Klávesové skratky, ktoré z vás urobia počítačového šamana

Windows je systém, kde sa môžete stať šamanom po pár minútach. Klávesové skratky pred nepripraveným laikom z vás urobia takého guru a ohromíte viac ako skutočnými vedomosťami.


Internet-guruPrvá dôležitá skratka sa nachádza v internetovom prehliadači. Pri pohľade na nemotorné dopracovanie sa k napísaniu webovej adresy môžete stiahnuť na dva klávesy

Alt-D (resp. Ctrl-L) spôsobí, že sa adresa súčasnej stránky označí, takže môžete rovno začať písať novú adresu. Ako pravý guru po dopísaní stlačte Enter miesto lovenia myšky.

Prehliadačový guru však vie ďalšie triky. Moderné prehliadače majú karty. Netreba ich vyloviť myškou. Stačí poznať skratku.

Ctrl-T a Ctrl-Shift-T pohybujú po kartách. Chcete vytvoriť novú kartu? Ctrl-T. A zavrieť práve zobrazenú Ctrl-W. Omylom ste zatvorili stránku predošlým trikom? Zmazané oživíte stlačením Ctrl+Shift+T, a akoby sa nič nestalo.

Niekto vám nazoomoval stránku a nedá sa pozerať na tie extrémne malé, či veľké písmená? Lamy, kam už prestávate patriť zatvárajú prehliadač. Vy…

Ctrl-0 a stránka je ako ju ďalší z internetových bohov stvoril. Pravý guru stláča nulu na numerickej klávesnici aby sa nestrápnil jej hľadaním v hlavnej časti.

Len šamana privádza do pekelných múk držanie šípky klávesnice a čakanie, kým sa to presunie o pár slov doľava, či doprava.

Ctrl + šípka vľavo/vpravo sa posúva po texte po celých slovách. Výborná vec pretože praví šamani pri písaní textu nesiahajú na myš.

Neuveriteľne kúzlo spôsobite mazaním celého slova jedným pohybom.

Ctrl + backspace zmaže celé slovo pred kurzorom v texte. Spomeniete si na to vždy, keď sa pozeráte na človeka ako vyťukáva backspacom celú melódiu.

A teraz necháte všetko v okamžiku zmiznúť. Na obrazovke je kopec okien ale vy sa chcete dostať k niečomu inému a okná zavadzajú. Mohli by ste postupne zhľadúvať malé tlačítka. Vy ste však majster Zenu.

Win+D (resp. Win+M) minimalizuje všetky okná a máte prázdno. Nesmierne očarujúca skratka.

V priebehu práce však musíte nájsť nejaké súbory. Načo zhľadúvať Tento počítač v zmäti ikoniek. Načo premýšľať.

Win+E okamžite otvorí okno Windows Explorer a máte prístup k súborovému systému počítača.

Screenshot už dnes vie robiť každý, ktor si myšlí, že je guru. Skutočný šaman vie odfotiť len samotné okno jednej aplikácie.

Alt+PrintScreen vyfotí menší obrázok s tým dôležitým. Už nikdy nikto neuvidí, že máte dole v lište Míny.

Premenovať súbor na disku je neprekonateľný problém. Urobte to elegantnejšie ako ktokoľvek, koho poznáte. Spustite si pomocou Win-E prehliadač súborov, nájdi te ho (guru sa nedotkne myši) a nabehnite na súbor.

F2 zapne editovanie názvu súboru. Premenovať desať súborov pod sebou? Kúzlo, ktoré sa neokuká.

Guru opúšťa javisko záverečným číslom. Miesto pobehovania k vchodu vyskakuje oknom. Zamkne obrazovku počítača jedným vypočítaným hmatom.

Win-L zamkne počítač a môže kľudne opustiť miesto, pretože naň nikto nevidí a dostane sa doň len on.

Nie, šamanom sa nestanete, keď ste dokázali pochopiť zmysel Ctrl-A, Ctrl-C a Ctrl-V.

Inšpirované via mashable.com a našiel ho Roman

Môže sa Vám ešte páčiť...