WiFi kompaktné fotoaparáty – kam s nimi?

Odcitujem PR správu: „Spolocnost Samsung Electronics prichadza ako prva s radom kompaktnych systemovych fotoaparatov radu NX vyznacujucich sa integrovanou funkciou Wi-Fi pripojenia. S novymi modelmi Samsung NX1000, NX200 a NX20, je okamzite zdielanie fotografii v dokonalej kvalite lahsie, ako kedykolvek pred tym.“ viac o systémoch NX.

Takýto fotoaparát som už dávnejšie dostal do rúk a mohol som si preskúmať ako sa táto idea premietla do skutočnosti. Bol to maličký kompakt s dotykovou obrazovkou a skutočne mal WiFi.

Najväčšie výhrady mám k rozhraniu, ktoré sa mi zdalo nepremyslené a chaotické. Skonfigurovanie na dotykovej obrazovke bolo pre mňa utrpením: predstavte si maličkú klávesnicu a vyďobávanie písmenok. K takýmto veciam by som chcel mať manažovací software.

Podobne ma sklamalo napojenie na rôzne služby ako Facebook či Youtube. Kým som tieto služby spojazdnil, tak som prešiel tehotenstvom. To všetko len kvôli vyťukávaniu kont a hesiel. Ak by som tento koncept chcel presadiť, opäť: radšej mi to dajte skonfigurovať na počítači. Alebo ma aspoň donúťte použiť Google (či Samsung) konto a k nemu priradené ostatné kontá do iných služieb).

Naviac ma úplne odpísala podpora Youtube. Nahrávať môžem výhradne video s nízkym rozlíšením. Schopnosť foťaku je ďaleko vyššia a aj Youtube mi nebráni nahrať tam HD video. Najhoršie ale je, že mi foťák odmietne už natočené video nahrať na Youtube trebárs aj s tým, že tam uploadne resamplované video.

Podpora Facebooku je ok do momentu, kým mi stačí poslať tam nejako fotografiu. Písať z foťáku status? Dá sa ale načo to tam je, keď je to peklo.

Vôbec si nemyslím, že by kompakty nemali byť konečne „na internete“, no obávam sa, že to už nie je nejaké hlúpe menu ako v doterajších foťákoch. Toto už musí byť omnoho premyslenejšie rozhranie.

Nateraz by som takýto typ kompaktov poskladal skôr takto:

V prvom rade to musí byť mobilný telefón – smartphone. Android na palube (čo iné?). Telo mobilu by však namiesto šošovičky minifoťáku umožnil nasadiť objektívy podobne ako to robia rôzne módne hybridy zrkadloviek bez zrkadla. Bez objektívu by sa to používalo ako bežný mobil, možno trošku objemnejší. No v momente nasadenia skvelej optiky by som mal konkurencieschopnú kameru či kompaktný fotoaparát.

Tento koncept by nateraz vyriešil dilemu ako skombinovať pohotové fotenie so svižným prepojením prenosu dát internetom.

Samozrejme by som nezabudol na to, že najčastejšia otrava majiteľa foťáku je prenos fotiek do počítača. Rozhodne to ale nerobte cez nejaké hlúpe „helper“ aplikácie, ktoré musím naviac obsluhovať! Neverím, že nejde to spraviť tak, že prídem domov a ak mám aktivovaný nejaký „Event: prihlásil som sa na menom určenú WiFi sieť, tak teraz sa pripoj cez SMB na počítač a zložku a prenes/prekopíruj tam albumy z foťáku“. Alebo iné varianty ako „Event: …, počkaj, kým sa ozve plugin iPhoto a umožni mu stiahnuť fotky“ alebo „Event: ak sa ti podarí pripojiť na WiFi, odošli čakajúce príspevky na Facebook, fotky odošli na webovú galériu (Picasa atď.).

Samozrejme to chce aj inteligentné (viď iPhoto) triedenie fotiek, kde to vie z EXIF zoskupovať obrázky do Udalostí (podľa času a polohy) a potom s celými albumami eventov manipulovať ako s celkom.

Dokonca by som sa nebál nechať to na Android vývojárov, možno by niečo vymysleli.

Horšie je to už s väčšími foťákmi, tam tento koncept nechať vyzrieť a počkať, či sa ľudia naozaj chytia na takto koncipované kompakty-mobily.

Netuším o čo lepšie sa pobil s WiFi nový rad NX, no ešte nie som optimista. Rozhodne však nemôžu kompakty prežiť bez doplnenia komfortných funkcií z tejto oblasti. Slot na pamäťovku totiž už dávno nestačí.

Môže sa Vám ešte páčiť...