Ovládanie zapínania elektriny pomocou zariadení Belkin

Nie je to zasa nič svetoborné. Rôzne „home automation“ systémy existujú. Od sofistikovaných na mieru navrhnutých výbav celých budov až po v Baumaxe kupované malé zariadenia. Osobne mám niečo z tej druhej kategórie (aj keď nie z Baumaxu). Diaľkový ovládač s možnosťou naplánovať jedno zapnutie a jedno vypnutie za deň pre jedno zariadenie. Je to postavené na rádiových vlnách, diaľkové ovládanie teda „prejde“ stenou.

Sortiment riešenia čo mám je pomerne široký. Vypínač svetiel do steny – namontujem namiesto bežného. Prijíma „príkazy“ z DO, je napájaný AAA monočlánkami a samozrejme zostáva možnosť prepínania na ňom. Potom prepínač do zásuvky – zastrčím ho do nej a až do neho nejaký spotrebič – stolná lampa – a môžem prepínať z DO (a plánovať). Okrem toho rôzne domové zvončeky, čidlá pohybu (pri pohybe vyšle signál „zapni“ – či už nejaká trúba alebo len osvetlenie). Pri troche predstavivosti si „prerobíte existujúci priestor na diaľkovo ovládaný.

Nemôžem si vynachváliť možnosť vypnúť hlavné osvetlenie pred spaním.

Sofistikovanejšie riešenia pridávajú a zapájajú počítače, mobily. Vtedy môžete ovládať na skutočnú diaľku, nielen v dosahu rádiového signálu. Obvykle bývajú drahšie.

Belkin prichádza s produktami skôr z druhej kategórie. WeMo Home Automation system.

Môže sa Vám ešte páčiť...