Idem robiť novú appku o seriáloch

Prepadol ma pocit, že ešte nikto nevymyslel naozaj dobrú aplikáciu pre seriálových divákov. Predsa len to, čo som videl mi akosi vadilo. Tak som sa zamyslel a naprogramujem svoju. Bude určite lepšia. No a teraz sa dozviete dôvody prečo nie a prečo by mohla byť.

syabas popcorn hour a-400

Prečo nebude lepšia

Okopírovali ste funkčnosť konkurenčnej appky a pridali nejakú banalitu. Povedzme lajkovanie, sharovanie na facebook, lepšie ste zvládli načítavanie dát, je rýchlejšia, má obrázky, menia sa „pozadia“ podľa aktuálnych dielov, máte lepšie upozornenia.

Nie, dokonca ani nepotrebujem siahodlhé kecy o seriáloch, pravdepodobne nebudem chcieť z mobilu zisťovať čosi o seriáli, ktorý už pozerám. Dokonca si myslím, že ani nebudem chcieť vyhľadávať seriály fulltextom.

A napriek tomu je to v kapitole o tom, čo všetko neurobí vašu aplikáciu lepšou. Nevymenoval som všetko, pointa je však jasná.

Prečo bude lepšia

Nezľakli ste sa konkurenčných projektov, ktoré vám nelezú do „záhrady“. Takže nielenže ste „iba“ nenakradli dáta z notorický známych webov ako imdb, csfd, thetvdb. Nielen to. Vy ste konečne pochopili, že seriálový maniak už tých aplikácií vyskúšal niekoľko. A musíte vedieť, čo je najotravnejšia vec.

Naplniť si svoj osobný profil. Najmä na mobile je to NESMIERNA otrava.

Každá nová „seriálová“ appka, ktorá ma núti začať od nuly je zlá. Prepáčte mi, mažem ju. Viete prečo?

Ak ste zvládli nasosať dáta z thetvdb, nehovorte mi, že ste nedokázali načítať aj zoznam mojich obľúbených z tohto webu.

Že dáta máte z iného zdroja? No a čo má byť? Minimálne si urobte prieskum, kam chodia seriáloví maniaci, kde si najčastejšie zaklikávajú sadu svojich obľúbených seriálov? Nedá sa odtiaľ ten zoznam načítať?

Ba dokonca, ak zistíme, že najviac maniakov by to tak chcelo, nemohol by som im dať možnosť preskúmať disk ich prehrávača a zostrojiť si zoznam seriálov z neho? Že si to neviete predstaviť ako to urobiť z mobilu? Z jahody ste doleteli na zem? Tak urobte nástroj, ktorým sa to dá urobiť a výsledok sa podhodí do mobilu (cestu, ktorá nebolí vymyslite).

Nenúťte ma ani si zakladať konto/heslo preboha, mám mobil, nejaký jedinečný identifikátor si už viete vygenerovať.

Netrápte ma nezmyslami. Tu je zoznam toho, čo seriálový maniak očakáva:

1. načítate zoznam jeho obľúbených seriálov, nie jednorazovo, synchronizujte!

2. k nim bude aplikácia vedieť zobraziť plán vysielania obľúbených seriálov – platí pre bežiace seriály. Toto je snáď základná vec: spustím appku a najbližšie diely, by som mal bez šuchtania hneď vidieť kedy budú. Rýchlym šuchnutím aj tie, čo šli pred pár dňami.

3. Pre našinca by bola fajn aj funkcia, ktorá by indikovala existenciu titulkov, stačí vedieť, že UŽ sú. Nič viac nepotrebujem vedieť.

4. Okrem načítavania dát ich aj niekam posielajte. No nie ako status na FB, to je k ničomu. Seriálový si chce vylepšovať profil na službách ako serialzone.cz či synopsi.tv – obe majú API. Takže zamakajte na tom, aby som nemusel ako blb vyklikať aj vo vašej appke všetky už pozrené diely.

5. rýchla. Appka, ktorá funguje jednoprúdovovo a po štarte najprv čakám, kým sa appka spustí, potom kým načíta dáta, potom kým ich zobrazí, neviem… Uložte si dáta tak, aby pri opätovnom spustení appka čo najsvižnejšie zobrazila to, čo potrebujem v úvodnej obrazovke. Trebárs si na pozadí generujte pngčka miesto zložitého sosania dátových štruktúr, len nech je to rýchle.

6. zamyslite sa ako zlepšiť tento proces: pozriem si na telke ďalší diel, potom ešte dva z iného. Až potom ma napadne, že mám v mobile appku. Lenže bližšie mám počítač. Ale tadiaľ to nejde poriešiť, takže musím do appky v mobile. Spomenúť si po dvoch hodinách, ktoré diely som videl a odfajknúť ich. Takže ako to urobiť bez veľkého špekulovania? Ako si teda viesť evidenciu o pozretých dieloch a pritom sa nestať obsedantným pedantom?

Monetizácia

Za čo by som bol ochotný pustiť peniaz:

1. Naozaj výživný prehľad diania okolo seriálu bez zasypania senom. Také veci ako robí serialzone.cz

2. Odporúčací systém: podľa toho, čo sa mi páči, mi bude vedieť na moje požiadanie nasypať pár trief, ktoré by som si mal všimnúť.

3. Komunitné názory: uvidím aké sú nálady okolo seriálu medzi používateľmi.

4. Integračné doplnky: napr. prepojenie s bežnými prehrávačmi a vymyslené prepojenie obsahu appky s obsahom prehrávačov. Domyslite si ako, no za klienta synopsi.tv úzko prepojeného s tým, čo mám v multimediálnom prehrávači by som kľudne platil aj mesačný paušál :-) – nemusel by som po pozretí seriálu nabehnúť na synopsi.tv a aktualizovať pozreté… keby som vedel z appky ťuknutím spustíť prehrávanie daného dielu (ak indikuje, že ho v prehrávači vidí…)

5. za základnú appku prachy nečakajte.

Zovšeobecnenie

Nápadov na appky máte niekedy kvantá. Obvykle sú to neživotaschopné veci veľmi závislé na dátach tretej strany, prípadne sú to len xtou variáciou už otrepaného až po samoúčelné appky typu „mám web a chcem aby presne taký istý dizajn mala mobilná appka“.

Práve tie variantné napodobeniny by sa mali zamyslieť, čo naviac ponúknu a či to, čo vymysleli naozaj stačí.

Môže sa Vám ešte páčiť...