iOS6: najviac ma nahneval prehrávač hudby

Včera konečne vyšiel iOS6, nová generácia operačného systému pre telefóny, prehrávače a tablety. Vývojári ho mali už pár mesiacov a občas mám pocit, že sú to dokopy všetko dementi, ktorí nemajú cit pre podstatné zmeny. Takže nejako nedali odozvu do Apple, že niektoré zmeny sú zásadne zlé. Aby bolo jasno, vo všeobecnosti je iOS6 dobrý a oplatí sa. Zmeny o ktorých budem písať, možno vôbec nevnímate.

1. prechod na „žiarivé“ UI. Čisto bledé pozadie, čierne písmo. Biela prepúšťa podsvietenie, oči slzia, celkovo je takéto zobrazenie únavné. Vy to možno nevnímate a ste tí šťastní ľudia, ktorá roky prežijú s jasom LCD podsvietenia na 100 percentách. Mne vadí už 40 percent pri tmavých oknách. iOS 6 mení príjemnú sivú lištu na takmer bielu.

2. Odstránenie zobrazenia podcast epizód z aplikácie Music.app (pôvodne iPod.app), čo je podľa mňa veľmi zlé rozhodnutie. Chápem dôvody existencie samostatnej Podcast.app, no prakticky je nepríjemné, že si stiahnuté epizódy podcastov nemôžem v Music zaradiť do playlistu na počúvanie. Predstavte si, že si chcem dať pár pesničiek, potom nejakú podcast epizódu a zasa pesničky. Doteraz to krásne išlo. Teraz mám hlúpu Podcast.app, kde nejde ani len vytvoriť playlist epizód a hlavne epizódy si sťahuje iOS zariadenie, čo je pre mňa idiotské riešenie (podcasty mi sťahuje iTunes v počítači).

3. Youtube.app na iPade nie je. Čo je možno aj chyba Google. Jeho predstava Youtube.app na iPhone mi nesedí ale to už je asi fuk.

4. Appstore.app = hlavná obrazovka s horizontálnymi rolovátkami. Nemám k tomu vyhranený názor, osobne viac preferujem dlhé slíže (radšej palcom rolujem dlhú obrazovku nahor a nadol). Či ostatní okamžite zistia, že teraz je to rad horizontálnych pásov, to neviem. Neviem posúdiť, či je to na používanie dobré, ja totiž v iOS zariadení Appstore takmer nepoužívam.

Naopak je pár príjemných postrehov:

1. Citlivo prekopaný Settings. Až sa mi zdá, že existencia rôznych SBsettings je pomaly zbytočná. Pre mňa osobne už dávno zbytočná.

2. Otvorené taby v mojich zariadeniach na Safari, skvelá vec.

3. náznak blokovania príchodzích hovorov, pekne vyriešené a na jednoduché použitie podľa mňa rieši otáznik, či musím kupovať pomerne drahý iBlacklist (z Cydia). Na väčšinu potrieb už asi netreba. Ide totiž blokovať príjem na SKUPINY kontaktov, takže milí moji ak ste doteraz túto schopnosť Kontaktov v iOS nevyužili, teraz je šanca.

4. Mapy nejdem hodnotiť, navigačná časť sa mi páči lebo pribudla :-) a samotné mapové podklady neviem ja, určie sa dozvieme o všetkých chybách inde.

Tak nejako dúfam v možnosť, že Music.app sa vráti k čiernemu rozhraniu a bude naďalej vidieť podcast epizódy. Krčím plecom a ďalej neriešim.

Môže sa Vám ešte páčiť...