Jobsov životopis

Prečítal som tento rok Jak myslí Steve Jobs a nakoniec aj jeho životopis. Prvá nie je životopis a čerpá skôr z verejne dostupných zdrojov. Napriek tomu musím o životopise povedať, že sa z obrovskej časti venuje pracovnej časti Jobsovho života. V tom sú si obe knižky podobné. Prvá je voľnočasová učebnica, kde na konci každej kapitoly sú zhrnuté body, ktoré by ste si mali zapamätať. Životopis nepoučuje a snaží sa popisovať.

Myslím si, že až táto kniha prinesie nakoniec informácie, ktoré sa dozvieme až z nej. Vedeli sme, že bol vegetarián až vegan. Až v knihe sa takmer celú knihu tento fakt preberá buď pomimo alebo priamo. Nedozviete sa síce nijaké Jobsove pohnútky k takejto životospráve (okrem toho, čo si domyslíte vzhľadom na vtedajšie hipisácke obdobie).

V knihe je aj niekoľko fotografií, ktoré sa na svete objavili po prvý krát a zároveň nie sme obťažovaní notoricky známymi obrázkami. Neskĺzava do povrchného pohľadu na rôzne aktivity Jobsa či Apple z vonkajšieho (mediálne známeho) obrazu. Potom aj známe fakty sú podané tak trocha zboku.

V knihe som narážal na opakujúce sa vetné konštrukcie tých istých faktov. Tie ukazujú, že by si kniha zaslúžila ešte jedno kolo redukujúce takéto výskyty. Napriek tomu nijako neuškodili celej knihe.

Pokiaľ by ste však čakali až kruto bulvárny pohľad na život Steva Jobsa, tak zrejme sa toho nedočkáte. Jobs sa nikdy nijako „nevytŕčal“ pred médiami a tak sa drobností z jeho súkromia dočítate vlastne dosť.

Viete asi, že veľmi rád čítam, preto uvítam každú dobre napísanú knihu. Životopis je napísaný svižne, dostatočne pútavo. Je naozaj pravdou, že veľa z jej obsahu by sa Jobsovi nepáčilo :-) ale vytrhnem jednu drobnosť. Jobs používal aj na seba označenie „správam sa ako kretén“. A je pravda, že z niektorých opisov tak aj vychádzal.

Predstavu nebeskej bytosti, ktorú zbožňujú Apple ovce, mu pripisujú skôr ľudia, ktorí firmu, zakladateľa, jej výrobky a služby chápu povrchne. Skutočnosť je našťastie iná, väčšina fanúšikov zrejme dosť dobre vníma rozpoltenosť jeho osobnosti. A povie si, čo na tom, takí sme všetci.

Životopis ma naozaj bavil. Na niečom som krútil nechápavo hlavou, niečo bolo pochopiteľné a s niečím som sympatizoval.

Mimochodom, po prečítaní životopisu som dospel k presvedčeniu, že šéfom Apple sa musí stať Jonathan Ive. Možno preto, že súčasnému šéfovi (Tim Cook) sa životopis vlastne nevenoval a ja som vlastne celkom rád, že je to tak.

Dá vám táto kniha niečo aj keď nie ste majiteľmi výbavy od Apple? Ja si myslím, že aj Vás bude baviť. Je dostatočne faktografická, dostatočne netechnická, dáva odpovede na rôzne najznámejšie fakty vytrhnuté z kontextu. Bál som sa, že záver bude patetický alebo narýchlo pozliepaný. Nie a kniha skončila dôstojne, bez veľkého pátosu. Ako sa vyjadril Jobs, nevenoval sa rodine kvôli svojmu zápalu pre prácu a chcel, aby sa cez túto knihu dozvedeli, kto vlastne bol.

Môže sa Vám ešte páčiť...