Premaľujte DispForm.aspx v Sharepointe

Iste, Master Page je premletý, krásny. Naklikáte si nejaký zoznam, ktorý pichnete do webpartu. A už sú tu limity. Zobrazenia zoznamu nedávajú priveľa možností, ale to teraz nebudem riešiť. No kliknem na položku a zobrazí sa mi jej obsah v nevzhľadnom tvare tabuľky. Pomocné položky (pre filtrovanie zobrazení), popisky. Jednoducho nič moč.

Všimnite si URL zobrazenia položky. Nachádza sa tam DispForm.aspx? Dal by pánboh, keby som to vedel editovať. Hneď by som si to upravil.

Prvá správa: ide to.

Druhá správa: a stačí k tomu Sharepoint Designer.

Lenže needitujte originálny DispForm.aspx, ba čo viac, najprv si dôkladne rozmyslite položky daného zoznamu. Až potom sa pustime do pokusov.

Princípom je zameniť zo zobrazenia zoznamu (vo webparte) ten odkaz na zobrazenie položky z DispForm.aspx na nejaký iný.

Poďme do Sharepoint Designera (SD) a v zložke Lists si nájdime ten náš zoznam. Fihá, je tam aj ten DispForm.aspx (ba dokonca aj tie naše zobrazenia). Skopírujme si (Ctrl-C, Ctrl-V) súbor DispForm.aspx a pomenujme si ho trebárs „horkyze-slize.aspx“!

Lenže chyba! Otvorím si v SD ten „horkyze-slize.aspx“ a síce vidím (v SPLIT režime zobrazenia) aj tú tabuľku položky ale nejde editovať.

Rovno ju zmaž. Musíme si to vložiť nanovo a to cez povel Insert, Sharepoint Controls a Custom List Form. V dialógu nájdem môj zoznam, to isté aj pre Content type a hlavne zafajknem Display Item.

Teraz už môžem vnútri tabuľky so zobrazením položky editovať kód. Rýchlo to vyčistím od tabuľkového bordelu a môžem si to nadizajnovať podľa seba ako potrebujem. Dokonca už konečne viem použiť niektoré pomocné položky na niečo iné ako len na obsahové veci. Môžu to byť dokonca položky umožňujúce editorom (autorom položiek zoznamu) určovať vzhľad položky. To už je vaša fantázia.

V nadšení to dorobíte ale na webe sa stále položky zobrazujú cez DispForm.aspx a ja by som chcel horkyze-slize.aspx a na to je zasa rýchly liek.

V SD vôjdem do zložky Lists a nájdem názov môjho zoznamu a pravým tlačítkom dám Properties. V záložke Supporting Files si v kolónke Display item form cez Browse nájdem to moje horkyze-slize.aspx

A odteraz môj zoznam používa moje upravené zobrazenie položky a ja som si oddýchol. Sharepoint viem donútiť opäť o krok viac k tomu, aby robil to čo ja chcem.

Nevadí, že nerozumiete. Hlavne viete, že to ide a že sa mi to podarilo a že to viem zopakovať a že sa mi to chce a že ma to baví.

Môže sa Vám ešte páčiť...