Ste nespokojní? Neberte si záväzky u operátorov

Občas, najmä na českých weboch, počúvam plač ľudí ako sú operátori zdierači, drahé služby a sú onuce. A nech s tým niečo operátori, štát a čojaviem kto spravia. V menšom je to aj u nás. Čechy sú výraznejšie lebo skutočne majú služby drahšie. Zaujímavé je však podivné správanie nespokojných klientov.

Plačú a zároveň spomínajú ako sú na úväzkoch a HNEĎ ako to vyprší, bububu, bežia k inému operátorovi, lebo má skvelé… úväzky. Rozoberajú ako ich operátor má dva roky úväzku a konkurent len pol roka. Krútim nad tým hlavou.

Rada č.1: nepodpisujte dodatky s úväzkom na pevné obdobie.

Nespokojnosť s cenami služieb nejde dokopy s tým, že podpíšem úväzok.

Áno, operátor vám dá cukrík (dotovaný mobil), vy si to vykalkulujete a tešíte sa, že „aj tak by ste platili“ tie paušály a vôbec, kto nebere, okráda rodinu, ten telefón dám komusi v rodine. A pridá uplakané reči o najdrahších službách naokolo.

Akoby nikto z nich ani netušil, že po vypršaní záväzku nemusí nič predlžovať. Pamätajte, úväzok sa podpisuje na papier, ktorý sa volá Dodatok k zmluve.

Akoby netušili, že bez dodatku zmluva platí, ceny platia, len je tu nádherný rozdiel. Nemáte povinnosť platiť po dobu záväzku. Iste, prišli ste o telefón a platíte aj tak to isté. Rozdiel je v pocitoch a vašom postavení.

Klient pod úväzkom je onuca. Bez dodatku má však na všetko kyjak. Kedykoľvek môže tresnúť dvermi.

Ako vníma operátor klientov s úväzkami? Je to jeho istota. Predstavte si to z jeho pozície. Vytiahne si z databázy klientov tých s úväzkami a vie presne na aké obdobie má príjmy bez akejkoľvek snahy a bez starosti, čo si klient myslí.

Jeho snaha spočíva v nábore klientov na podpis Dodatkov. Ponuky „šteluje“ tak, aby ste to podpísali. Porozdáva cukríky, urobí rebríček cien dotovaných mobilov a k nim pripadajúcich služieb (aha, iPhone za českú korunu). Čo urobí blbec? Chce iPhone za korunu a čumí ako teľa do tabuľky a vychádza mu, že ho dostane so službou, „strašneveľaminúttristosmsktomu“ za „iba1799kace“. Veď to je lacnejšie ako to, čo mám teraz „chudáckych“ päťdesiat minút za 120 kaček a ani smsky k tomu nie sú.

A iPhone k tomu!!!

Ja vravím, že práve tu sa dostal do prdele sám.

Operátor splnil úlohu, masa klientov s úväzkom je jeho istota na roky dopredu. Vyrobia si graf príjmov od nich a keď rastie, sú spokojní. Keď nie, tak urobia „akciu“ typu „zoberte si telefón ešte pred vypršaním záväzku“ (stačí „predlžiť dodatok“). K tomu prepánajána superšpeciálny paušál len k tomuto skvelému iPhonu!

Ste klient operátora, na úväzku a vy mi chcete protirečiť, však? Sypať argumenty, že? Obhajovať sa. Ukázať mi, že preháňam?

Poďme si predstaviť, že by ste sa Vy začali vyhýbať úväzku.

  • Prvý bonus: akákoľvek nepríjemnosť s operátorom znamená, že sa ho spýtate ako rýchlo zrušíte jeho služby a vypoviete zmluvu (pomôcka: hneď).
  • Druhý bonus: nemusíte navyšovať paušály len kvôli zníženiu ceny vysneného mobilu. Tento bonus nevidíte priamo, najskôr máte blbý pocit z kupovania mobilu za plnú cenu. V skutočnosti je to prejav vašej slobody a pocitu z prvého bonusu. Neskôr viete, že nižší a lacnejší paušál stačí. Prestanete uvažovať po účelovom zvýšení paušálu, že keď už tie minúty mám, nemusím sa obmedzovať a volám čo to dá. Naopak. Je to môj súkromný mobil a vybavujem sa s ním toľko, čo je účelné.
  • Tretí bonus: ste príklad a ľudia okolo vás vidia alebo im hovoríte o tom, ako sa chováte voči operátorovi. Začnú nad tým uvažovať. Namiesto hurá akcií a plaču po internete je však neobnovovanie úväzkov jediná trefa do istoty operátorov.

Neargumentujte firemnými telefónmi. Tam sa platí do výšky toho, čo ten telefón na seba zarobí. Tu sa bavíme výhradne o súkromných mobiloch.

Nemyslite na to, že nebudem to robiť, lebo všetci aj tak zostanú na úväzkoch. Prídete o prvý a druhý bonus.

Áno, samozrejme pri šetrení sa musíte aj krotiť a menej telefonovať! Šetrením nie je zvýšené čerpanie služby len preto, že v tom objeme je jednotková cena nižšia.

Toto bolo o pocitoch. Lenže vy dokážete aj ušetriť. Nie virtuálne podľa predstáv vášho operátora (zoberte si tento paušál za 100 kaček máte dvakrát viac minút na volanie zadarmo!!! – v skutočnosti: zdražíme vám mesačnú platbu a okabátime vás dvojnásobkom voľných minút). Zoberiete si paušál alebo spôsob úhrady za ich služby, ktorým reálne znížite náklady. Trebárs aj za cenu, že nebudete volať 3x za hodinu a budete trebárs hlavne na príjme.

Uvedomte si, že: ak naozaj treba volať, na cene nezáleží. Ale to „treba“ nemáte dennodenne.

Púhym vzdaním sa pocitu, že Dodatok k zmluve je povinný a zrušením úväzku sa radikálne mení vzťah k operátorovi. Na mojom výbere služieb nie je naviazané nič, čo by skresľovalo moje náklady na telekomunikačné služby. Operátor ani nijako zvlášť nerozlišuje v cenách služieb medzi klientami na úväzku či bez neho.

Fantazírujme: predstavte si, že váš postoj „nechcem úväzky“ bude príkladom úzkemu okoliu, rodina, kamaráti. Po čase ich presvedčíte, že sa nič strašné s vami nestalo. Rodina sa nerozpadla. Ste v kontakte. Môžu to skúsiť. Určite to nebude hneď, no pomaličky sa bezúväzkoví začnú prejavovať v číslach operátorov.

Operátor sa samozrejme bude snažiť vás opäť získať pod úväzok. Aký je vlastne život bez úväzku. Kým si to CRM systém operátora neuvedomí, tak vás najskôr pravidelne otravujú s telefónmi (za kačku), že majú nové typy služieb, supervýhodné „skladačky“ typu „plaťte len za to, čo používate“. Po čase to prestanete vnímať ako vec, ktorou sa musíte zaoberať.

Iste, ťažko budete počúvať kamaráta ako vyhlasuje, že „dostal“ telefón za korunu a ako má VIP u operátora. Až sa hanbíte povedať, že máte paušál na 50 minút kým on „tisíc“. Volal vám niekedy?

Potom zistíte, že medzi klientami telekomunikačných služieb sú aj „nákladoví“ extrémisti, ktorí platia 0,00 a predsa len majú mobil. Iste, nikdy z neho nevolajú. Potom sú pragmatici, ktorí nájdu to najlacnejšie. Pokračuje to selektívne racionálnymi, ktorí si napr. k lacnému paušálu zoberu internet do mobilu a komunikujú hlavne ním.

Môže sa Vám ešte páčiť...