Silk a tí druhí: prehliadače na Kindle Fire

Silk je prehliadač zabudovaný v Kindle Fire. Už v predošlých článkoch ale asi najviac v mojom videu ste videli ako skackavo zoomuje. Pokúsil som sa rýchlo prejsť pár alternatívami a posúdim ich použiteľnosť. Hodnotím podľa toho, či sa oproti Silk niečo zmenilo a odsúdim to napr. aj preto, že je používanie niečím sťažené (neskúmam či za to môže browser alebo Kindle Fire).

Silk browser: je jednoduchý, no prostredie má príjemné. Nemá žiadne menej štandardné prvky rozhrania a tak sa bude používať intuitívne od prvej sekundy. Čo mi rozhodne vadí je ten pomalý „rozbeh“ zoomu.

Dolphin Browser HD: je taká zelená príšera (to hodnotím rozhranie) avšak aj keby sa MNE páčilo, tak je tu fakt, že problémy Silku nevyriešil. Zoom nabieha rovnako pomaly. Pravdepodobne má milión vylepšení a určite má obrovskú základňu fanúšikov. Pokiaľ by mi šlo len o rozhranie, tak je najsilnejší kandidát na výmenu. Na Kindle Fire ho mám snáď od prvého dňa.

Skyfire: som vymazal v momente ako mi vypísal, že o tri dni mi vyprší trial. Potom som si povedal, že musím o ňom niečo napísať. Trochu ma vystrašil bordel na jeho „domácej“ stránke. Tak som pohľadal adresový riadok a naťukal webstránku. Chvíľu som nevedel, či stuhol alebo nie. Kvôli tomu bordelu som si nevšimol ukazovateľ načítavania. Po načítaní čierna bublinka, ktorá mi oznámila, že mám na webe video. Web sa načíta už nazoomovaný (prešibané), tak som zoom otestoval a je mierne lepší od Silk. Vzhľad stránky sa radí k tým lepším. Je platený a nemám čas ďalej skúmať to, čo si v Kindle Fire rozhodne nenechám.

Maxton Mobile Browser: je zasa modrá príšera. Ten, čo som nainštaloval bol celkom určite pre mobily, maličké ikonky, na ktoré sa nedá triafať. Bohužiaľ najhorší zásek je pri vkladaní adresy, keď na klávesnici chýba Go. To musím obísť tým, že skúšam trafiť tlačítko Play vpravo od kolónky s adresou (tak, aby som netrafil plusko na nový tab). Zoom zo Silku je tu naďalej a nemám prečo sa držať Maxtonu.

Opera Mini Browser: je už iné kafe. Vlastný stroj v pozadí slávi úspech. Po načítaní stránky na celú šírku obrazovky je síce stránka odstrašujúca, no stačí vyskúšať zoom a ten nabehne viditeľne rýchlejšie a aj text je jemnejší, krajší. Rolovanie stránky je príjemnejšie a nepôsobí zabrzdene ako u všetkého predtým. Pokiaľ ste fanúšikovia Opery, nemáte nad čím váhať a Kindle Fire nespôsobuje Opere žiadne vážne problémy v používaní. Embedvideo mi Opera jednoducho odoslala do externej aplikácie (Youtube). [download Opera]

Firefox Mobile: je prehliadač pre mobilnú platformu, ktorému som odjakživa nedôveroval. Neveril som, že by aspoň niekde Mozilla.org uspela. S podivom sa však Firefox Mobile radí k Opere. Dokonca na môj vkus sadne viac. Menej svojské rozhranie, ktoré je ešte jednoduchšie ako u Silk, takže ma nestrašia zelené či modré ušká záložiek. Zoom je takmer dokonalý. Posúvanie stránky skoro plynulé. Nemám nad čím váhať. Fanúšikovia Firefoxu môžu zostať v pokoji. Embedvideo je v ňom však katastrofa. [download Firefox]

Záver: zelené sú najvhodnejšie, modré sú diskutabilné, červené nepoužiteľné. Všetkým prehliadačom robí problém embedvideo ale paradoxne najmenej Silku, Dolphinu. Opera sa vzdala kontumačne a nechala video externej aplikácií. Najhoršie dopadol Firefox.

Môj osobný rebríček: Firefox Mobile, Opera Mini Browser, Silk Browser, Dolphin Browser HD. Po skombinovaní so schopnosťou prehrať video je rebríček zmasakrovaný ešte viac. A to nechcem všeobjímajúci plač „ja chcem všetky videá“, naopak stačilo by mi aj prehrávanie HTML5 kompatibilného videa (typicky Youtube, Vimeo, CAS.SK…). V podstate všetky alternatívy zlyhávajú (len vo videu).

Čo teda skúsim používať? Asi ten Firefox a uvidím ako sa zmierim s tým, že Youtube neuvidím.

Námet z článku Sedem alternatívnych prehliadačov pre Kindle Fire.

Pre zaujímavosť ešte rebríček popularity prehliadačov z webu 1mobile.com:

Môže sa Vám ešte páčiť...