na tom laptope fyzicky beží na serveroch),
* nakoniec zistíte, že na netový OS treba hardware ako pre bežné laptopy,
* a cena je potom čudujme sa rovnaká ako bežné laptopy,
* lenže celý čas sme ľuďom robili masáž, že ide o beh aplikácií na cudzích serveroch, že je to odľahčené, zjednodušené,
* no kto by si potom nemyslel, že by tá vec, čo vyzerá ako laptop ale má „asistovaný“ netový OS, mala stáť zlomok ceny bežného laptopu?
Aj ja aj keď viem, že je nemožné vyrobiť netový laptop za inú cenu ako bežný laptop (tie isté súčiastky) mám psychický blok nepripustiť, aby to stálo ako ostatné lacné laptopy.
Podstatnou chybou je, že to vyzerá ako laptop. Chybou je myslieť si, že keď vyrobím netový chromebook, ktorý na ľudí pôsobí ako bežný laptop, tak sa „určite“ predá za cenu bežného počítača.
Je úplne pochopiteľné, že v cene chromebooku je nejako zahrnutá aj cena tých serverovských riešení. No ako klient mám blok to prijať. Tie servre nikdy neuvidím. Pred desaťročiami sa terminálové riešenia prijímali skôr z priestorových dôvodov. Terminál bola krabica káblom pripojená ku počítaču kdesi v budove a ten počítač bola veľká sála plná skríň. Kupovali ste to ale komplet.
samsung-galaxy-tab

Laptop, netbook, tablet

Aby uspel koncept „netového“ počítača, nesmie to príliš pripomínať existujúce riešenia.
Ja viem, že časti ľudí je proti srsti iPad a možno aj iné tablety, no osobne nevidím pre laptopy s chrome využitie. Mal ísť rovno na tablety.
Chrome OS nemal byť nijako spájaný s počítačmi. Neuspeje tým, že bude „slabšou“ alternatívou voči Windows, Linuxu či OS X a ešte k tomu za porovnateľnú cenu.
Obchodný model tabletov spočíva v tom, že kašle na postoje militantných „diskutérov“, ktorí funkčnosť ich počítača požadujú pomaly aj od plniaceho pera. Sústredil sa na vytvorenie zvláštneho segmentu spotrebnej elektroniky, ktoré „zderivovalo“ počítač, využilo jeho základ ale urobilo z neho čiernu skrinku. Tá sa už „neinštaluje“, „nekonfiguruje“ a nehrám sa s virtuálnymi problémami (môj USB 2.0 port sa tvári ako 1:1, aké KBčko ten problém „solvuje“ a ktorá verzia servispaku mi ho „fixne“).
Mali sme tu koncept netbooku. V úplných začiatkoch to pôsobilo ako krpatý laptop ale malo to lacné súčiastky (neberte pejoratívne) a svoj vlastný systém zameraný na „konzum“ cez internet. V danej dobe zaujímavý nápad, ktorý sa dokonca realizoval.
Časom však podobnosť s laptopom znehodnotila netbooky. Ľudia totiž videli malý laptop a prvý nápad je, že to predsa je laptop a tam „musí“ vedieť všetko ako veľký počítač. To bol začiatok konca netbookov. To, čo sa dnes takto volá sú už iba laptopy.
Lepšie karty sa rozdali tabletom. Najviac sa podobajú malým smartphonom či PDAčkam. Tie sa nikdy nepovažovali za počítače a aj tie, čo mali systém od Microsoftu boli oddelené (chápali sme, že sa to síce volá Windows ale je to iný Windows).
Neverili by ste, včera sa ma kolega (programátor) pýtal či Symbian (hrabe sa v telefóne, čo vytiahol z koša) je „Windows alebo Linux“. Chce totiž niečo preň naprogramovať a nejde mu do hlavy, že keď je to niečo úplne iné ako na to. Predpokladám, že s týmto myslením pobehuje po svete veľa ľudí, ktorí sa ho neboja prezentovať v diskusiách :)
Tablet sa nepodobá na nič. Má systém, ktorý nie je „Windows ani Linux“. Nikto to ani príliš neočakáva v danom hardwari. A aj keď pár Windows-geekov má psychické problémy to prjať, tak nejde ani o počítač. Tablet sa ani nepokúša atakovať existenciu počítača. Kto chce, má počítač. Kto chce má oba. Nie je v tom žiadny konflikt.
Najlepšie sa usadil smartphone. Maličké zariadenie, ktoré má veľmi blízko k tabletom, no môžem ho mať stále so sebou. Našťastie tablet ani tu sa nesnaží ukrojiť z jeho úloh. Kľudne môžem mať oba alebo iba jeden pričom sa nič nedeje, nič mi nechýba.
Tablet či smartphone je takmer ako chromeOS, na nič netreba zamestnávať špecialistu, ktorý sa stará o systém. Lenže chromeOS uviedli v laptopoch a definitívne naň nalepili značku „počítačový OS“. Pritom mal byť vyhranený OS pre spotrebnú elektroniku.
Naozaj neviem, ako to Google plánuje. Má Android, ktorý sa už ľudia pokúšajú napchať do spotrebnej elektroniky. Všelijaké Google TV a podobne. Potom ChromeOS, čo ja ani neviem rozoznať od Androidu (myslím to abstraktne).
Keby som chcel spraviť nejakú krabičku a mal pred sebou ChromeOS a Android, fakt neviem, čo by som robil.

Môže sa Vám ešte páčiť...