Chladné zbrane sériového fanaTVka

Skúsim vám vymenovať zopár informačných zdrojov, webov a nástrojov vhodných do pozornosti seriálového maniaka.

Titulkové weby: nemôžem ich menovať všetky, no väčšine ľudí sa hodia. Existujú špecializované weby na titulky ale často nájdete aj fanúšikovské weby zamerané seriály alebo dokonca weby prekladateľov titulkov. Splním si povinosť a vymenujem naozaj zopár: www.titulky.com, www.serialzone.cz a www.addic7ed.com, titulkari.com

Fanúšikovské alebo komunitné weby: obsahujú informácie o seriáloch, sú buď tvorené fanúšikovskou základňou alebo sa združujú do komplexnejších webov zameraných na seriálové komunity. Najväčší predstavitelia umožňujú aj rôzne sociálne a socializačné väzby či funkcie. Najlepšie weby tohto typu sú: www.serialzone.cz, thetvdb.com, synopsi.tv, www.edna.cz

Obiehanie webov môže byť unavné a čoskoro zistíte, že by ste si priali nejaké notifikácie. Tie možno poskytujú priamo predošlé weby napríklad formou API alebo RSS.

Na väčšinu potrieb postačí bežná RSS čítačka. Ja používam Google Reader a vy si vyberte, čo len chcete.

Upozorňovanie na nové diely: existujú rôzne nástroje pre tieto potreby. Najjednoduchší predstaviteľ je http://www.mytvrss.com – naklikáte si svoje seriály, získate adresu RSS zdroja a šup s ňou do čítačky. Vážne veľmi jednoduché a zároveň nič viac nedostanete.

Pre náročnejších je tu možnosť filtrovania rôznych „ukecaných“ RSS zdrojov a ich očesávanie len na informácie, ktoré vás zaujímajú. Ja na to s výhodou používam web pipes.yahoo.com, ktorý po istej intelektuálnej námahe umožní vyskladať si veľmi účinné filtre RSS zdrojov ale dokonca aj vyrobiť rôzne ďalšie automaticky riešené transformácie dát, ich obsahu atď. Neoceniteľný pomocník ak už máte štrukturované dáta.

Po čase máte možno ambície trochu sa vŕtať v titulkoch. Google poskytuje skvelý prekladateľský nástroj http://translate.google.com/toolkit a to dokonca aj tak, ze celá partia môže pracovať na jedinom preklade. Skvelý nástroj. Nepomôže však príliš s prečasovaním už hotových prekladov. Na to bohužiaľ nástroje neposkytnem.

Výborná vec sú ale aj rôzne mobilné aplikácie alebo widgety pre bežné počítače.

Ja fungujem na mobilnej aplikácií TV Forecast. Na nej mi vadí iba to, že do nej musím zvlášť naťukať nové seriály, ktoré chcem sledovať. A občas mám toho „socializovania“ na všetkých tých weboch naozaj dosť a už by som uvítal nejaký jednotný profil, ktorý si vytváram na jednom mieste a týmto nástrojom ho len predhodím.

Pre samotnú konzumáciu používam Popcorn Hour, konkrétne model A-110, starý a zatiaľ nie je dôvod k vymenám, tu vývoj takmer stojí na mieste.

Preň som si však vyvinul svoje vlastné rozhranie, ktoré môžete skúsiť použiť aj vy (nie je to až také ťažké). Pozrite si ako to vyzerá na taimador.madaj.net

Je to jedna z vecí, ktoré som naprogramoval sám pre seba a už to dlho aj sám používam :-)

O niečo slávnejšie rozhranie vyrobil už iba Apple :-)

Osobne si najviac sľubujem od tejto trojky: thetvdb.com, serialzone.cz a synopsi.tv

Môže sa Vám ešte páčiť...