Tesla: trocha nádeje medzi úplnými blbmi

V ekobiznise sa pletú samí slniečkoví ľudkovia a tak sa zvyšok populácie akosi odťahuje od sektárskej demagógie plnej blbých rečí a tak vám často uniknú reálne vyzerajúce riešenia. Jedným zo skvelých predstaviteľov je povedzme už automobilka Tesla.

Tesla model S

Elektromobily si prešli ideovými prototypmi – nevzhľadné krabice vedcov a konštruktérov, ktoré nikoho pohľadom neuchvátili. Možno tam ľudia s nulovým vkusom berú inšpiráciu pri návrhu vozov, ktoré si kupujú naivnejší „ochrancovia Zeme“.

Tesla to zobrala z dvoch koncov. Po prvé pochopili, že auto musí byť pekné. I keď práve vy ste zrejme ten odolný typ, ktorý potrebuje krabicu na prevoz z A do B alebo ste to slniečko, ktoré sa svetom zrejme presúva silou vôle a keď to nejde šľape do pedálov ale popritom ťahá za sebou smrad zo svojich častých ciest po svete, však my vieme…

Lenže elektromobil nie je všetko, ten vyrobiť vieme a rovnako chápeme, že to má… povedzme zopár lopát smerom do zabudnutia.

Elektrický pohon potrebuje energiu. A nie že nie. Preferovali by sme energiu vyrobenú čiste. Vieme, že hociaj elektroauto nič neplodí, tá energia vznikla so sprievodom naozaj fuj fuj zlých vecí.

Ba čo horšie, my tú elektrinu nevieme skladovať. To je bohužiaľ katastrofa, ktorá nás núti mať tie zlé veľmi zlé atómky.

Naviac sme si vedomí toho, že požiadavky na elektrickú energiu sa zvyšujú a ani najväčší eko nie je ochotný sa ich vzdať. Teda vraj sa im darí odpojiť si laptop a dve hodinky byť nezávislý na elektrickej zásuvke. Fakt!

Tesla si to uvedomuje. Vie, že sebalepší elektromobil musím niekam napojiť. Vie, že nie všetci žijú v domoch s pozemkom a garážou. Jedine tam má šancu ponechať auto 5 až 8 hodín dobíjania batérií. Ktoré vážia snáď aj polovicu hmotnosti auta.

Ani keby sa za každým rohom budovali „elektrické pumpy“, tak by nám boli nanič. Kto by tam nechával auto niekoľko hodín? Jediné bláznivé riešenie by boli unifikované bloky s batériami. Prídete, technici vám vysunú celý blok a nasunú nový nabitý. Sami viete ako by sme boli nadšení z vyšľahanej sady, ktorá „dojde“ po 20 km…

Supernabíjačka pre autá Tesla

Tesla evidentne veľa veľa skúma a vymyslela Supercharger. Za polhodiny nabije auto. V slnečnej krajine dokonca nepotrebuje pripojenie na elektrickú rozvodnú sieť.

Pol hodina znie už o niečo prijateľnejšie najmä v prípade, že trochu zmeníme návyky, povedzme prídem do supermarketu, tam už bude prípojka a pri návrate auto má nabité. Pokiaľ by bol potom dojazd vozu aspoň 200 kilometrov, tak by som sa už s tým nebál jazdiť aspoň v mestskej civilizácií.

Keď tak pozerám na najnižšie ceny áut TESLA, tak som vlastne už celkom optimista.

Kazia mi to už len ekoaktivistickí blbci, ktorí sa ma snažili presvedčiť, že slnečnými kolektormi si doma vyrábajú elektrinu a sú nimi plne sebestační. Tak to už hej. Pokiaľ takýchto ajnštajnov vidieť vysedávať celý ich život v rôznych ekokomisiách ovplyvňujúcich ešte väčších blbov zvolených do čela štátov, tak viem, že sa s technológiami rozhodne nikam ďaleko nedostaneme.

Možno nanajvýš zažijeme ešte polia plné fotovoltaiky miesto doterajšej repky. Však my už na takéto nápady už ani nekričíme aké hovadiny to sú. Mávneme si rukou lebo aj tak máme dosť problémov…

Môže sa Vám ešte páčiť...