Najvhodnejšie programy na editovanie obrázkov

Pre mac (aby ste mohli hneď prestať čítať). Vychádzam z Lifehacker: The Best Image Editing App for Mac OS X. Bude to Photoshop, Pixelmator, GIMP, Seashore, LiveQuartz, Pixen a ja ešte pripomeniem iPhoto.

Photoshop je notoricky známa voľba a je to prvé slovo kohokoľvek, kto pocíti nutkanie upravovať obrázky. Povesť programu je tak silná, že nikto príliš neuvažuje nad rozsahom svojich potrieb a kupuje kanón. V rôznych firemných hrách Photoshop figuruje aj v rukách laikov, čo pôsobí ako groteska pretože častokrát títo ľudia netušia nič o zachovaní pomeru strán. Aj v súkromnej sfére ľudia si nedajú inú možnosť. Na Windows častokrát svoju úlohu splnia v programe XnView aj preto, že Vrstvy Photoshopu nepochopia (vlastne netušia, prečo sa grafici „derú“ k PS). Nevadí.

XnView musím spomenúť. Na Windows je to môj obľúbený program na RÝCHLE úpravy obrázkov. V mnohom je ďaleko dokonalejší ako Photoshop. Rýchlo sa spustí a rýchlo v ňom urobím orez, zmenšenie či uloženie do iného formátu. Je tu pokus urobiť XnView aj pre mac, no musíte sa asi sami presvedčiť, či ho začnete používať (ja hovorím nie – ale aj preto, že konvertovanie formátov riešim službou z Automatora).

Pixelmator je najlepší fotoeditor za normálnu cenu. Dôkazom je „odmena“ Mac App Store v top rebríčkoch, takže pomerne solídna a hodnoverná povesť priamo od klientov. Tí tvrdia, že zvláda veľkú časť schopností Photoshopu. Nemá napríklad možnosť „skopírovania“ vlastností jednej vrstvy do druhej (dovolím si tvrdiť, že to NEPOUŽÍVATE všetci, kto sa nepovažujete za profigrafikov).

GIMP mi ani na Windows neprirástol k srdcu. Skúšal som ho však veľmi dávno a verím, že sa vyvinul. Profiluje sa ako náhrada za Photoshop čo dokazuje aj jeho úprava GIMPshop. Rád by som vedel, čo na GIMP hovoríte.

Seashore je nejaký zjednodušený fork GIMPu, ktorý nepoznám.

LiveQuartz je dvojdolárový veľmi jednoduchý editor obrázkov. Má však podporu vrstiev a aj základné filtre.

Pixen je špecialita pre bitmapových umelcov, ktorí obrázky „bodkujú“. To môže byť výhoda pri maľovaní ikoniek (čo je naozaj ťažká odborná práca). Pre prácu s veľkými fotkami asi nevhodný, no stálo by za reč, aby ho ohodnotili ľudia vytvárajúci obrázky nízkeho rozlíšenia (tlačítka, ikonky).

Ja by som ešte pridal Corel Aftershoots Demo je na Corel.com

Nakoniec laikom pripomeniem iPhoto. Nezabúdajte na tento program. Pojem „potrebujem editor obrázkov“ je široký a táto vaša požiadavka možno zahŕňa obyčajné otáčanie obrázkov, ich orezanie a na pár prstoch spočítané úpravy. Skúste si to ujasniť nad iPhoto.

Môže sa Vám ešte páčiť...