Drahé domény sú bezcenné

Síce neviem, čo to sú SEO friendly domény v Kusendovom článku, no súhlasím s ním, že sa netreba príliš upínať k tomu mať „exkluzívne“ znejúcu doménu.

Samozrejme, že Kusendove tvrdenie platí odjakživa. Dojem „ceny“ sa snažia vyvolať kšeftári s doménami. Váš web nebude automaticky úspešný ak mu kúpite od špekulanta doménu alebo ak si na radu SEO šamana nakúpite desať domén, ktoré kombinujú nejaké podivné keywordy.

Platí však pravidlo, že URL by mala byť ľahko reprodukovateľná – najlepší test je skúsiť ju nadiktovať do telefónu človeku, ktorý ju priebežne diktuje pri počítači sediacej osobe vedľa seba.

Vonkoncom neverte rečiam, že niečo ako

[code]www.najlepsi-daznik.sk[/code]

je ďaleko účinnejšie ako čokoľvek z týchto príkladov

[code]najlepsi-daznik.blabla.sk[/code]

[code]www.blabla.sk/najlepsi-daznik[/code]

[code]www.blabla.sk/najlepsi/daznik[/code]

Najmä ak vám to tvrdí ten, kto získava na tom, koľko mu ešte pridáte riadkov do faktúry za služby.

Rozhodnutie pre novú doménu musí vyplývať z úplne iných pohnútok. Všimnite si napríklad fungovanie TV Markíza. Častokrát jej vyfúkli nejakú doménu ich seriálu či show a čo oni na to? Fungujú na doménach tretej úrovne. Takže je pre nich lepšie „hosťovať“ svoje projekty nad jedinou doménou a profilujú ich subdoménou. Samozrejme registrujú si aj samostatné domény.

Samozrejme sa dá namietať, že fungovanie na jedinej doméne je len z dôvodu vyhodnocovania návštevnosti a pod., no ak fungujete na viacerých projektoch a zaroveň trváte u každého aj na tom, aby bola jasná „značka“, tak načo to drobiť na samostatné domény.

Koniec koncov to platí aj na drobenie úsilia na stránky v rôznych sociálnych sieťach.

Môže sa Vám ešte páčiť...