Bezdrôtové sluchátka s mikrofónom

Otravné drôty, neustále trhám sluchátka, už ma to nebaví. Chcem niečo bezdrôtové na nosenie po vonku. Logitech ma vyslyšal a ja vám s tým môžem pomôcť aspoň tak, že vám poviem aké dobré sú. Ja som si totiž svoje sluchátka z môjho prvého iPhonu z roku 2007 ešte nezničil.

Z ponuky Logitechu som veľmi dlho vyberal veci, ktoré by som čo najskôr chcel opísať. Niečo, o čom možno ani neviete, že existuje alebo tomu len nedôverujete.

Logitech Wireless Headset for iPad

Bezdrôtové sluchátka sú na prvý pohľad fantastická vec. Môžete ich pripojiť k čomukoľvek, počúvate z toho hudbu a pritom už neexistuje reťaz dĺžky kábla.

Neskôr vás napadne, akým systémom sa to preboha pripája. Bluetooth? No hej, ale môj receiver ani telka ho nemá. Naviac, ono to musí mať baterky? Takže je to strašne ťažké alebo sa to rýchlo vybíja.

A vôbec aj keď mám v niečom bluetooth, pripojí sa to k tomu?

Ťažké otázky a čím viac o tom viete, tým viac ste zmätení. Bluetooth totiž nie je jednoduché MÁ či NEMÁ. Viac ako častokrát sa vám môže stať, že dve zariadenia jednoducho nespojíte s účelom, ktorý ste si vymysleli. Ako nahrať do sluchátok subory, že?

Omnoho ťažší výber je ak si poviete, že chcete bezdrôtové sluchátka. Pred pár dňami mi píše kamarát a reku, chcem bezdráty. Ukazuje linky a ja chápem, že nerozlišuje bluetoothové a také tie s rádiovým prenosom.

Základný rozdiel v bezdrôtových sluchátkach

Rádiový prenos si vyžaduje akúsi základňovú stanicu, ktorú mylne považoval za nabíjaciu. V skutočnosti k nej vedú až dva káble. Trvalé (!!!) napájanie z elektriny a kábel do prehrávača. Takže prehrávač môže mať bežný sluchátkový výstup a preto sa takéto sluchátka hodia na trvalé pripojenie k jedinému zdroju zvuku. Typicky televízor alebo iná pevná audiovizuálna zostava.

Bluetoothové sluchátka sú presne naopak. Bežné zostavy málokedy mávajú bluetooth a tak sú použiteľné skôr v smartphonoch a počítačoch. Dosť často majú aj mikrofón a tak sa dajú a používajú ako handsfree.

Požičané (opäť vďaka slovenskému zastúpeniu Logitech) sluchátka sú teda handsfree s možnosťou stereoposluchu hudby :-) alebo naopak.

Majú na sebe kruh, ktorý je zároveň nastavovaním hlasitosti, zabudovanú baterku a aj tak sú ľahké, bez pocitu ťarchy na hlave. Ďaleko lepšie ako moje drôtové plastové Kossy (nie tie klasické ale so spojením poza krk).

Prekvapenie: so starým iPhonom z roku 2007 fungujú ako handsfree

Nadával som v jedinom prípade. Ako každé bluetooth zariadenie ho musím uviesť do párovacieho režimu. Lenže nikde ani na krabici nie je táto najzákladnejšia vec výrazne napísaná. Musím totiž na 5 sekúnd držať stlačené dve tlačítka. Logitech má u myšiek zvyk mať samostatné tlačítko Connect ale na týchto sluchátkach nie je.

Rodičia vám budú niečo hovoriť a vy ich budete počuť. Preto vám tieto sluchátka kúpili!

Subjektívne mám pocit, že sluchátka po nastavení hlasitosti na maximum hrajú stále bezbolestne. Akoby to bol zámer šetriť energiou a popritom tvrdiť, že je to ochrana sluchu. S týmto počítajte. Bežný posluch to nijako nelikviduje, no ak chcete otravovať ľudí v autobusoch šumom do okolia, tu sa vám to asi nepodarí.

Napriek pomenovaniu tieto sluchátka nie sú určené len k iPadu. Fungovali mi aj s mojim starým iPhonom z roku 2007, čo je malý zázrak. Mnohé bluetooth zariadenia si s ním už nerozumejú.

Som odporca prenosu dát cez bluetooth, je to nešikovné. No AirPlay nie je vo všetkom a tak je na prenos zvuku práve Bluetooth to najlepšie. Prenos je digitálny, takže nemožno hovoriť o šume, ktorý môže sprevádzať napríklad rádiový prenos analógu.

Práve tieto sluchátka majú najbližšie k tomu, čo potrebujem. Mám počítače vybavené bluetoothom. Mám tablet a smartphony. Všetko s nimi vie pracovať.

Logitech tento istý dizajn použil aj v čiernom prevedení sluchátiek, ktoré však nemajú bluetooth ale prenos pomocou USB vysielača, ktorý strčíte do počítača podobne ako Logitech myšky a klávesnice.

Jediný problém mám s ich farbou. Bledomodrá nie je moja najobľúbenejšia.

  • Plusy: bluetooth, spojenie dokonca aj so starým iPhonom, vstavaný ľahký akumulátor, mikrofón neprekáža, ohybná konštrukcia, dobre sedia
  • Mínusy: farba, nemožnosť nastavenia neznesiteľne vysokej hlasitosti, nevýrazne značený spôsob párovania s novým zariadením. Headset sa už nepredáva (naozaj škoda)

Zapožičalo PR zastúpenie Logitech pre Slovensko. Tento produkt už Logitech nepredáva.

Môže sa Vám ešte páčiť...