Demokracia, cenzúra a diskusie cudzích osôb na súkromných weboch

Tá téma tu vždy je. Cirkuluje priestorom a časom. Vždy nakoniec dostihne stav, kedy je opäť na čase to nejako poprehadzovať.

Média si pred rokmi nakadili do vlastných problémov. Urobili neslýchanú vec a pod svojimi článkami v akomsi poblúznení umožnili písanie textu takzvané diskusie. Vlastne oni si nakadili už tým pretláčaním tlačovej verzie na web.

Čitateľ aj médium vychádzali z akejsi pomýlenej premisy, že každý má právo vyjadriť svoj názor. Niektorí si myslia, že každý je dokonca povinný ho vypočuť. Ba dokonca sú úplne cudzí ľudia povinní im vytvoriť a zaplatiť priestor, aby ho mohli, ten názor, predniesť pred auditóriom.

Média dokonca žili v predstave, že diskusie pod článkami by mali pomáhať. Tá rýchlo zanikla. Diskusie pod článkom sú len podnet na dokola ten istý typ hádky medzi čitateľmi.

Omyl spočívajúci v názore, že je demokratické umožniť čitateľovi prejaviť sa je hlavne v tom, že ak by som mu to neumožnil, tak je to vraj cenzúra. Trošku nechápem, pretože ten ich názor môžu bez postihu prejavovať a publikovať. Ale to je vedľajšie.

Opäť vraj nastal čas na prehodnotenie zmyslu diskusií.

Kto bude chcieť pod článok pridať názor, hodnotenie, pripomienku, kľudne ale jeho účet bude overovaný a vyžadovaná bude identita.

V tom naozaj nevidím problém. Takéto komentáre pod článkami totiž sú už akoby jeho sučasť, mali by mať rovnakú formu ako články, čiže autor známy a autor plne zodpovedný osobne za to, čo uvádza vo svojom texte.

Anonymné alebo nepostihnuteľné drísty alebo hociaj prospešné názory, pripomienky, proste hocičo majú priestor VŠADE INDE. Technicky neexistuje žiadna bariéra ich prejaviť. Nedôjde teda k žiadnemu obmedzovaniu.

Praktický dopad? Povedzme desať tisíc ľudí prečíta článok, lenže v diskusií je tak 20-30 tupcov, ktorí tam dopíšu minimálne tri príspevky. Čítajú sa snáď iba navzájom. Neverím, že ten mlčiaci zvyšok s láskou vstupuje do diskusií a číta ich.

Praktický dopad? Tie tisíce čitateľov nebudú mať obavy prečítať si aj dodatky vo forme názorov čitateľov. Nebude ich veľa, budú mať slušnú a vecnú formu, vlastne to budú klasické útvary.

Diskusia pod článkami totiž žiadny mediálny útvar nie je. Média ju len implantovali ale nejako nechcú a nevedia to uchopiť. Pri tom množstve a tej forme je to nemožné.

Omoho lepšie by bolo, ak by sa kritickí ľudia profilovali ako nezávislí komentátori médií. Tí, čo sa boja o identitu, si ju nakoniec môžu vybudovať samostatne, v dobe internetu to nie je žiadny problém.

Praktický návod pre anonymné komentovanie článkov

Vhodné pre všetkých, čo radi komentujú pod článkami médií, ktoré úprimne nenávidia.

Založte si anonymne weblog. V priebehu pár minút bez akejkoľvek prípravy, potrieb. Nič netreba, len váš čas. Zodpovedá to nárokom potrebným na založenie účtu v diskusiách. Takže toto problém nie je.

Čítate článok a diskusia pod ním je pre vás neprijateľne obmedzujúca. Nevojdem do nej. Otvorím si vytvorenie nového článku na weblogu.

Zapamätám si adresu článku, na ktorý reagujem a prenesiem ju do textu mojej reakcie na mojom weblogu.

Postupne prepínam medzi pôvodným článkom a editorom na mojom blogu. Ak chcem konkrétne reagovať k vete, odstavcu, tak si ju prenesiem do mojej reakcie, označím ako citáciu (blockquote, b-quote, quote) a pod ňu píšem svoj názor, pripomienku.

Ak nepotrebujem citácie, tak na začiatku iba napíšem niečo v zmysle „Čítam si článok na SME.SK o mojom obľúbenom politikovi pod názvom Niktoš Zlodejský znova pridelil každému občanovi 1000 eur.“ Zalinkujem kus textu tejto vety odkazom na originálny článok. Čitateľ vašej reakcie si totiž musí tiež ten článok prečítať.

No a píšete. Potom do publikujete a je to vybavené. Zvyšok je nuž na internete. Je isté, že si to ľudia prečítajú. Vaše články majú určite tiež diskusie, takže to bude váš slobodný priestor pre názory, ktoré sa vám nebudú páčiť.

Pokiaľ by vám bola táto sloboda odobratá a zamedzili by vám možnosť publikovať názory, potom by sme sa mohli baviť, že je tu niečo niekde zle.

Ešte máte možnosť si zakúpiť vlastný priestor na internete. Skutočne váš, kde nie je nikto iný pán, len vy. Bez žiadnej hranice danej vlastníkom. Vaša hranica bude až trestný zákonník.

Môže sa Vám ešte páčiť...