Generácia 2: Reader už bez Google

Najsmutnejšou správou od Google bolo oznámenie konca jeho Readera. Závislosť snáď najvyššia možná a náhrada najmenej reálna.

Najsilnejšie sa šance chopil Feedly, no aj ten nateraz závisí… od Google Readera. Rýchlo spracovali frustrovanú základňu fanúšikov. Rýchlo reagovali na možnosti migrácie. No stále je to inak postavené rozhranie aj keď by si z neho mohol Google brať vzor.

g2reader

Lenže máme tu projekt druhej generácie Readeru. A ide na to pekne od prameňa. Závisláci na Readeri okamžite vidia príbuznosť.

Viete, že ide o český projekt?

Jal som sa testuvač. Rýchly Takeout Google Readeru mi stiahol ZIP v ktorom je XML súbor s OPML. Jednoducho moje prihlásené zdroje. V g2readeri som to importol. Tento postup znamená opätovné načítanie zdrojov a musím všetko „prečítať“. Robte to teda vo voľnej chvíli a ste rozhodnutí pre odchod, je to jednorazová vec.

g2reader sa snaží o príbuznosť s Google Reader, no rozdiely predsa len nájdete. Vzhľad je menej podstatný, iné farby, logo a podobne. Layout je takmer identický, veľa prvkov je „na mieste“.

Detailista vidí, že sa napríklad nedá listovať pomocou stláčania J a K, čo je zrejme vec prejavenia chuti pripomienkovať projekt v jeho súčasnej ukážkovej verzií.

Za g2readerom sú predošlé projekty desktopovej čítačky, katalógu RSS zdrojov – u oboch som pred rokmi tiež bol.

Chcete otestovať nástupcu zanikajúceho Readeru a zároveň skúsiť ovplyvniť jeho vývoj? Je tu g2reader – Generation 2 Reader.

Za projektom stojí Michal Řepásek.

Môže sa Vám ešte páčiť...