Ako odoberať podcast v iTunes a počúvať ho v iPhone

Vymenujeme si, čo treba: v prvom rade LINK (odkaz, URL) samotného podcastu resp. vybrať si podcast v ponuke iTunes Store (všetky sú FREE). Potom program iTunes v počítači a samotný iPhone (iPad, iPod Touch).

Ako sa vyrobí podcast?

Podcast je prostriedok, kedy môžeme sledovať vydania nejakej relácie. Nie je teda dobrý na jednorázovky. Aj keď sú to „mp3ky“, tak nejde o hudbu. Podcast môže robiť ktokoľvek, nahrať nejaký záznam (zvukový alebo aj obrazovký). Nahrávku umiestni na hosting. Ďalej sú už formálne úkony, ktoré podcast musí splniť. Podstatou teda nie je vyrobiť nejakú web stránku, ktorá sa pozerá v bežnom prehliadači. Naopak, podcast sa robí pre „stroje“.

Vydali ste teda nahrávku, umiestnili na hosting. Tým pádom získala nejakú URL adresu priamo na tento záznam. Ako som povedal: mp3, mpeg, avi, mkv, principiálne je to jedno, malo by ísť o formát, ktorý predpokladáme spustí ktokoľvek na čomkoľvek.

Zásadnou podmienkou je pri každom vydaní aktualizovať súbor vo formáte XML, ktorý má špeciálne požiadavky ako RSS (odporúčam naštudovať). No a každé nové vydanie „pridať“ do tohto súboru ako novú položku. Túto technickú rutinu obvykle vedia spracovať rôzne hotové systémy, napr. aj známy WordPress by mal byť schopný zaradiť vloženú MP3 do jeho RSS kanála a obratom z neho urobiť podcast.

Toľko strana vydavateľa podcastu. Dôležitejší je teraz pre nás náprotivok. Podcast má byť komfortný. Ak si nejakú reláciu obľúbim, technika by mi mala uľahčiť, resp. eliminovať nevyhnutnosť obiehať webovú stránku relácie, čakať, kedy ju vydajú. Resp. umožní mi nepočúvať reláciu v broadcaste (vtedy, keď ju vysiela napr. rádio). Nemusím ani chodiť na web toho rádia a pátrať v jeho archívoch po záznamoch tejto relácie.

Áno, podcast má robiť ten, kto už materiál k publikovaniu má. Rádiá a televízie sú prvé na rane. Ja ako blogger, ktorému sa nechce robiť nejakú reláciu, je zbytočné uvažovať nad tým, že budem podcasterom. Nemám obsah. Preto natrafíte na podcasty rôznych rádií.

Ako by sa Vám teda páčilo, keby váš počítač sám od seba „nakukol“ či danej relácií nevyšiel nový diel. Sám ho stiahne a pokiaľ to máte nastavené, aj vám to sám umiestni do vášho iPhone, iPadu či iPodu? (principiálne aj iného zariadenia).

Práve toto vie iTunes robiť. Začneme.

Ako prvé potrebujete reláciu, ktorá má podcast. Buď nájdeme odkaz (URL) tohto podcastu alebo ak máme šťastie jej autori sa zaregistrovali medzi podcasty priamo v iTunes.

Prvý prípad: zoberme web slovenského rozhlasu a vpravo hore je PODCAST. Nájdem reláciu, ktorá má podcast a je to napríklad 4 Elements_FM. Skopírujem si URL podcastu:

Mala by to byť táto adresa: http://rozhlas.sk/radio-fm/rss/podcast?rel=411

Prejdem na iTunes a musím „prihlásiť“ odber podcastu. Je to v menu Advanced.

Vložím tam túto adresu a je to vybavené. Podcast máte prihlásený a iTunes už sa podľa nejakých pravidiel bude pokúšať sledovať nové vydania podcastu. Tieto parametre sa dajú nastavovať ale tomu sa venovať nebudeme.

Povedzme, že ide o Literárnu revue Dada Nagya. Ten má teraz blog na otravnej adrese http://blog.martinus.sk/r/rubriky/literarna-revue a bohužiaľ na tomto webe nevidieť URL jeho podcastu. Lenže on ho má. Ale iba v iTunes.

Druhá možnosť: našli sme vhodný podcast rovno v iTunes Store. Takže v programe iTunes kliknite na

Potom si všimnite, že Store má hornú lištu a v nej je Podcast. Predpokladám, že veci ako Apple ID atď. už dávno máte neriešime.

Buď si nájdeme v tejto sekcií nejaký podcast alebo v hľadaní zadáme niečo konkrétne (my chceme Dada Nagya).


Adresa podcastu Dada Nagya

Máme ho a stačí kliknúť na tlačítko na prihlásenie odberu:

Vyberte si prvý alebo druhý postup podľa toho ako k veci pristupuje vydavateľ podcastu. Druhý je pohodlnejší, prvý zasa technickejší.

Overme si, že už máme v knižnici iTunes prihlásený podcast, knižnica je v ľavom stĺpci úplne hore. Je to „úložisko“ lokálnych audio-vizuálnych súborov čiže samotná „databáza“ iTunes. Otvorme čast s podcastami.

Musím tam vidieť položku s názvom „podobným“ tomu, čo som si práve prihlásil (názov sa preberá zo zdroja, môže sa mierne líšiť), ak tam je, roztvorte to, aby sme videli, aké diely relácie sa stiahli:

Pekné na iTunes je, že nám pekne označuje, čo mám „načaté“, čo je nevypočuté, čo nestiahnuté. Na obrázku sú plnou modrou guličkou označené ešte nevypočuté diely. Vypočuté nemajú žiadnu modrú guličku. Cez pravé tlačítko nad názvom podcastu môžete povelom Update podcast prinútiť iTunes znovu načítať podcast. Normálne to robí podľa prednastaveného intervalu (dole Settings).

Ak je to takto, potom iTunes „odoberá“ podcast za istých podmienok (ak je naraz „priveľa“ dielov, tak nestiahne všetky ale iba najnovší diel – dá sa to zmeniť – viď dole tlačítko Settings – poskúmajte sami).

Kapitolu odberu podcastu sme ukončili. Teraz ideme na to, aby sa podcast objavoval v iPhone.

Pripojte iPhone a v sekcií Devices sa ukáže:

Kliknite na svoje zariadenie a zobrazí sa Info obrazovka zariadenia. Opäť si všimnite hornú lištu a v nej Podcast, kliknite na túto kartu:

Tu už treba mať zapnutú synchronizáciu podcastov práve a len s týmto počítačom (a žiadnym iným). A samozrejme nejaké tie parametre, atď. Najprv obrázok:

Pod hlavným prepínačom mám JA nastavené, aby mi do iPhone automaticky išli: tri najnovšie nevypočuté diely a len zo zafajknutých podcastov.

Pod tým je vľavo zoznam podcastov, kde vidíte, že som zafajkol Dada Nagya. Namodro je to preto, že som kliknutím vybral, aby sa vpravo zobrazili diely, ktoré sa naozaj zosynchronizujú do iPhone. Vpravo teda vidím nasivo tri diely, ktoré idú do iPhone automaticky.

Nastavte si to teda nejako podobne.

V takomto prípade sme pomaly ukončili nastavenie synchronizácie podcastu. Toto už nebudete musieť absolvovať (iba kvôli nejakým zmenám).

Odteraz stačí pripojiť iPhone k iTunes a stlačiť tlačítko Sync.

Ešte sa samozrejme pozrieme do iPhone. Kde tie podcasty tam sú? Zvukové podcasty sú v aplikácií Music a obrazové zasa v aplikácií Videos. Dado Nagy je zvukový, takže spustíme Music (niekedy to volám iPod app).

Nemáte v spodnom pruhu Podcast? Stlačte tri bodky (úplne vpravo). Vidíte, že v iPhone už mám zosyncované dva podcasty. Prvý je Dado Nagy a môžem ťuknutím zobraziť diely, ktoré sa mi do iPhone dostali.

Tu už môžem podcast spustiť alebo si ho zaradiť do playlistov alebo čokoľvek, čo robíte v tejto aplikácií.

Venované Mekellemu, čestvému majiteľovi iPhone 4S, ktorému chcem aj takto pomôcť.

Môže sa Vám ešte páčiť...