Nabíjate iPhone každý deň? Pozrite si, kde nemusíte strácať blbosťami čas

Toto je komentár k článku na SME Nabíjate mobil každý deň? Pozrite si, kde robíte chyby a každú zásadu si prejdeme trochu inak. Ja vám poviem, čo si nemusíte na iPhone všímať alebo nejako špeciálne riešiť.

iphone-orange

Článok má aj toto video:

ak chcete ušetriť batériu, základná rada je samozrejmá – povypínajte WiFi, GPS, Bluetooth, stiahnite jas na obrazovke, nefoťte s bleskom, alebo nevyužívajte blesk na svietenie na cestu

Nechajte zapnuté WiFi, GPS, Bluetooth a jas si nastavte taký, aby ste naň v miestnosti videli (u jasu neplatí, čím viac, tým lepšie). Bleskom fotí iba blbec, natrvalo ho vypnite, uvidíte aké fotky porobíte. Skôr foťte tam, kde je veľa prirodzeného svetla. Nelietajte do menu telefónu len kvôli neustálemu prepínaniu. Ušetríte čas.

WiFi, Bluetooth či GPS vypnite ak ho naozaj nechcete vôbec používať. Venujte pozornosť faktu, že iPhone síce má vypínač vyslovene GPS ale je hlúpe to vypnúť pretože je fajn mať zapnutú funkciu Find my iPhone. Preto radšej znemožnite aplikáciám používať polohové služby a nechajte ich povolené len u tých, ktoré naozaj potrebujete. Tým ušetríte ďaleko viac a zároveň máte GPS aktívne. Bluetooth v zapnutom stave vôbec neriešte – ak používate BT zariadenia, nechajte ho v iPhone zapnutý a zariadenia len odpájajte. Podobne je to s WiFi, takmer nie je dôvod ho mať vypnuté.

Rada pre iPhonistov: pedanti si všimnú, že môžu obmedziť prílev push správ. Vypnite ich pre aplikácie, ktoré nie sú pre vás podstatné. Pohrajte sa s tým, je možnosť aj mať indikáciu nového stavu ale napr. nevysvieti sa obrazovka iPhonu len kvôli blbine.

väčšina moderných smartfónov má v sebe zabudovanú funkciu na šetrenie batérie. Väčšinou sa táto funkcia stará o stiahnutie výkonu procesora, kým mobil využívate na jednoduchšie úlohy, alebo bráni aplikáciám, aby bežali na pozadí. Veľmi odporúčame využívať tieto funkcie

iPhone šetrí batériu aj bez toho, aby musel mať prepínač na šetrenie batériou :-) Váš čas k dobru. Váš mobil rieši záťaž od aplikácií, nemusíte sa takmer nikdy o to starať (iste, sú niektoré hlúpe prípady ale to neriešme). Vy ušetríte čas tým, že nebudete neustále v telefóne kontrolovať ako máte šetrenie nastavené. Váš čas je pre vás, nie pre mobil.

ak takúto funkciu váš mobil nemá, do smartfónov si stále viete naištalovať aplikáciu tretích strán, ktoré šetria batériu – odpočúvame napríklad Juice Defender, Battery Defender, DU Battery Saver (zdarma, Android)

Vykašlite sa na to, šetriace dolepovacie aplikácie potrebujú nevyladené veci. Vaša zásada je, neskúšajte nezmyselné aplikácie a nevenujte mobilu čas len preto, že chcete niečo „ušetriť“. To sa stane, ak sa v tom nebudete vŕtať a venujte sa iným veciam.

aj keď sme si mysleli, že video a hry budú vybíjať mobil približne rovnako rýchlo, je to omyl. Aj hra s trocha pokročilejšou grafikou dokázala hravo vybíjať mobil rýchlejšie ako mačičky z Youtube

Váš iPhone má na Youtube hardwarovú podporu prehrávania videa, takže zvýšenie spotreby sa týka najmä prenosu dát z internetu. Ak ste doma na WiFine, spotreba sa nijako razantne nezvýši. Hry su svoja kategória, nehrajte nič a ušetríte čas, mobil aj jeho baterku.

dávajte si pozor na hry, ktoré sú zadarmo, má to svoju cenu. Ako ukázal tento výskum, pri hrách ako Angry Birds žerie samotné hranie hry 30 percent energie, zvyšok berie reklamný systém, ktorý zobrazuje počas hrania reklamy. Viac k téme nájdete aj na tomto linku (v angličtine)

Nemôžem komentovať, neskúmal som to.

pozrite si stránku amerického operátora Verizon, ktorý každý mesiac hodnotí najsťahovanejšie aplikácie na Android – aj podľa toho, ako sa správajú k batérii. Zistíte, že veľkým žrútom je okrem hier aj napríklad Skype

Pravda. Je treba vedieť, že kódovanie videa je najnáročnejšia činnosť, pokiaľ ho musí riešiť samotný procesor bez inej hardwarovej podpory. Takže Skype míňa baterku dvomi spôsobmi: musí obraz kódovať a potom aj prenášať internetom a zároveň opačne prijímať obraz, dekódovať ho a premietať.

v súčasných mobiloch sa používajú Li-Ion batérie, o ktorých neplatí, že ich treba na začiatku nechať úplne vybiť a úplne nabiť, aby ste predĺžili ich životnosť. Naopak – mobil ideálne nikdy nevybíjajte úplne, radšej ho dajte nabíjať už niekde pri 40 percentách kapacity batérie

Nabíjajte svoj iPhone vždy keď je to možné. Neriešte koľko percent má. Najlepší režim je nastrčiť na nabíjačku pred spaním. Ak nehráte hry, mal by vám vydržať v pohode do večera. Ja napr. mám cca 6 hodín v kuse v iPhone zapnuté prehrávanie hudby a mám pocit, že by iPhone vydržal aj dva dni. Napriek tomu ide na noc na nabíjačku.

Kedy baterku doslova ničíte: ak sa snažíte telefón vybiť do nuly používaním – mám 8 percent a ešte sa snažím toto hento urobiť. Ak toto robíte často znižujete kvalitu batérie až do jej predčasnej smrti.

Môj iPhone som kúpil koncom roka 2007. Striedmo používaný každodenne. Baterka má schopnosť vydržať tak dlhý čas.

Môj iPhone 4 mám trvale zapnuté WiFi. Bluetooth nepoužívam. Lokalizačné služby zapnuté ale len pre aplikácie, ktoré potrebujem.

Môže sa Vám ešte páčiť...