SOZA podpísala zmluvu so spoločnosťou iTunes!

Kriste ľudia, tu už nepomôže buchnúť hlavou do steny. Čo to v SOZA sedí za ľudí. Netušia ani s kým vlastne podpisujú zmluvy? S firmou iTunes?

Slovenský ochranný zväz autorský, ktorý na Slovensku spravuje majetkové práva autorov a vydavateľov hudobných diel, podpísal licenčnú zmluvu so spoločnosťou iTunes (www.itunes.com).

Teraz k veci: je určite dobre, že sa ochranné organizácie dali dokopať k vyjednávaniu s najväčšími distribútormi hudby elektronickými kanálmi aj keď mi unika zmysel, pretože v skutočnosti Apple vyjednáva s vlastníkmi práv, tj. s vydavateľstvami priamo. Aj keď zrejme u nás sa Apple neoplatí vyjednávať s vlastníkmi práv k hudbe piatich interpretov, takže asi zobral podsunutie SOZA do tohto procesu ako z núdze cnosť.

Osobne si myslím, že konkrétni vlastníci práv by mali rokovať priamo s distribútormi a naozaj už nie je potrebné mať prostredníkov. Ako hudobník totiž nemôžem už mať nejaký problém s tým, aby som svoju hudbu umiestnil na iTunes (alebo čokoľvek podobné) a formálne podpísal zmluvu o jej distribúcií (nie všetka hudba sa distribuje priamym predajom).

Treba myslieť na to, že generácia, ktorá má dnes menej ako 15 rokov už nebude rozumieť fyzickým médiam s hudbou. A pôjde to ešte ďalej, už ju nebude vnímať ani ako súbor (ako entita v súborovom systéme).

PS: mohli by ste prosím niekto ľuďom v SOZA otvoriť dvere, mám pocit, že hibernujú už nejako dlho odtrhnutí od diania vonku.

vykradnutý alian z Facebooku a u neho doma.

Môže sa Vám ešte páčiť...