Vyvíjam editor html mailov

Pretože sa momentálne zaoberám generovaním HTML newsletterov, tak som časom dospel k faktom.

  • data do XML a generovanie kódu zveriť XSL,
  • ako stroj na generovanie použiť buď IE alebo skúsiť to skriptom Windows Shell pomocou VBS,
  • fyzické odosielanie sa relatívne dobre naprogramuje vo VBS.

Časť motora je relatívne funkčná a zameral som sa na UI. Je možné sa spoľahnúť na fakt, že aj mierne zaučená osoba dokáže editovať XML. Nakoniec sa ale hodia komfortnejšie nástroje zamerané na proces výroby obsahu.

Veľmi dobré na rýchly vývoj sú HTA. Sú to pseudoaplikácie postavené na kombinácií HTML, CSS, javascript, VBS. Pokiaľ som vycvičený v písaní WSH, tak nemám problém presunúť sa do HTA. Je to len iná prípona a kód skriptu je nabalený rozhraním písaným v HTML.

Tak som spravil „editovátko“, ktoré generuje náhľad z XML podľa XSL, umožňuje spustiť externý editor XML a prípadne aj automatizuje niektoré kroky spojené s testovaním (odosielaním do mailu).

Posledným krokom je výroba XML editora v HTA. Zatiaľ som v stave, že perfektne načítavam XML newslettra a rozsypávam dáta do kolóniek formulára a to dokonca v „pseudoinline“ podobe (akoby WYSIWYG). Mám pred sebou ešte vygenerovanie XML z tohto formulára.

Nie je to samozrejme univerzálne – takýto editor musí byť prispôsobený štruktúre XML súboru.

Takéto pomôcky sú výhodné v momente ako sa vyrobí pevná šablóna HTML mailu a je treba ho pravidelne napĺňať obsahom v rámci pravidelného „obšťastníka“.

Popritom som sa rozhodol trochu hackovat Vista Gadgety a prispôsobovať si ich, vyrábať nové. Vyzerá to byť jednoduché až na fakt, že nemám poruke Vistu :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...