Nerobte rozhovor o budúcnosti elektronických kníh s vydavateľmi

DATARAMA to pravdepodobne nevie. Dávno som nečítal rozhovor, kde by som váhal medzi neobjektívnym vykresľovaním svojho biznisu a bagatelizovaním podnikania iných či dokonca popieranie existujúceho vývoja. Rozhovor so šéfom Euromedie, ktorá je viacej známa čítačkou Wooky.

Ponúka produkty a služby, ktorým sám neverí. To je jeho biznis a netuším prečo s ním teda ide medzi ľudí. Ako ich chce presvedčiť, že jeho veci sú dobré? Odpoveď je jednoduchá. Ak pripravovali tieto veci z donútenia bez presvedčenia, že urobili špičkový produkt, tak to ľudia vycítia.

Prvé štádium popieranie Riki Fridrich na G+

Prvá podivná odpoveď je skrytá vo vete: „Když bude mít zákazník zájem o e-knihy, sežene si je.“ Pokračuje správne tým, že na dosiahnutie odbytu sú potrebné predpoklady. Omylom je však predpokladať, že stačí vytvoriť „alternatívu“ Amazonu a ponúknuť svoje proprietárne riešenie. On chápe Amazon ako VYDAVATEĽSTVO a tým pádom ako konkurenta. Takže eshop Amazon vytvorí prostredie pre svoj sortiment. A u nás si každé vydavateľstvo ušmudlá svoju čítačku, svoj sortiment a automatický predpokladá, že si čitateľ kúpi toľko čítačiek koľko je tu vydavateľstiev? E?

Vytvoria farebnú verziu čítačky (novinka, postavená na Androide, podobná Amazon Kindle Fire) a samotný šéf to nedokáže používať? E?

Nepochopil, nechce pochopit, a potom se bude divit. Marek Lutonský na G+

Aj ja sám viem, že tu existuje široká a veľmi silná masa ortodoxných zástancov e-ink, ktorí si dokonca nechcú zašpiniť svoj e-ink display hociaj vypínateľným podsvietením. Hoci som skôr priaznivec čítania s podsvietenou obrazovkou a aktuálne mne osobne je e-ink nepraktický, tak viem, že práve takéto čítačky sú mainstream. Pretože ich používateľ sedí v dopravnom prostriedku a dáva „mimoděk“ najavo svoj status ostatným (virál, ktorý naozaj funguje). Šéf Euromedie nedokázal vyrobiť e-ink čítačku ale iba upraviť čínsky Android tablet. Potom stačí zmiasť odpoveďami, že e-ink nikto nechce?

Ako môže človek bližší tomuto biznisu zámerne „nepochopiť“ dôvod existencie Kindle Fire? Vážne si myslí, že je to „len“ farebná verzia čítačky beletrie ako predošlé modely Kindle? E?

Asi nemáme moc dobrou čtečku. Chtěli jsme lepší, ale nepovedlo se nám to. Počkejte si na nový model.
Ten pán je opravdu rozený obchodník ;-) Marek Prokop na Facebooku

Viete, dlho si myslím, že vydavateľstvá sa nemajú čo púšťať do predaja. Ba dokonca si myslím, že existujúce vydavateľstvá sú mastodonty, ktorých stroj sa nedokáže vyrovnať s ďalšou kategóriou distribúcie. Miesto toho, aby elektronický obsah distribuovali cez zmluvy s elektronickými obchodmi typu Amazon, tak sa snažia zliať dokopy dva prvky reťazca (od autora k čitateľovi) a to na ďaleko menšom trhu.

Urobia niečo zle a potom to má jasne zlé výsledky.

Aj ja, čo popieram užitočnosť e-ink PRE SEBA, mám rozum a chápem, že pre e-ink je využitie. Je kvantá ľudí, ktorí nechcú tablet alebo jednoducho nechcú ho používať na čítanie. Rozhodne však chcú jedno zariadenie od ZAVEDENÉHO a sortimentom BOHATÉHO subjektu, ktorý ich nebude nútiť do obskúrnych systémov platenia a rozhodne chce dôveryhodného partnera (vzor Amazon, vzor iTunes), ktorý im zaručí prenositeľnosť. Aj keď sa zbaví Kindle a prejde na EUROMEDIOU protežované tablety, tak si tie knižky „nesie“ so sebou. To chcem. To chceme.

Dávno som nečítal rozhovor s človekom, ktorý zámerne odvracia zrak a snaží sa mi nahovoriť, že tá biela guľa je čierna kocka.

Môže sa Vám ešte páčiť...