Ultraluxusom prekvapujúci HP Spectre XT

Hlásim sa z terénu pretože som dostal neskutočne dobre vyzerajuci ultrabook. Po nadšení z ultrabooku Acer či laptopu série 5 Samsung odvolávam, čo som odvolal. V triede ultrabookov je živo a výrobcovia sa naháňajú ponúknuť tak dobre vyzerajúce počítače, že mám tendenciu zabudnúť na ich doterajšie produkty. Dnes to je nečakane HP. Firma zameraná na sivú korporátnu klientelu, distribúciu uniformných krabičiek do kancelárií. Pre domácnosti produkuje rôzne ošúchané klavírne témy v podobe hranatých lesklých laptopov.

HP SPECTRE XT

HP SPECTRE XT

A dnes mi dajú počítač s čerstvým procesorom Ivy Bridge od Intelu a ja som stratil dych. Čierna krabica a hneď som vedel, že to nebude nič normálne. Šok pokračoval jej otvorením. V zamatovom vrecku schovatá placka. Keď som ju vytiahol, tak samotný ultrabook zažiaril. Doslova. Hliníkové skvelé, naozaj skvelé telo s hranami, ktoré ma vo vysokom lesku až skoro chrómovom.

HP SPECTRE XT - povrch vnútri laptopu

HP SPECTRE XT - povrch vnútri laptopu

A ešte aj ten názov, že v Spectre… chápete to? Sinclair ZX Spectrum.

Som očarený a neveriacky hľadám čosi, čo musím znosiť ako dizajnérsky nedostatok. Uvidíte, že som si ich musel nakoniec namáhavo vymyslieť.

Na spodnej strane je všetko dokonalé a kazia to tie hlúpe nálepky, potom asi nevyhnutná mriežka prieduchov a nad ňou ikonky s logami. Prečo to nedotiahli do konca kovovo vyzerajúcimi tlačítkami klávesnice ako u Aceru? Jasne, to už trošku preháňam, keby bola zlá, asi by som tento text nedokázal napísať. Aj na tomto ultrabooku píšem tento text rovno na ňom.

HP SPECTRE XT: nožička na spodnej strane laptopu

HP SPECTRE XT: nožička na spodnej strane laptopu

Zostanem ešte pri klávesnici. Klávesy majú dnes moderný štvorcový tvar, no pozorné oko si všimne, že rohy sú mierne vyššie a tak je horná plocha kláves sféricky zahnutá dovnútra.

HP SPECTRE XT: podsvietená klávesnica s čiernymi štvorcovými klávesami

HP SPECTRE XT: podsvietená klávesnica s čiernymi štvorcovými klávesami

Potešil ma priestranný Enter ale sklamalo neodlíšenie prepínacích kláves Ctrl, Fn, Win a Alt. Trošku podivne vyzerá sekcia so šípkami a očakával by som bežnejšie otočené „T“ aj keď polovičnej výšky.

HP SPECTRE XT: šípky vľavo a vpravo sú dvojnásobnej výšky a Enter potešil veľkosťou

HP SPECTRE XT: šípky vľavo a vpravo sú dvojnásobnej výšky a Enter potešil veľkosťou

Pre mňa netradične má vyriešené prepínanie WiFi. Je začlenené do funkčných kláves, čo by ešte nebolo zvláštne, no v nej je zároveň indikačná dióda. Keďže WiFi zvyknem mať zapnuté stále, tak mi jedna neobvyklá klávesa stále svieti. Nevadí to, možno to neruší, no rozhodne som si to všimol.

HP sa evidentne snažil a do funkčných kláves nasypal asi najčastejšie ovládače ako je jas, dokonca prepínač externého monitora s možnosťami mirroringu, nezávislého obrazu na externej obrazovke. Práve toto kvitujem ako nesmierne užitočnú vec a na tomto laptope je to spravené konečne zrozumiteľne bez toho, aby som siahal do manuálu. Hanbite sa ostatní výrobcovia, ktorí nie ste schopní túto veľmi potrebnú vec urobiť bezbolestne.

HP SPECTRE XT: klávesnica, reproduktorový pás pri kĺboch

HP SPECTRE XT: klávesnica, reproduktorový pás pri kĺboch

Klávesnicu už môžem opustiť, pretože by som sa zbytočne vyhýbal zvyšku ultrabooku a to mi za to nestojí. A to som vám nepovedal, že má podsvietenú klávesnicu. Všetci, čo ju majú už nebudú chcieť laptop bez nej. Aj v tomto je úžasný HP Spectre XT.

HP SPECTRE XT: display pri pohľade z uhlu zhora už stráca farby

HP SPECTRE XT: display pri pohľade z uhlu zhora už stráca farby

HP veľmi pekne a originálne vsadilo do veka svoj širokoúhly display. Je krytý (bohužiaľ ako vždy lesklým) sklom a to tak, ze sklo presahuje samotnú obrazovku. Chvíľu sa vám bude zdať akoby bolo treba obraz kdesi nastaviť a ponaťahovať k okrajom. Potom vám dôjde, že to sa naposledy robievalo na CRT obrazovkách a hore je čierny neaktívny pruh s pomerne dobre skrytou optikou kamery.

Sklom to iba nazývam, v skutočnosti ide o plast. Pri dotyku sa viditeľne prehýba. Nepovažujem to za mínus počítača.

HP SPECTRE XT: kĺb otvárania zvonku

HP SPECTRE XT: kĺb otvárania zvonku

Kĺby spájajúce veko s telom sú masívne, hliníkové. Pôsobia na mňa pozitívne a nevidím v nich potenciálnu slabinu. Počítač môžem chytiť za veko a bez obáv rýchlo premiestniť. Asi by som si vždy dával pozor aby som nevytlačil display.

Po zaklapnutí ide stroj do spánku a ako už obyčajne robievajú Windows, tak sa desktop uzamkýňa. Obraz naskočí po niekoľkých sekundách, rozhodne mu nestačí doba potrebná k otvoreniu laptopu a chvíľku musím počkať.

HP SPECTRE XT: touchpad má okolo zbytočný okraj, miesto neho mohol byť radšej väčší

HP SPECTRE XT: touchpad má okolo zbytočný okraj, miesto neho mohol byť radšej väčší

Posledná vec, ktorú musí poriadny ultrabook mať naozaj excelentnú je trackpad. Rozhodne sa nevidím ako človek s dobre vyzerajúcim počítačom ako lovím v taške škaredú myšku aby som si ju šúchal po nohaviciach s pukmi.

Na môj prvý dojem má ultrabook Aceru lepší trackpad ako tento od HP. Acer ho spravil väčší a zarovnaný s plochu. HP na to šiel inak a trackpad je zaoblený a okolo neho je „hradná priekopa“. Celá plocha je klikacia ale stačí mu aj dvojklik dotykom. Funguje ako multidotykový a keby s tým už počítali zabudované Windows, tak je sveta žiť.

Fyzický klik na touchpad ide trošku ťažšie a mám mierne obavy, či sa uskutoční. Potom sa pozriem na povrch hliníku laptopu a som spokojný.

HP SPECTRE XT: ľavá strana s konektormi Ethernetu, HDMI, USB

HP SPECTRE XT: ľavá strana s konektormi Ethernetu, HDMI, USB

Boky prístroja sú excelentné, telo je klinovité. Na oboch bokoch sú diery vľavo na Ethernet, HDMI, USB. Vpravo je okrúhly nabíjací konektor, USB, slot na normálne SD a sluchátkový výstup. Trochu divne pôsobí diódka zapnutia hneď vedľa. Nemám rád svetielka a keď si zvyknete, že laptop sa nevypína ale len uspáva, tak vám tá indikácia môže byť jedno.

HP SPECTRE XT: pravá strana s diódkami, výstupom sluchátiek, slotom na SD a USB

HP SPECTRE XT: pravá strana s diódkami, výstupom sluchátiek, slotom na SD a USB

Telo je tenké a umiestnenie Ethernetu je problematické. Preto je na ňom záklopka, ktorú treba odsunúť, aby sa otvor zväčšil. Takéto prešibané riešenie sa mi páči, no v skutočnosti by mi nevadilo mať radšej o jeden USB port viac a pripájanie k LAN cez redukčný kábel, ktorý aj tak nepotrebujem vždy a všade.

HP SPECTRE XT: finta na príliš veľký konektor Ethernetu s odklápaním

HP SPECTRE XT: finta na príliš veľký konektor Ethernetu s odklápaním

Spodná strana je ako som písal tiež dokonalá, s menšími dizajnérskymi kopancami ale stačí sa pozrieť na nožičky. Žiadne čínske riešenie ledabolo prilepeným krúžkom. Každá nožička má okolo lesklý krúžok a vyzerá to premyslene, luxusne. HP sa nevyhol skrutkám (ba veru mohol!) ale použil aspoň rovné hlavičky, ktoré nebijú do očí.

HP SPECTRE XT: rôzne povrchy na jednom laptope

HP SPECTRE XT: rôzne povrchy na jednom laptope

Povrch mašinky nie je šmykľavý, dokonca spodná strana ako keby bola pogumovaná. Rub veka je rovný s hliníkovým povrchom a logo je netradične v rohu. Zatvorený ultrabook naruša medzera medzi vekom a telom. Tá je však priznaná a zámerná tým, že vidieť na čierny rámik okolo obrazovky stretávajúci sa s vysokoleštenými hranami tela. HP dokázal okorčuľovať vzhľad MacBooku Air tak, aby ste ho nespoznávali. Urobil dobre a urobil to tak, že nepoškodil vzhľad.

HP SPECTRE XT: ako to vyzerá zboku, kam zmizol? :-)

HP SPECTRE XT: ako to vyzerá zboku, kam zmizol? :-)

Ultrabook je dieťaťom Intelu a ten dáva o sebe vedieť. V ultrabookoch musia byť tie najlepšie procesory a preto v SPECTRE XM je jeho nové dielo Ivy Bridge. Procesor, ktorý sa nezlepšil v púhych výkonnostných parametroch ale jeho prednosťou je úspora energie. Z nej vyplýva hlavne nižšie produkované teplo.

PCMARK7: 5239

Stroj má s úplnou samozrejmosťou SSD. Zaklínadlo tohto roka, ľudia si masovo montujú do svojich laptopov tieto disky. Alebo nad tým vážne uvažujú. Iste, sú drahé a nemôžete si dovoliť akúkowvek kapacitu. V ultrabooku tohto typu ho už jednoducho máte a rovnako jednoducho rozlúsknete dilemu hrabať sa v tom s cieľom to vytuniť. Nepôjde to. Ultrabook je blackbox, ktorý si máte kúpiť a používať.

HP SPECTRE XT: krásny detail nožičky, kde dizajnér nezabudol ani na lesklý krúžok

HP SPECTRE XT: krásny detail nožičky, kde dizajnér nezabudol ani na lesklý krúžok

V tomto ohľade mi vlastne celkom vadí, že v ňom nie je všetko pripravené. Žiadne solídne multimediálne prehrávače, žiadny ani len náznak kancelárskeho balíčka. Čo tak firemná aplikácia, kde sa zobrazia softwarové balíčky, ktoré si môžem rýchlo zakúpiť? Klik klik, počkám a mám ho. Čakáte kým ho vyrobí Microsoft? Nechcete robiť biznis rovno vy?

Človek, ktorý si kúpi ultrabook si zrejme nechce nechať priestor na rozkoš z hľadania veci, ktoré zrejme ani netuší ako a kde sa zháňajú. Pritom by stačila pomerne jednoduchá aplikácia typu eshop. Jasne, hovorím o čomsi ako… Mac App Store. Nemôžete to zanedbávať.

Nestačí len vyrobiť úžasný hardware, narvať do toho Windows a šup do krabíc.

Vypínacie tlačítko by som očakával kdesi na boku počítača ale ono je v dierkovanej lište tela blízko spodnej hrany veka s obrazovkou. Tá riečica sú reproduktory. Vlastne by mi to bolo jedno, no mám výhradu k pomerne zbytočnej dióde. Keď ten počítač otvorím a zapnem, obvykle svieti aj jeho obrazovka. Tak na čo tam preboha je? Svietiť mi do očí v tme počas písania recenzie?

Iste ste si všimli, že som nakoniec spustil benchmark, bol to PCMARK7 a vyšlo mu 5239 bodov. Podľa toho, čo som o tomto čísle zistil je výborné.

Práve som dosiahol 18 percent baterky a radšej to idem strčiť na kábel. Pri vybaľovaní som všetko s úžasom komentoval ako nádhera. Zarazil ma nabíjací adaptér. To bol asi omyl. Dizajnéra zabudli úlohovať aj naň? Je to bežný čínsky nepodarený káblový nezmysel. Neukazujte ho nikomu.

Okrúhly konektor sa tvári ako „vytrhávací“ aby ste si s káblom nezhodili aj počítač. Snáď to aj funguje, no je to také divné, pretože pri zastrkávaní som mal nepríjemný pocit, že mám ešte viac zatlačiť, lebo to ten hrubý kábel samovoľným krútením z konektora vytiahne. Naozaj by som čakal napájací zdroj s troškou invencie.

Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-3317U CPU @ 1.70GHz
OS: Microsoft Windows 7 Professional Service Pack 1 64-bit 7601
SSD: SAMSUNG MZMPC128HBFU-000
RAM: 4 GB

Disk má 120 GB ale počítajte s tým, že recovery disk má takmer 20 GB, čosi obsadí OS. Takže pre svoje veci môžete dostať tak 70 GB. Čosi možno získate prítomnosťou SD slotu, no k ultrabooku rozhodne potrebujete nejaký externý disk či schopnosť pripojenia k internetu s aktívnym využívaním cloudových služieb. Nemyslím si, že majiteľa ultrabooku trápi, že nemá niekoľko terabajtov v takejto veci.

Upgrade stroja je diskutabilny, naznačujú to použité skrutky, nemám informácie o použitých vnútorných dieloch. Neprekvapilo by ma, ak by bol upgrade RAM, výmena disku prakticky nemožný. Venujte tomu čas a hlavne, ultrabook kupujete „hotový“ nie ako polotovar.

Tajne som počítal s priamou konfrontáciou s Macbook Air, no plány mi nevyšli.

Zaujímavé je, že ultrabooky v eshopoch vidím najčastejšie v prevedení s 13″ obrazovkami, pričom nepochybne je tu priestor pre 11″ stroje, ktoré si síce vyžadujú podporu pre externý monitor, ale inak by ešte lepšie plnili mobilnosť ich majiteľa.

Ďalším veľkým restom výrobcov je ich predstava, že dokovacie stanice a port replikátory sú OUT. A dokážu ich poskytnúť len korporátnej sfére na laptopy, ktoré ani nie sú v bežnom predaji. Byť Intel a pracujem na štandarde ako je tento, myslím na jednoduché pripojenie ultrabooku k pracovisku. To nemá byť stroj pre posedenie v kaviarni. Celkom iste mám nejaké pevnejšie miesto na prácu. Som človek, ktorý sa musí zbaliť za pár minút a laptop pripojený tromi káblami plus napájací zdroj… je guľa na nohe.

HP SPECTRE XT: ešte aj skrutky sa snažia vyzerať neobyčajne

HP SPECTRE XT: ešte aj skrutky sa snažia vyzerať neobyčajne

Rozhodne by sa mal každý výrobca, a to vrátane Apple, zamyslieť, akým spôsobom poskytnem rýchle pripojenie laptopu. Už len fakt, že musím zmotávať napájací zdroj stojí za zváženie, či do jeho krabičky napríklad nepridám USB hub, Ethernet konektor, výstup na monitor. Do počítača by sa ťahal jediný kábel, no dobre, tak dva. Dva nabíjacie adaptéry sú skoro nevyhnutnosť.

Priama konfrontácia

Macbook Air Intel Ivy Bridge i7

Macbook Air Intel Ivy Bridge i7

Posledné dni som zažil priamu konfrontáciu s mojim novým MacBookom Air. Je v konfigurácií 11″ s pridaním výkonnejšieho Ivy Bridge i7 a doplnením RAM na maximum 8GB. HP SPECTRE XT je z vizuálneho, dizajnérskeho pohľadu absolútne porovnateľný, niektoré detaily sú dokonca vypracovanejšie.

Macbook Air a HP Spectre XT

Macbook Air a HP Spectre XT

MacBook Air je viditeľne jednoduchý dizajn, čistejší bez zbytočných povrchových detailov. HP je zasa bohatší. Veko má iný povrch ako spodok, vnútri je iný povrh, okolie touchpadu má „komplikovanejšie“, hrana okraja tela je vyleštená do chrómového lesku, nožičky SPECTRE XT sú „komplikovanejšie“ ako u MacBooku Air. Dokonca nie je ani o moc väčší. V tomto smere chválim dizajn SPECTRE XT. Vážne dobre spravené.

Môže sa Vám ešte páčiť...