Kalendárové aplikácie pre Kindle Fire

V júni som naznačil, že v Kindle Fire to nie je tak jednoduché pripojiť si Google Calendár (CalDAV) a dnes rozoberiem ako to vyzerá so samotnými kalendárovými aplikáciami.

Zabudovaná Amazon aplikácia pre kalendár nie je vyslovene zlá. Vysvetlím však, čo ma motivovalo ponoriť sa do Googlu a hľadať na Fire niečo ďalšie. Pozor, hľadá ovca.

Defaultný kalendár Kindle Fire

Defaultný kalendár Kindle Fire

Má však pre mňa nevhodné správanie. Zobrazenie na mesiac je k ničomu, zobrazí sa nejako nasledovne (google mi neponúkol žiadne screenshoty priamo z Kindle Fire):

Mesačný pohľad na kalendár v Android 2.2 Froyo

Mesačný pohľad je nedostatočný, možno super na mobil, no na tablete tam chcem predsa len NIEČO konkrétne vidieť. Nie akési modré bodky. Zostal mi už iba Agenda view a ten má opäť chybu. Pri spustení srnky strácajú smer a neviem kedy a prečo sa zobrazí tam, kde som to ponechal a kedy v aktuálny deň. V tomto zobrazení ani neviem rýchlo pohľadom zakotviť na tom, čo sa práve ide udiať. Zle ale nie až tak strašné.

Prepnutie na týždeň už pomaly pomaly začína byť to správne. No pomalšie sa mi orientuje v jemnej šachovnici, či pruh dňa je zvisle alebo vodorovne a hlavne KDE je čiara ži… súčasnosti. Kalendár sa totiž tvrdohlavo zobrazí k začiatku dňa a tak kdesi dole je možno červená čiarka a pod ňou nejaká schôdzka na večer. Skrytá k zabudnutiu. Jo pripomienku som zabudol zapnúť.

Znova kopec voľného miesta a hlavne v prázdne dni by sa slušalo narolovať k udalostiam, ktoré začínajú byť akútne. Slušalo by sa mi naznačiť, že dni pokračujú udalosťami kdesi dole a mám prstom potiahnuť. A neviem nastaviť Pondelok ako prvý deň.

Tak som načrel do svedomia Googlu a zadal mu Best Calendar Android App. Dozvedel som sa, že Jorte a Business Calendar. Zjavne oslavované a protežované.

Business Calendar je z blata do kaluže. Widgetov mi prida snáď 30, čo ma práve netrápilo. Možnosti nastavení velerozsiahle. Androidista si kvôli nim musí vymyslieť nejaké schôdzky lebo tie skutočné by najbližšie hodiny aj tak nestihol. Kým to doťapká…

V každom prípade BC v mesačnom zobrazení to isté ako default Kindle Fire kalendár. Fakt ma nezaujíma, že si môžem ako chcem ofarbiť sobotu a dokonca inak aj nedeľu. Modré čárečky v dňoch mi v ničom nepomohli. Pritom kopec kopec bieleho voľného miesta. Vyznačený aktuálny deň, sláva.

A teraz čakám obligátny rýchlo dostupný prepínač Agenda, Day, Month a Today. V Properties vidím Agenda, Search, Today, Go to, Show Text a More. WTF?

Agenda oproti defaultu odlišná len vyznačením aktuálneho dňa. A pozor, v Agende sa prestriedali položky v Properties. Odrazu je tam Add Event, Month View, Week View, Show Search, Today, More. V tento moment toto UI u mňa končí.

A ani nesplním sen Androidu džungľovité Settings s toľkými možnosťami, že si urobím čo chcem. Na Kindle Fire ale používa špeciálne rozhranie a tak… poď von!

Business Calendar je najlepšia kalendárová Android aplikácia a ja prechádzam na ďalšieho kandidáta Jorte. Opäť ponúkaného súpera s maximom pochvál a opäť je to najlepšia Android aplikácia pre kalendár.

Jorte je cloudová. No povedzme autor ponúka Jorte cloud a našťastie aj Google Cloud. Povedzme bežný triviálny prístup ku kalendáru na internetovom servri ale budeme to volať cloudy, ánó?

Síce tvrdohlavo zobrazuje týždňový prehľad ale ten je už konečne priateľský. Veľké písmená a vidím titulky udalostí piatich, siedmych dní. Sláva.

Síce zablúdim do nastavení, ani netuším ako a môžem si dať babu v podprsenke na pozadie, evidentne tento kalendár robia nerdi nerdom a wallpaper je nutnosť. Aj desať farebných schém, každá ako iná verzia grcky :-) a nemôžem si vybrať aj keď mám možnosti. Gr…

Chaotické „tlačítkové“ skrytomenu z vyblitých tmavomodrých zblednutých ikoniek. Časom možno zistím, čo autor myslel ozubeným kolesom, ktoré ma 1/4 ozubenú a 3/4 hladké. Nič nemôže byť ani na chvíľu aspoň v zdaní štandardnosti.

Uchýlákom, ktorí si „cvičia“ mozog pobehovaním v takýchto bludiskách to tak nepríde, a ešte ma obvinia zo zaujatosti. Ja sa smejem, no v skutočnosti chcem Kindle Fire použiť aspoň na nejaké trápne jednoduchosti ako pozeranie kalendára, pokiaľ možno s čo najmenšou záťažou v ovládaní UI. Kalendár nie je terminál atómovej strelnice.

Vážne nepotrebujem mať na dva ťuky neustále možnosť prepínať tie vyblité farebné schémy. Ani sync settings.

Prečo mi mesačné zobrazenie pod kalendárom nezobrazí aktuálne udalosti, to fakt neviem. Až keď ťuknem na deň. Opäť ma núti zbytočne ťapkať. Pomaly chápem, že začínam potrebovať widgety. Vec, ktorú som nijako zvlášť nepotreboval.

Tak to idem vyskúšať.

Fuha. Po tých pokusoch mám v ponuke widgetov asi 200 položiek. Z toho 40 Business kalendár (oni sa tam množia!) a toľko asi aj táto farebná torta Jorte. Hm.. Chcem na celú šírku a na tretí pokus som trafil.

Aha, kalendárový widget je obdĺždnik, kde sú udalosti vypísané jedným fontom (ok), jedným rezom, jednou veľkosťou všetko zliate dokopy (čas začiatku, predmet), celodenky. Súvislý text ako z knihy. Fail. Musím sa na to sústrediť a čítaním si to pooddeľovať. Nastavení opäť more a ktoré to vlastne chcem, to ani nevidím, lebo settings musia byť ajťacky len písmenkové. Preboha nikdy žiadny obrázok, ktorý iba ukážem prstom, čo chcem :-) to by neprežil ani jeden nerd.

Vynadal som Jorte ale už sa mi nechce hľadať. Business Calendar je pre Kindle Fire k ničomu ale aspoň ten Jorte mi trochu pomôže zbaviť sa nepekného Agenda view z defaultného kalendára.

A keď bude čas, tak nejaké tie dve tri hodinky venujem odfarbeniu tých Hello Kitty schém. Vkus takmer každej z týchto app sa stratil, čo zjavne nikomu nevadí a ešte mi asi aj vynadá do zaujatej ovce. :-)

Môj víťaz je Jorte. Zrejme oprávnene sú spolu s Business Calendar najlepšími kalendárovými aplikáciami pre Android, čo je vedľajšie, lebo som sa ich snažil vyskúšať len pre exotický Kindle Fire.

Ale vždy keď treba, radšej si to pozriem v iPhone alebo iPade, verte mi, s oveľa väčšou radosťou :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...