Mám Mini z roku 2009 a čo budem mať po ňom?

V roku 2009 som príliš neuvažoval nad tým, čo kupujem. Na výber som mal jedinú možnosť: mac mini :-) za nejakých 600 eúr. Netrápili ma parametre, z dvoch výkonových konfigurácií som kúpil ten slabší.


Po čase som si obľúbil iMovie a tam jeden gigabajt pamäte obmedzoval. Po nasadení rozšafných 8 gigabajtov je iMovie v kľude :)
Občas sa zamyslím nad dvomi otázkami:
* chcel by som laptop? Vlastne nie a vlastne sa mi páči najmä súčasný macbook air,
* čo si chcem kúpiť po mac mini?
Prvá otázka vyplýva z potrieb: pre laptop nemám momentálne využitie a keď už, tak macbook by bol pre mňa skvelý v práci. Používam síce jediný software, ktorý „chce“ Windows a tým je Sharepoint Designer. No toto je oblasť firemného scifi a tak v nič také neverím.
Druhá otázka je reálna. Nástupník mac mini, placatejší, mi nevyhovuje. Vlastne áno, je lepší ale je aj o dvesto eúr drahší. Keď spočítam, že môj monitor je z roku 2005, tak pomaly by mi efektívnejšie vyšlo kúpiť iMac.
Zachytil som správy, že by sa mohol objaviť výkonnejšia alternatíva podobna mac mini – niečo bez monitora a klávesnice. Kým mac mini je len preoblečený laptop, tak takáto možnosť by bola zaujímavá.
Zatiaľ mi však zostáva rozhodnúť sa pokračovať po línií mac mini a paralelne premýšľať nad novým monitorom, ktorým bude Samsung (Sony tento segment opustila).
Alebo skúsiť radikálnejšiu voľbu iMacom, kde mi snáď naviac vadí naviazanosť na monitor. Hneď na začiatku musím vedieť, aký rozmer chcem.
Momentálne ďaleko viacej fandím ceste s mac mini. Celkom určite ho nemôžem nahradiť s macbookom air a vlastne ani nemôžem mať DVA macy :-) presnejšie: air sa mi páči, no nechce sa mi riešiť koexistenciu dvoch počítačov.
Všeobecný postoj ale je: neplánujem. Keď na to príde a bude vážny problém, tak až vtedy spravím snímku ponuky a vyberiem si bez špekulovania nad tým, že o šesť mesiacov sú fámy o niečom novom.
Podnet: správy o chystaných macoch a ďalšie povesti o macoch.
Dnes sa mimochodom vyjasnilo:
* nové mac mini: nejaký hw ale už nemajú optiku, zlacneli!!!
* nové macbook air: podsvietené klávesnice, nejaký hw
* vypadáva macbook a zostávajú macbook pro
Vynovený mac mini je teda aj v menšej konfigurácií opäť stroj s dobrým základom a môžem ho dávať opäť ako tip pre všetkých.

Môže sa Vám ešte páčiť...