Pusťte tie ovce: nové jablká prichádzajú

Sviatok všetkých oviec a prepáčte mi všetci, bude v júni :-) Ide o WWDC kde sa už takmer tradične očakávam nový hardware (iPhone) ale aj nový software (iOS, Mac OS X) pretože je to festival vývojárov.

Takže sa už ako tradične háda, že to bude a kto môže veští z gulí.

Očakáva sa nový hardware: hlavne iPhone, je skoro isté, že bude. Mne je to úprimne jedno. Budem nízko sebecký a keď nič nebude, zostane mi terajší iPhone 4. Ak niečo bude až vtedy začnem uvažovať, lebo už mi ten stroj predsa len trochu starne. Ale už asi navždy ho budem používať ako obyčajný hlúpejší mobil (s občasnou výhodou jeho skvelého internetovania).

Preto ma nezaujíma uhlopriečka. Nebolo by mi jedno ak by som bol postavený pred dilemu, že musím kúpiť nový iPhone s obrazovkou rovnakého pomeru strán (doštudujte geometriu, kým začnete ísť po mne) a uhlopriečkou predĺženou nad 4″. V skutočnosti by ma to dosť obmedzovalo. Verte alebo neverte. Jediné prijateľné predĺženie uhlopriečky by muselo byť so súčasnou významnou zmenou pomeru strán.

Ale ani to mne osobne nebude užitočné – filmy na tom nepozerám a mám taký skeptický pohľad, že väčšia plocha viac možností aby na ňu padol „meteorit“ – veď sa spýtajte Jupitera…

Oficiálne by som skôr ocenil 3 či 4 zlepšenia, ktoré ale nemajú veľa spoločného s „tradične“ chápanými paramtrami ako „lepší“, „výkonnejší“.

Nikdy by som nepovedal, že by som chcel tenší tomu mobilu, ktorý v bol v čase uvedenia najtenší. Až tak tenký, že sa to pokúsili prekonať niektoré papundeklové mobily.

Mohol by mať lepšie Home tlačítko, nie iné, len tak kvalitné ako má môj prvý iPhone :-) alebo ako ho má iPad. Rozhodne chcem kovové tlačítka po obvode, čo mimochodom som čakal na novom iPade a nestalo sa.

Chcel by som návrat kolísky do základnej výbavy – už ma nebaví testovať ponuku DealExtreme a aj tak žiadna kolíska nefunguje s mojim krytom mobilu.

Asi po prvýkrát ma zaujímajú hardwarové novinky v počítačoch:

Najviac možné zmeny v modeli mac mini. Terajší mám mid 2009 a prichádza čas úvah, či kupovať. Hovorí sa o významných zmenách macbookov, no najmä tie veľké a ťažké sú pre mňa nepoužiteľné – najmä v úlohe desktopu má človek šalát káblov na stole. Už ten, ktorými poskytuje mac mini tým, že kus káblov vidieť ako vchádza do diery v stole – a to je len 10 centimetrov… no ale taký macbook air s adekvátnym výkonom a prísľubom, že ma nebude obťažovať konektormi po celom obvode…

Posledné očakávané zmeny sú ukážky Apple v OS X a iOS. Tento rok sa zjavne hovorí o rozvinutí webu www.icloud.com, ktorý sa od poslednej generácie iOS stal strediskom dát všetkých majiteľov iPhonov a iPadov. Na rovinu, chýbalo mu webové rozhranie na Reminders ako aj možnosť API k dátam.

Som vlastníkom tretej generácie Apple TV a akákoľvek ústretová zmena voči slovenskému používateľovi by ma potešila – úprimne, tento stroj si nekupujte ak od neho nečakáte viac ako AirPlay obrazu a zvuku z najnovšieho iOS hardwaru… najviac by ma potešila možnosť prístupu k iTunes knižniciam v NAS bez účasti akéhokoľvek počítača, ani nehovorím o neuskutočniteľnej možnosti prístupu cez SMB protokol k NAS (viem, nikdy nebude). Mohol by ale vedieť poskytnúť pesničky z iPhone/iPodu priamo bez nutnosti zhľadúvať zapatrošený mobil. O možnosti a schopnosti „prepínať“ signálmi TELKU či RECEIVER ani nehovorím (to teraz musím učiť Logitech Harmony One).

Čo čakáte vy?

Môže sa Vám ešte páčiť...