Google Chromebox: maličký desktop s ChromeOS od Samsungu

Po laptopoch s ChromeOS, ktoré pre Google produkuje Samsung (s priznaným pôvodom) je tu ďalšia ChromeOS krabička dosť podobná konceptu kompaktných maličkých počítačov na stôl akým je aj Apple mac mini.

ChromeOS je rozhranie, ktoré je používateľsky postavené ako webový prehliadač (a skutočne nič viac) Chrome napevno zabudovaný do daného hardwaru. Z toho vyplýva, že bez priameho pripojenia k internetu (nie firemnej sieti) je to mŕtve železo. Z tohto je nutné vychádzať a pri akejkoľvek kritike konceptu tento aspekt brať do úvahy ako žiadané východisko.

Predstava je teda dať k portfoliu Google služieb aj vlastné koncové zariadenie (a uzavrieť celý reťazec pod svoju moc). Mimo teritória Google teda zostáva už len fyzická osoba používateľa služieb a zariadení Google.

Praktická predstava použitia nie je tak jednoduchá: prvoplánovo je to atraktívne, používateľ kúpi box a bez problémov okamžite používa. Pokiaľ skutočne potrebuje k uspokojeniu svojich potrieb práve Google služby a prípadne ďalšie služby založené ako webové aplikácie.

Problémy samozrejme nastávajú pri potrebe lokálnych úložísk dát resp. ak webové aplikácie s nimi počítajú a ChromeOS nevie ponúknuť online náhradu (klasika – upload, download súborov z webu).

Pre firmy je zasa ChromeOS prvoplánovo zaujímavý (nestará sa o podporu) ale v skutočnosti potreby zamestnanca a požiadavky zamestnávateľa sa s možnosťami Google nemusia významne prekrývať.

Preto je tu vlastne otázka, kde je cieľová skupina používateľov ChromeOS zariadení: domáci používateľ? Firmy?

Pre samotný ChromeBox mám kopec takých divných otázok ako: prečo tam je toľko USB portov? Pri koncepte ako píšem vyššie je to priveľa úplne zbytočných dierok. Ak by som mal byť dôsledný tak by som žiadne USB dierky v takom počte ani nerobil. V skutočnosti totiž pochybujem, že akékoľvek USB zariadenie bude vôbec schopné spolupracovať s ChromeOS. Nanajvýš niektoré Storage, klávesnice a káblové myšky.

Možno mi to niekto vysvetlí ale len ak je používateľ ChromeOS. Bludy z hlavy o USB v ChromeOS mám vlastné a neobťažujem vás nimi :-)

Pre prehrávanie multimédií je ChromeOS úplne mimo, nikde som sa nedozvedel, či je vôbec reálna šanca si z neho postaviť napríklad multimediálnu stanicu, pričom pre domáce použitie sa to doslova pýta. Najmä ak to vie pracovať s dvomi nezávislými obrazovkami. To by som sa už ale mohol rovno pýtať či to vie spolupracovať s Androidom a či tieto hardwary s ChromeOS vôbec vedia prehrať hudbu či video alebo obraz vysielané z Android zariadenia.

Teraz pohľad na obrázky: pekné. Krabička sa mi páči. To je stroj, ktorý neobťažuje. Displayport je super, len neviem či káblom vedia preniesť aj Ethernet. Pre tento dizajnový koncept je zlé ak z krabičky ide šalát káblov. Takže by som bol rád ak by ku nej viedol jediný (hociaj zlúčený) kábel s napájaním, ethernetom a A/V signálom. Najlepšie do monitora podobne ako Apple Thunderbolt monitor. Rozhodne by som teda chcel aspoň špeciálny kábel, kde je v jednom obale všetko a nie samostatná kabeláž. Box by bol teda rýchlo inštalovateľný – zapojte tento kábel a zapnite.

Osobne vidím potenciál ChromeOS a hardwaru k nemu v rôznych verejných kioskoch ale neviem, či je možné pre ChromeOS vyvinúť webovú aplikáciu, ktorá by ho prepla do kioskového režimu (nedá sa opustiť zvolená aplikácia) a či je možné pripojiť rôzne zákaznícke zariadenia (hardwarové), ktoré by ChromeOS vedel obsluhovať a poskytovať údaje pre webovú aplikáciu.

Potom by ste napr. vedeli pomocou ChromeOS postaviť trebárs výdajný automat. Kúpili by ste si domov do obývačky ChromeBox? Chceli by ste vymýšľať firemné webové aplikácie postavené s ohľadom na možné použitie v ChromeOS?

Pomaly som prešiel do sféry vzdušných zámkov, kde zrejme ešte nelieta Google, takže toľko na margo nového ChromeBoxu.

Môže sa Vám ešte páčiť...