Tichá šelma: Peugeot RCZ

Zavádzam hneď na začiatku. Nové RCZ je rozhodne šelmou, ale nie tichou vo význame hluku motora. Šliapnutie na pedál je totiž dostatočne počuť nielen v aute ale aj mimo neho. Pod významom tichý hľadajte skôr to, že za peknou tváričkou sa skrýva riadny dravec.

Peugeot 308 RC-Z

Peugeot 308 RC-Z

Automobil sa po prvýkrát verejnosti predstavil ešte v roku 2007, keď sa na frankfurtskom autosalóne predstavil ako Peugeot 308 RC-Z. Vzhľadovo pripomínal ikonu konkurenčnej. Do sériovej výroby prišiel v roku 2010. Po necelých troch rokoch sa automobil dočkal faceliftu a vo výrobe ostane do roku 2015.

Vyrába sa v rakúskej továrni MagnaStayr v Grazi, kde mu spoločnosť vo výrobe robí Mercedes G-klasse, karosérie Mercedesu SLS či terénne Mini Paceman a Countryman.

Omladzovacia kúra mu rozhodne svedčí. Agresívne Peugeoty s výzorom žraloka sú nenávratne preč. Namiesto nich prišiel trend usmievavých automobilov. Svoje miesto si na automobile našli denné LEDky a tubusy s xenónovými svetlami dostali tmavý nádych. Na zadných partiách by ste zmeny hľadali len veľmi ťažko.

Naopak, v interiéri sa udialo pár zmien. Stredová prístrojová doska dostala tvár prémiových faceliftovaných 308. V testovanom aute bola všade na prístrojovej doske koža. Klávesnica s číslami pre vytáčanie priamo z auta ustúpila multifunkčnému tlačidlu a ušetrilo sa miesto napríklad pre uloženie mobilného aparátu.

Tento pozitívny krok má však aj svoje negatívum. Týmto tlačidlom sa dá ovládať navigácia, rozhlas, telefonovanie. Problém je však, že tlačidlo sa dá točiť len doprava a doľava. Nedá sa s ním ohýbať, ako je tomu napr. v modeli 508. V praxi to znamená, že pri zadávaní navigačných súradníc točíte len tlačidlom hore dole ale pre pohyb v menu potrebujete tlačiť ďalšie pomocné tlačidlá.

A to isté platí aj pri počúvaní rádia. Keďže som mal automobil na testovanie len 2 dni, neviem sa plne vyjadriť k jeho synchronizácii s mobilným zariadením. Zaujímavou možnosťou auta bolo manuálne vypnutie ESP či parkovacích senzorov. Význam prvého viem pochopiť pri športovej jazde, to druhé mi príde skôr zbytočné.

Z palubnej dosky si pochvalu zaslúžia športové pedále a dobré čitateľné analógové budíky s karbónovým pozadím. Vecou vkusu je len monochromatický displej s palubným počítačom či hodiny s číselnými hodnotami 3 – 6 – 9 – 12.

A trocha ma zarazilo nastavovanie výhrevu predných sedadiel. Tlačidlá sú na bočných stranách. Toto riešenie mu ostalo ešte z predfaceliftovanej verzie. Je to dosť nešťastné miesto na ovládanie.

Osobne som zvyknutý na nastavovanie buď na stredovom paneli či pri prevodovke.Je to pohodlnejšie a aj bezpečnejšie pri nastavovaní pre vodiča počas jazdy. Pri nej sa nachádzalo tlačidlo na vysúvanie zadného krídla. Rovnako mi v aute chýbala úchytka nad dverami pre spolujazdca.

Pri veselej jazde vodiča sa spolujazdec môže chytať len madládverí. Spätné zrkadlá sú dostatočne veľké a pri cúvaní sa v mojom testovanom vozidle jemne spustili dole. Príjemná vec.

RCZ je určený hlavne pre 2 osoby. Má síce k dispozícií aj zadné dve sedadlá, avšak v reále sú nevyužiteľné pre osoby vyššie ako 165 cm. Chýba miesto na nohy a prudko klesajúca strecha uberá miesto na pohodlné sedenie zadných cestujúcich.

V krízovej situácií si to viem predstaviť na prevoz detí vo veku 4-12 rokov s podsedákom. Auto paradoxne disponujeISOFIX úchytkami. Na druhú stranu, toto auto je viac o imidži ako o praktickosti.

Ale auto má aj svoje praktické stránky. Prvou sú sedadlá. Telo v nich dobre drží i keď by mohli mať pevnejšie bočné uchytenie. Druhou je objem kufra s hodnotou 321l, čo v praxi znamená uloženie 3 či 4 veľkých cestovateľských tašiek a kufrov. A samozrejme so sieťovým programom…

Dosť bolo opisu, ide sa jazdiť. Prvý dojem patrí podvozku. Ak výnimky robia pravidlo, potom RCZ patrí medzi výnimky typických francúzskych podvozkov. Pri obutých 18“ kolesách, ktoré sú mimochodom štandardom u tohto vozidla, ste cítili každý nepríjemný výtlk na ulici.

To, čo sa pri takomto vozidle aj očakáva. A teraz k výkonu vozidla. Ja som mal k dispozícií model 1,6 THP s 147kW/200k. Dva dni na odskúšanie auta je málo. Auto som mal k dispozícií len na jazdu v meste a na diaľnici.

V prvom rade treba napísať základný fakt – auto nie je pre vodičov zvyknutých na francúzsky mäkký podvozok. Pri 130km/h točili otáčky na hranici 3500RPM. Spotreba benzínu v tejto hodnote bola na hodnote 6,5 – 7l pri spustenej klimatizácií, rádiu a navigácií. Osobne si myslím, že ide o veľmi dobrú hodnotu.

Pri trocha tvrdšej nohe a navýšení rýchlosti na 180km/h sa hodnota spotreby ustáli na 8,5l. Oficiálne je maximálna rýchlosť stanovená na cca 240 km/h. Verte mi, že na diaľnici ani nezbadáte, kedy sa dostávate do jazdy ohrozujúcej váš rodinný rozpočet.

Mnou testované auto malo najazdených niečo vyše 6.500km. Podľa údajov za posledných vyše 1500 km sa jeho spotreba ustálila na 8,2l. Predpokladám však, že auto trávilo viac času mimo mesta, lebo pri jazde po meste sa spotreba pohybovala medzi 8 – 9l na 100km.

S automobilom som spolu vďaka slovenskému zastúpeniu automobilovej značky s levom – Peugeot Slovakia absolvoval aj so slovenskými motoristickými novinármi jazdu do jeho materskej továrne MagnaStayr v Grazi. Fabrika na mňa pôsobila priam rodinne. Žiaden výrazný zhon, žiadne farebne odlišujúce kombinézy pracovníkov. Na linke pre RCZ len minimálny hluk.

To sa už nedalo povedať v časti pre skladanie karosérie Mercedesov SLS, ktoré nám ukázal sprievodca. Šlo o výrazne hlučnejšiu prevádzku, avšak skladanie karosérie SLS stálo za to. V tej istej fabrike sa vyrába aj Mercedes G klasse či obe SUV od Mini – Peaceman a Countryman.

Zavŕšenie návštevy fabriky bola jazda na skúšobnom polygóne s RCZ a Mercedesom G. Práve tu som si uvedomil chýbajúce madlo na spolujazdcovom mieste, keď nás po trati povozil skúšobný jazdec MagnaStayru…

Vrátim sa však k novému RCZ. Ide o auto, ktoré vie vytvoriť závislosť a úsmev na tvári. Cenovka pri 200k s manuálnou prevodovkou začína na úrovni 27 250 € a v spojení s navigáciou, xenónmi a alarmom sa stále vtesnáte pod cenovku 30 000 €.

Samozrejme, automobil ponúka množstvo vlastnej individualizácie, pri ktorom už cenovka o čosi narastie. A stále budete mať oproti konkurencií výhodu v cene a komforte. Možno v pohľade iných stráca vo výkone motora. Je to však relatívne.

Ale akceptujem názor, že výkon môže pri niekom zohrávať úlohu pri výbere vozidla. Komu je teda toto auto určené? Viem si ho predstaviť ako druhé auto v rodine pre tých, čo im imponuje športová jazda a imidž.

Rovnako, doba, keď manažér či manažérka jazdili na čo najdlhšom sedane je preč. Paradoxne, imidžový športiak kompaktnej triedy je pre jedného či dvoch cestujúcich praktickejším riešením.

Môže sa Vám ešte páčiť...