Re: piki a jeho sťahovanie dát hore a dole aka Cloud vs. NAS

Reagujem na pikiho článok, tak si ho prečítajte. Pozor, je to mierne rozdiel. Cloud pouzivas prave preto, aby si nemusel naraz komplet vsetko odrazu kopirovat na ine medium. Musis mat samozrejme podmienku, ze ten „virtualny“ NAS v Cloude mas naozaj technicky vzdy pristupny (inak to nema cenu).


Naopak domaci NAS je nieco ine. Snazis sa v podstate o to iste, no musis pocitat s tym, ze vymena zariadenia je drasticka vec. Ja o nej premyslam prakticky roky pretoze som zazil kopirovanie z jedneho na druhy disk.
Dnesne NAS, tie lepsie sa vsak vedia vysporiadat s vymenou za novsi model – samozrejme v korporatne vyhodnom prevedeni – vedla seba das povodny a novy, prepojis, nieco kliknes a uz iba cakas :-)
Moje osobne ulozisko dat v Cloude je casto vyuzivane trosku prefikanejsie ako to zjednodusene popisujes. Je to masa dat, z ktorych cast alebo CELU mas aj niekde lokalne. Ale z lenivosti mas napr. v mobile naozaj minimum (a napadne ta, sakra ako zle je, ze som si nenahral don nejaku pesnicku – tak obetujem mobilne data a sosnem ju zo svojho cloud disku z kniznice).
Cloud je teda nieco ako gMail, miesto 10 rokov starych metod, kedy si mal kdesi v pocitaci gigabajt mailov, to mas uz kdesi v googli. A tiez sa nestazujes, ze je to kvantum dat a co s tym. Vies, ze v mobile mas „primeranu“ kopiu (vyber z celeho obsahu), v prehliadaci ta neobtazuje ten objem schranky atd.
Zbavenie sa duplikovania dát: ale veď to nijako inak nikdy v počítačoch nie je! Na disku máš fotku. Dáš ju zobraziť a kdesi vnútri sa odrazu ten súbor jpg rozoberá a vznikajú kópie a kópie. A nakoniec už len zobrazenie tej fotky na obrazovke je vlastne kópia tých dát v hardwari monitora. Na duplikovanie dát je jediný liek – premyslená synchronizácia a vylúčenie verejnosti z procesu vytvárania duplikátu. Zálohovanie je vytváranie kópií a preto sú s tým problémy. Kopírovanie nie je prirodzené.
Áno, smeruje to aj k tomu, že začnú fungovať odkazy miesto fyzickej kópie ale iba v prevedení prezentovanom človeku. V skutočnosti sa kópie budú robiť naďalej.
PS: ide o komentár k článku, nie samotný ucelený útvar, ktorý by bez kontextu dával zmysel.

Môže sa Vám ešte páčiť...