Škaredé kAndroidiatko chce byť nádchérná lAndroibuď

Budeme si klamať? Ok pre dnes nie. Android má otrasné rozhranie. Pomätené psychedelické kombinácie farieb a kopec nekonzistentných nápadov, ktoré sa vzďaľujú od hraníc logickej ergonómie. Iste, asi je možnosť ako si ich používateľ zmení, no máme si znovu klamať? Nie? Len výnimočne sa nájde jeden s naozajstným vkusom, ktorý to nesprasí ešte viac. Je mi jasné, že túto výčitku nechápu ľudia s nulovým vkusom, ktorí mu naviac prikladajú význam vyrážky na líci. Nevedia sa s tým popasovať, nevedia rozpoznať hnusné od Androidu, takže bagatelizujú zmysel farieb, rozhranie budujú len do tej miery, aby pokrylo plánovanú funkčnosť aplikácií.

Google na to doteraz nekládol dôraz, pozliepali Android, pustili ho von a čo urobili výrobcovia zariadení? Nalepili si k nemu svoje „nadstavby“. Google pre programátorov neposkytol nástroje, ktoré by obsahovali štandardné prvky rozhrania ani nedefinoval aspoň nepísané pravidlá pre to, ako by mala bežná aplikácia vyzerať.

Chápem, že ľudia s vkusom tuzera áut, nikdy nepochopia, aký význam má dobre namaľovaná a dobre zaplatená ikonka. Vidia v tom len zbytočnú námahu a tak si programátor rozumejúci databázam, kódovaniu spustí MS Paint a urobí čosi 32×32 pixelov podľa seba. Nikto sa nad tým nezamýšľa a ak áno, sú to tímy ľudí, ktorí do vzhľadu vnášajú neodborné subjektívne postoje a zároveň sú tragicki nevzdelaní.

Produkujú potom aplikácie, ktoré sú funkčne špičkové. Nepadajú, naozaj robia, čo majú. Len ten vzhľad. Zo svojej pozície logicky a objektívne vedia, že ikonka im nemení funkčnosť.

Preto nakoniec Google už nebaví poslouchat, že Androidí aplikace jsou ošklivé. Spouští proto Android Design Portál.

Vytvoril teda web, ktorý je výukou stavby rozhrania aplikácií a v tomto bode je veľmi dobre, že okopíroval vzor od Apple.

Moje hodnotenie: dobrá práca Google, posúvate Android o míľové kroky vpred. Je veľmi dobre vedieť, že programátori nie sú žiadni výtvarníci a neustále ich núťte robiť aplikácie konzistentne s operačným systémom, na ktorom bežia. Dizajnové úlety si môžu dovoliť ľudia s výtvarným cítením, ostatní nech konečne majú vo vývojárskom prostredí pripravené prvky k instantnému použitiu.

Môže sa Vám ešte páčiť...