Jed

„Prohibice zakazuje prodej legálního a státem kontrolovaného alkoholu. Prodej lihovin pančovaných metanolem je zakázán už dávno. Vláda (či lépe řečeno vlády) si s problémem neuměly poradit.“

Nejakym zazrakom sa vam tam stalo, ze ho mate naliaty v legalne vyzerajucich obaloch, rozdistribuovany tak daleko, ze pohlad na flasku uz nestaci, aby nejaky zazracny policajt okamzite pozatykal koho vidi. Mate to podla vsetkeho hocikde, bez akejkolvek zaruky.

„Znamená to, že vláda přiznává neschopnost kontrolovat trh s alkoholem“

Ano. To rozhodne ano. Cela spolocnost si vybudovala toleranciu k „ciernemu“ alkoholu snad v domneni, ze ide o partizanske palenice po dedinkach. Lenze v skutocnosti islo o chemicku upravu najvacsieho hnoja aky sa mohol liat do flias.

„Prohibice neřeší problém, ale trestá ty, kdo zákony dodržovali“

Urcite ano. Lenze, ako je mozne, ze sa „cierny“ trh tak rozmohol a dlhodobo veselo fungoval. Kto je v tomto biznise vlastne cisty? Mozno vyrobcovia legalneho alkoholu. Dalej kto? :-) Zakaz bol v kontexte s tym bordelom aky uz v tom bol, len zufaly pokus niekde to zastavit. Vlada uz nemala na vyber. Vsetko v prdeli, co by ste vy urobili ak ste zistili, ze vasou vinou je v tom bordel?

Zakaz rozhodne vyplasi vsetkych, co aspon cosi vedia a minimalne aspon zabezpecia, ze uz ten jed nikto nevypije. Aspon ti, ktori maju este zvysky rozumu a pudu vlastne sebazachovy. Co tam po tom, ze sa zbavia dokazov, hlavne nech to uz nikto nevypije.

„legální trh ale není možné účinně kontrolovat. To je prokázané zkušenostmi tam, kde prohibice byla“

Pane, vy si mozno pletiete krizove opatrenie a nejaky zakon, ktory sa uplatni v spolocnosti ako politicka vola. Prohibicia v USA bol plebiscit, v Rusku to bolo politicke gesto. V Cechach kapu ludia pretoze zo zdanlivo legalneho alkoholu piju jed. A je predpoklad, ze zakaz pominie ak pominie toto nebezpecenstvo. Prohibicia byva obvykle zamerana voci alkoholu ako takemu. Zakaz v CR je skor riesenie pruseru aky sa prilis dlho vyvijal.

„Nevěřím, že opatření (prohibice) bude jen dočasná. Dočasný bude možná úplný zákaz prodeje lihovin. Ale jeho důsledky dočasné nebudou.“

Zaujimave je, ze ste nepistali, ked sa zakazovalo fajcenie. Zaujimave je, ze nepistite, ked sa jedna o ine drogy :-)

„Dostane snad prohibice methylalkohol říznutý alkoholem z lahví?“

Ak dostanu pachatelia strach, ano. Kazdy majitel krcmy vie aspon priblizne odkial ten chlast ma. Kludne nech sa ho zbavi, radsej ako riskovat fakt, ze po skonceni zakazu ho polozi na pult.

„Pomůže prohibice pátrání po pachateli?“

Nie.

„Vyžene snad prohibice alkoholikům debilní nápad koupit litr vodky za 50 Kč z hlavy?“

Nie.

„Jediný, kdo na prohibici vydělá, budou právě nelegální distributoři.“

Pravdepodobne. Pokial nepredaju jed, je to vlastne lepsie. Pravdepodobne ale aj cast z alkoholikov nie je zalozena na tvrdom alkohole a postaci im akakolvek nahrada. Trvrdenie voci tvrdeniu :-)

„Nevím, kdo zaplatí hospodským škody – stát?“

Nikto.

Re: http://www.macekvbotach.cz/pondelni-glosy-17-9-2012/

Môže sa Vám ešte páčiť...