Viete si vybrať univerzálne diaľkové ovládanie? Berte Logitech

Kto vládne diaľkovým ovládačom? Muž? Nie. Vlastne áno ale o tom nechcem. Koľko máte v dosahu diaľkáčov? Dva? Tri? Prečo? Dokážete si vôbec predstaviť, že máte na to všetko jeden jediný? A nebude to len hlúposť, ktorej tlačítka si neviete zapamätať? Vládcom univezálu je Logitech. Poďme sa pozrieť, čo dokázal.

[display_podcast]

Logitech Harmony Family

Logitech Harmony Family

Moje predstavy o univerzálnom diaľkovom ovládaní skresľoval nedostatok predstavivosti. A tak to bol nepodarený výrobok, ktorý som mierením pôvodných ovládačov učil tlačítko za tlačítkom, aby som zistil, že ním neviem dobre ovládať ani jedno zariadenie. Vždy bol originál lepší a univerzál len núdzovka pri hľadaní pôvodného. Všetko sa zmenilo jediným modelom firmy Logitech.

Áno, jednoznačne, Harmony One, ktorý som si kúpil pred rokmi. Neskôr som Vám opísal svoje skúsenosti aj po pár rokoch.

Logitech Harmony One je niekoľko rokov starý model, ktorý je dnes možno nahradiť aj drahším súputníkom. Našťastie nezmenili to najcennejšie dizajn a pridali občas chýbajúce farebné tlačítka teletextu – tie možno programovať na iné funkcie. Je to Harmony 900 s možnosťou ovládania aj cez RF (preto je tak drahý)

To všetko zhrniem do konštatovania, že Harmony One je trefa a nič lepšieho nenájdem. Aj keby som ruky lámal za konfiguračný program.

Logitech však ponúka celý veľký sortiment univerzálov a ja tu také aj mám.

Dostal som dva. Prvý je jeden z najlacnejších univerzálov a druhý zasa ten najdrahší, ktorý existoval aj čase kúpy môjho Harmony One.

Logitech Harmony 1100 Advanced Universal Remote

Logitech Harmony 1100 v docku

Logitech Harmony 1100 v docku

V ponuke webstránky je suverénne najdrahším a najodlišnejsím konceptom. Ten som si mohol vybrať už miesto Harmony One. Vtedy rozhodla skôr cena a až teraz však viem o prednostiach oboch.

Harmony 1100 je koncept veľmi podobný maličkému tabletu, voľakedy taký mávala firma Nokia a vtedy nevyznel príliš archaicky. Dnes je už však tento pojem kdesi inde.

Logitech Harmony 1100 back remote

Logitech Harmony 1100 zadná stena z plastu imitujúcom pogumovaný povrch

Logitech tu stavil na stolové zariadenie, ktoré by malo poskytnúť najvyšší možný komfort.

Pomôcť má dvojnásobná plocha dotykovej obrazovky ako u One s kapacitnou technológiou snímania.

Logitech Harmony 1100 zboku

Logitech Harmony 1100 zboku

Má omnoho menej ovládacích tlačítok a obmedzuje sa iba na hlasitosť, zmenu kanálov, mute, back, stránkovacie tlačítka a krížové tlačítko so šípkami a potvrdením.

Logitech Harmony 1100 obsah balenia

Logitech Harmony 1100 obsah balenia: klasický príručkový bordel, dock, diaľkáč, adaptér s nastrkávacou zástrčkovou redukciou (nepríjemné), káble, baterka.

Všetko ostatné by mala vedieť obslúžiť dotyková obrazovka. Napájanie obslúži vymeniteľná batéria nabíjateľná v masívnom stojane.

Ovládací software je identický ako pre ostatné podobné modely Logitech. Z toho vyplýva aj fakt, že logika sa v nich príliš nelíši. Logitech 1100 teda funguje ako Harmony One a rozdiel je snáď iba vo vonkajšom dizajne.

Preto je na mieste porozprávať o koncepte ovládania viacerých zariadení.

Profilovanie a ovládanie Aktivitami

Klasický univerzál jednoducho naplníte ostatnými ovládačmi, priradíte tlačítko tlačítku. Potom zakaždým prepnete na konkrétne zariadenie, ovládate. Potom na iné z vašich zariadení.

Majitelia zostáv vedia veľmi dobre, že na spustenie niektorej z obvyklých činností potrebujú spustiť a nastaviť viacero z nich. To si vyžaduje istý sled úkonov, ktorý je rovnaký. Ale aj počas používania je občas nutné raz ovládať jedno, vzápätí druhé.

Typický je príklad pozerania filmov. Zúčastňujú sa na ňom minimálne tieto tri zariadenia: televízor, receiver so zosiľňovačom a samotný prehrávač.

Každé má svoj ovládač. Pokiaľ by som ich chcel všetky spustiť tak zapnúť telku, prepnúť zobrazovanie na správny zdroj, zapnúť receiver, prepnúť na správny zdroj. No a nakoniec zapnúť prehrávač. Lenže ak si to poskladám dokopy a nazvem to Aktivita, mám presne to, čo napadlo Logitech.

Aktivitu nazvem pozeranie filmov. Jej zvolením sa spustia a nastavia zariadenia zahrnuté do aktivity.

Okrem toho však tu máme aj samotné používanie zariadení počas konkrétnej aktivity. Musíte ovládať prehrávač, hlasitost, zobrazovanie na telke.

To všetko je naraz „v kope“ a nechať to opäť na prepínanie ovládačov celok za celkom je síce možné ale opäť otravné.

Z niektorých zariadení totiž nakoniec často nepotrebujete nič zvláštne. Načo mať možnosť na telke ovládať prepínanie televíznych kanálov? Nemohol by som mať tlačítka usporiadané presne podľa svojich potrieb v jednom profile danej aktivity?

Presne toto sa dá urobiť. V nastavovaní Aktivity ovládača si môžem detailne ponastavovať funkcie tlačítok. Takto môžete napríklad tlačítka pre hlasitosť priradiť zosiľňovaču a zároveň napríklad šípky na pohyb v prehrávači.

Samozrejme pre takéto zložité činnosti sa oplatí mať pre zákazníka hotovú databázu zariadení. To všetko zariaďuje ovládací software Logitechu. Stačí si teda spísať ich modelové názvy a postupne zaevidovať.

Na vás je hlavne vymyslieť si svoje vlastné aktivity. Do nich „nahádzať“ zariadenia, ktoré k nim treba. Potom software pár otázkami vytvorí aj univerzálnejšie priradenie funkcií tlačítkam. Pýta sa napríklad, ktoré zo zvolených zariadení zobrazuje obraz, ktoré zariadenie ovláda hlasitosť, ktoré sa má pri zvolení aktivity zapínať a vypínať, či ktoré naopak má byť aj po vypnutí aktivity neustále k dispozícií.

V tomto je genialita Aktivít. Pokiaľ sa dokážete prekúsať ovládacím softwarom a zdĺhavo vyladíte všetky svoje aktivity. Môj pohľad totiž je, že rozhranie na ovládanie je chaotické, zdĺhavé, nemotorné a ten, kto ho navrhoval sa úplne vzdal v ambícií ponúknuť použiteľné, zrozumiteľné a jednoduché konfigurovanie ovládača.

Dokumetujem to na drobnosti: pomýlili ste sa v priradení jediného tlačítka (napríklad ste vymenili ovládanie hlasitosti a tlačítko na jej zníženie ju zvyšuje)? To znamená opäť pripojiť ovládač káblom k počítaču. Spustiť ovládací software a zmeniť to. Lenže do ovládača sa to dostane niečím, čo pripomína inštaláciu celého operačného systému. Trvá to šialené minúty.

Pritom počas pripojenia k počítaču sa ovládač nesmie a nedá používať. Takže akúkoľvek chybu overíte až po zdĺhavom nahrávaní firmware do ovládača.

Software teda nie je nič vhodné pre ľudí, ktorí každý mesiac menia svoju zostavu.

Aj keby túto drobnosť Logitech odstránil, tak je tu zopár ďalších nepríjemností.

Software je vlastne webový prehliadač a bez internetu ste skončili. Lenže ani samotná práca v ňom nie je žiadny zázrak. Prehadzovanie poradia položiek je útrpná práca a držiac v rukej myšku spommínate na vymoženosti ako chyť, ťahaj a pusť. Klikáte na šípky v riadkoch. Nadávate.

Preto sa neradi vrátite do tohto softwaru. Ja mám napríklad po zmene kanálov v káblovke už vyše týždňa resty a odkladám to, kým to ide. Radšej si pamätám, že ikonka TA3 mi zapne DAJTO.

Len a len ovládací software spôsobuje, že toto užitočné zariadenie nemožno odporučiť každému používateľovi.

Logitech Harmony One

Tento model už Logitech nahradil za mierne vylepšenú verziu, viditeľne najmä pridaním farebných tlačítok obvykle používaných na teletext. Vylepšenie je kozmetické a nič nemení na tom, že práve tento ovládač je najlepšie nadizajnovaný.

Oslavné ódy na dizajnéra Harmony One by nemuseli tak skoro skončiť. Človek, ktorý toto vymyslel nemohol stáť aj pri vývoji 1100ky. Harmony One totiž má všetko, čo v praktickom používaní oceníte.

Podsvietenie kláves, ktoré sa zapne pohybom ovládača (naozaj má pohybový senzor). Každé z tlačítok nahmatáte a hlavne si rýchlo zapamätáte aj naslepo. Práve tento moment návrhu znie jednoducho, no asi až fyzicky pocítite ako šikovne je to vyriešené.

Rozmiestnenie kláves je vlastne v púhych troch zvislých stĺpcoch a hmatom po nich viete odlíšiť každý jeden. Aj zdanlivo rovnaké tlačítka si nemožno pomýliť.

Pokiaľ si v ovládacom softwari pre danú aktivitu navrhnete ich funkcie naozaj šikovne, máte pohodlný ovládač. Až diametrálne odlišný od nešikovného konfiguračného softwaru.

Harmony One je ukončený dotykovou obrazovkou. Prekvapí použitím kapacitného snímania, čo v časoch kúpy bol exotický prípad. Okrem iPhonu ho malo málo čo.

Bohužiaľ Logitech ovládanie dotykmi obmedzil naozaj len na dotyky. Žiadne gestá, žiadne „šúchanie“ prstami po obrazovke. Keby tam dali tlakové (rezistívne) snímanie, nič sa nemení. Je to škoda, práve rozvinutie ovládania obrazovky je nevyužitým priestorom pre rozvoj ovládača.

Napriek tomu je však Harmony One skutočnou vlajkovou loďou ovládačov v ponuke Logitech.

Entry level Harmony 200

Tak tretí kúsok je doslova vstupný model, ktorý nemá charizmu Logitech Harmony One ale cenovka nepôsobí nedostupne. Je mi hlúpe ho podrobne popisovať pretože som do nebies vychválil umenie dizajnéra Harmony One. V tomto kúsku dostanete presne to, čo si od univerzálu predstavujete.

Logitech v ňom využije bohatú zásobu prednastavení všetkého možného, čo je možné ovládať. Tam netreba pochybovať.

Osobne mi vadí povrch tlačítok. Už som si siahol na One :) a nejde to, spoznal som to, čo by malo byť a 200ka to nemá. Fakt, že nemá dotykovú obrazovku vôbec nevadí.

Tento model kúpte ak nie ste presvedčení o tom, že je cena Harmony One pre vás. Poslúži rovnako dobre ako všetky vaše doterajšie ovládače. Rovnako ho môžete darovať v rodine a tým pádom si ušetríte štúdium konfigurácie pretože bude rovnaká ako u toho vášho Harmony One.

Nechcem ho zhadzovať, no Logitech spravil na mňa pred rokmi sabotáž tým, že stiahol z nebies naozajstný zázrak.

Zhodnotenie

Existencia Logitech 1100 je zrejme skôr obchodným rozhodnutím Logitech, ktorý drží v ponuke aj prístroje, ktoré nemusia už byť najúspešnejšie ale majú z minulosti svojich používateľov, ktorí by ich občas radi po doslúžení vymenili alebo dokúpili ďalšie. Iné vysvetlenie nemám.

Chcel som ju vidieť a odskúšať, no naživo ma nepresvedčila, že poradie má byť 1100, One, 300. S kľudným svedomím aj pre Vás moje poradie: One, 1100, 300. Alebo ešte lepšie, z ponuky ovládačov vám to zoradím nasledovne pre AVfilov:

Harmony One (ručím hlavou)
Harmony 900 (je to sesterský model, ručím zaň)
Harmony 650 resp. 700 (len môj skromný odhad, nepoznám ich)

V mojom rebríčku nie je teda 1100. Podľa mňa jej dizajn zostarol. Koncept nie je rozvinutý a bojím sa toho, že praktické používanie bude skôr nepríjemné.

Po mojich skúsenostiach a odskúšaní ďalších ovládačov môžem Logitech Harmony One (a jeho terajších najbližších príbuzných) vyhlásiť za skutočný vlajkový model Logitechu.

Môže sa Vám ešte páčiť...