Pravdepodobné parametre budúceho modelu iPad

Aktuálne ma najviac zaujímajú najbližšie modely iPadu a iPhone. Síce mám už druhý model iPadu a môj záujem je čisto špekulatívny, pokiaľ by mal niečo zásadnejšie, tak ho vymením. U iPhone je výmena akútnejšia a záleží len na tom, či bude skutočne užitočná.

Mashable sa pokúsil o súhrn informácií, ako vždy ťažko overiteľných a pohybujúcich sa na úrovni čistých špekulácií. Vieme totiž, že prototypov z vývoja môže byť kľudne viacej a je dokonca možné, že Apple môže operatívne zmeniť svoje zámery a miesto zaradenia modelu s veľkými zmenami nasadiť niečo, čo len vylepšuje existujúci model. Takže do okamihu oficiálneho uvedenia nie je úplne jasné vôbec nič. Zatiaľ sa však potvrdzuje, že tak týždeň pred uvedením začnú byť zákulisné informácie veľmi blízke skutočnosti.

Web Boy Genius Report uvádza svoj zdroj, ktorý vlastní prototyp iPad 3 a má k dispoziícií obrázky naznačujúce informujúce o použitých komponentoch.

Amazon má pripravené tri knižky o iPad 3 v jeho európskej sieti: Ipad 3 pour les nuls, Auf die Schnelle iPad 3, a iPad 3 for Dummies, ktoré sú naplánované na 29. marec.

Zo špecifikácií zdroja Boy Genius Report zobrazené čísla modelov J1 a J2 ukazujú na “iPad3,1″ a “iPad3,2.” iPad by teda mohol byť vyrábaných v dvoch verziách – ako doteraz Wi-Fi a Wi-Fi/GSM/CDMA/LTE.

Z toho istého zdroja je aj informácia o novom procesore A6 (model number S5L8945X). To bude pravdepodobne už quad-core model.

Stále nie je istý termín uvedenia. Špekuluje sa už o februári či marci (termín prvého uvedenia iPadu už prešvihli, rovnako aj príležitosť pripomenúť si narodeniny Steva Jobsa 24.2. môžu „prešvihnúť“). Oneskorenie sa pripisuje problémom so záplavami v Thajsku a ďalším problémom s počasím.

Web iLounge pripomína, že prototyp nového tabletu bol aj na CES 2012 a bol vzhľadom identický k modelu iPad 2 a tak špekuluje, že ďalší model by mohol byť len updatom súčasného modelu dajme tomu pod označením iPad HD.

9to5Mac spomína pomerne logickú vec a to začlenenie Siri do iPadu.

Naopak ja neverím správam, že by Apple reagoval na Kindle Fire uvedením nejakého ošúpaného iPadu, ktorý by sa dokázal cenou priblížiť k farebnému tabletu Amazonu. O Kindle Fire už píšem aj ja, keďže ho vlastním. Dovolím si tvrdiť, že ešte nie je čas, aby sa musel iPad báť o svoje postavenie. Napriek tomu DigiTimes hovorí o možnosti uvedenia lacného modelu iPadu práve ako alternatívy ku Kindle Fire.

Bloomberg však hovorí o tom, že ďalšia generácia iPadu bude rýchlejšia, so spomínaným quad-core procesorom, HD obrazovkou a má byť kompatibilný s LTE, uvádza aj zlepšenie a zrýchlenie WiFi.

Samozrejmosťou je, že pri uvedení nového modelu Apple obvykle zníži cenu predošlého modelu práve v prípade, že ho chce predávať popri tom novom. Toto robí vždy pri iPhone. U iPadu však k tomu nedošlo, ak sa po uvedení iPad 2 predával aj iPad, tak to neboli Apple Store ale len nezávislí odberatelia, ktorí si naviac obvykle nasadzujú svoje vlastné ceny.

Toto sú pomerne nezaujímavé informácie a mňa zaujímajú nové schopnosti tabletu. Hovorí sa o nekonvenčných spôsoboch použitia. Podľa správy Scientific American boli doterajšie iPady použité pri výskume správania sa orangutanov. :-) Mali by pomáhať pri komunikácií s týmito primátmi. To mimochodom ukazuje, že konečne by mohli byť iPady vhodné aj pre našich politikov.

Môže sa Vám ešte páčiť...