Macbook Air je najobľúbenejší u čitateľov TUAW

Na rovinu, Air sa mne veľmi páči a je to aktuálne jediný laptop, ktorý by som si bol ochotný kúpiť za vlastné peniaze. To musíte pochopiť skôr ako začnete premýšľať nad tým, čo píšem.

Čitatelia TUAW sa rozhodli, že 13palcová verzia Air je najobľúbenejší počítač Apple. Ja osobne by som radšej ten menší pretože aj tak by som k nemu pripájal externý monitor.

Prvý model Air bol skôr „luxus“, naozaj drahý a naozaj skôr experiment. Druhý model naopak vytlačil z trhu najlacnejší plastový MacBook.

Zašiel som na Alzu do ich konfigurátora a skúsil som nájsť podobný laptop. Obmedzil som prvý parameter, hmotnosť do 1,3 kila a okrem samotného Air sa vo výsledkoch objavil ASUS ZENBOOK UX21E-KX004V.

Podobná konštrukcia, 11″ obrazovka, ten istý procesor. tiež 4 GB pamäte, SSD a v cene aj W7. Cena (1023 eúr) o pár desiatok eur väčšia ako Air (943 eúr).

Možno som bol príliš prísny, no zatiaľ nie som presvedčený, že by som mal ísť do Asusu :-) Kto áno?

Zvyšujem limit hmotnosti na 2 kilogramy a snažím sa do približnej výšky ceny 11″ Air nájsť niečo od zvučnejších výrobcov (Lenovo, Samsung…). Pokiaľ trvám na SSD, tak mi niečo ponúka LENOVO IDEAPAD U300s (ale dostupný až v roku 2012) a klasický 14″ laptop LENOVO ThinkPad Edge E420s 4401-4RG (1093 eúr). Ruším podmienku SSD a zaklikávam Lenovo, Samsung, Sony, HP a Dell. Pridávam podmienku pre procesory i5 a i7 (vyhadzujem teda i3 a z výsledkov mizne biely Vaio). Chcem predsa len menšiu obrazovu a maximum je preto 12,5″. Tu už sú výsledky prehľadnejšie.

Najviac ponúka Lenovo s najlacnejším LENOVO ThinkPad Edge E220s 5038-4MG za 789 eúr a najdrahší je HP EliteBook 2560p za 984 eúr. Limit bol maximum 1000 eúr.

Žiadne divoké zázraky sa teda nekonajú. Všetka úcta patrí Lenovu, ktorý síce nemontuje SSD, no dokázal vytvoriť počítače, ktoré vždy všetkým známym odporúčam ako prvé (ak si ma pomýlia so znalcom a nadšencom počítačov).

Pre seba som si teda istý tým, že Air nie je „predražený“ a porovnateľný stroj je drahší. Pokiaľ by som v podmienkach povolil, tak nájdem ešte Lenovo. S najväčšou pravdepodobnosťou som vynechal nejaké ďalšie modely ale výber nebol reprezentatívny ani objektívny.

Celkom určite by som si za cenu 1000 eúr dokázal kupiť aj dva iné laptopy, možno po divokých hádkach asi aj „vykonnejšie“. Našťastie však laptop nejdem kupovať.

Môže sa Vám ešte páčiť...