Legendy: Nokia 6110

V dnešnej situácií už neexistuje mobil všeobecne prijímaný všetkými. Existujú tábory priaznivcov rôznych platforiem a vedú zákopové vojny. Boli však časy, kedy sa lavínovite šíril jeden či dva modely telefónov a ľudia ich hromadne zamieňali za svoje predošlé mobily. Jedným z takých mobilov bol takzvaný „manažérsky“ Nokia 6110. To označenie je hlúpe pretože takto ho volali najmä tí, ktorí žiadnymi manažérmi neboli a aj samotný mobil rozhodne žiadnu manažérsku funkciu neponúkol.

Nokia 6110

Nokia 6110

Pred týmto mobilom som vlastnil „vystreľovačku“ Nokia 7110 (o ňom inokedy), ktorú som nemal nijako zvlášť dlho pretože prišla práve 6110 s jej neodolateľným perleťovým „chameleónskym“ povrchom. Vyrábala sa v rokoch 1997 až 2001 myslím v dvoch farebných odtieňoch a ja som mal ten zelený.

Nokia Snake GameAj keď 7110 bola konštrukčne inovátorskejšia, tak bola trochu neforemná a 6110 bol kompaktnejší útvar. Tieto mobily už začínali prichádzať s menšími anténkami a boli pravdepodobne posledné po konečnom vniknutí antén dovnútra konštrukcie telefónov.

Sama Nokia smerovala 6110tku do firemnej sféry. Nepatrila medzi ľudové mobily, jej cena sa pohybovala niekde v okolí 10 tisíc korún vo vtedajšej hodnote.

Doteraz som napríklad netušil, že práve v tejto Nokií bol použitý ARM procesor, ktorý neskôr zasiahol práve do éry smartphonov. To asi ani nebolo dôležité lebo práve v tomto telefóne sa objavila hra Had (Snake).

Dovolím si tvrdiť, že ak procesor Nokie naozaj makal, tak prežil svoj život v tejto hre.

Nokia 6110 bol ešte zástupca historicky tradičnejšej konštrukcie: štíhlejší hranol s numerickým usporiadaním tlačítok, anténkou (už nie vysúvacou) a takmer štvorcovým čiernobielym displayom. Na obrazovke sa nebolo žiadne premyslené rozhranie. Skladalo sa s menu položiek a pár indikátorov po okrajoch.

V softwarovej výbave bola ešte hra Memory, kalkulačka, hodiny a kalendár. Mala profily zamerané na „hlučnosť“, čo asi zaradilo telefón do firemnej sféry, lebo profil „Meeting“ znel skvele. Vtedy ho žiadny majiteľ telefónu nedokázal použiť.

V dnešných časoch však tieto telefóny vynikali parametrom, ktorý sa zrejme tak skoro nevráti. Nabíjali ste ho cez víkend a do piatka bola baterka ešte stále v dobrej kondícií.

Blízkym následníkom tejto Nokie nakoniec bola ešte Nokia 6210 a potom už Nokia opustila tento koncept dizajnu a prešla (aspoň u dumbphonov) v podstate na dnešnú formu napr. model Nokia 6230.

Môže sa Vám ešte páčiť...