Nechajte počítač robiť čo vie

Sú veci, ktoré robíte dokola a zahŕňajú opakovane tie isté úkony. Často medzi jednotlivými krokmi máte drobné alebo väčšie prestávky. Musíte buď za počítačom aj cez prestávky sedieť alebo sa vrátiť približne v tom čase, ked jeden krok skončí a môžete spustiť ďalší. Niektoré takéto úlohy radšej ani nerobíte, pretože tým zjavne strácate čas.


Príklad: obrovský súbor je vo webovej úschovni rozdelený na niekoľko samostatných súborov (RAR). Vy musíte po jednom kliknúť na každý, odklikať dokola pri každom, kam sa má uložiť. Po tejto úmornej práci si zapamätať, že o nejaký čas sa musíte k tomu vrátiť. A vtedy si spomínate, kam ste to preboha tie súbory dali sťahovať. Potom si musíte spomenúť ako sa volali. Skontrolovať, či sú všetky. No a nakoniec zavolať rozbalenie. To opäť nejaký čas trvá. Takže prestávka. Po nej si musíte opäť spomenúť, čo ste to robili. Pokúsite sa označiť pôvodné rozdelené balíčky a vymažete ich (čo tiež trvá pár sekúnd). Identifikujete, čo sa vám to rozbalilo, musíte si spomenúť aj čo ste to rozbaľovali. Nakoniec presúvate rozbalený veľký súbor niekam inam. To môže tiež zabrať od pár sekúnd až po pomerne dlhý čas.
Kľudne môžete takéto niečo robiť celé roky. Chápete, že ide o otravu, no s riešením si neviete príliš rady.
Aj keď riešenie nepoznáte, nejasne alebo veľmi jasne tušíte, že by to vlastne malo byť nejako inak. Nevadí, že tie operácie dlhšíe trvajú, no radi by ste, aby od okamihu naštartovania procesu až po koniec to nevyžadovalo vašu aktívnu a interaktívnu spoluprácu.
Operačné systémy poskytujú možnosti, ktoré sú priamo v nich. Mac má vo svojom OS X silný nástroj Automator. Vo Windows sa stačí zahĺbiť do možností skriptovania buď pravekými BAT súbormi alebo viac rozvinutým Windows Shell skriptami. Mne sa javí Automator v OS X výrazne lepší v tom, že nevyžaduje žiadne programovanie v klasickom zmysle. Všetky „udelátka“ sa doslova klikajú myškou.
DropFolders Watches Folders and Converts Media with HandBrake
Automate just About Anything on Your Mac, No Coding Required
Set Up an Automated, Bulletproof File Back Up Solution
How to Automate Anything in Photoshop

Môže sa Vám ešte páčiť...