Keď Samsung predbehol Apple a uviedol svoje hodinky: Gear a Note3

Nečakal som, no ok, čakal som, že sa dostanem k hodinkám spoločnosti Samsung. V momente ako fámy okolo prípravy Apple na uvedenie jeho hodiniek pohli kolosmi. Nakoniec pokusov o nerdské šikovné hodinky je už toľko, že sa vlastne čaká iba jablká.

samsung-gear-watch

Hodinky Gear od Samsungu neprekvapia tým, že ide o upravený Android. Prekvapí však úzka závislosť na zariadeniach, ku ktorým ich je možné použiť. Neviem si predstaviť, čo presne tomu bráni. Objektívne to môže byť iba nejaká konkrétna vlastnosť hardwaru. Tak alebo onak, Gear sú vlastne príslušenstvom k Note3 a pravdepodobne aj nejakých pár zariadení od Samsungu.

Prekvapí však malý počet zariadení, ku ktorým ich je možné použiť

Nerd teda musí pochádzať z tvrdého jadra fanúšikov Samsungu ako najúspešnejšieho výrobcu Android telefónov. Neprekvapí, že bez smartphonu sa hodinky degradujú na zobrazovač času s minimálnymi možnosťami nastavenia.

Tak a máme základné predpoklady pre záujemcov o hodinky. Ak ste prešli, môžeme sa o nich baviť ďalej.

samsung-gear-orange

Prvý dojem

Je to moje prvé stretnutie so šikovnými (smart) hodinkami. A nie je mi nepríjemné aj keď mnohé z mojich averzií zostali alebo sa potvrdili.

Väčšina šikovných hodiniek sú gýče

V prvom rade je predstavou, že nerdi milujú kockaté plastové gýčové nezmysly pokiaľ možno čo najnevkusnejšie. Ak ešte imitujú prírodné materiály a povrchy, tým lepšie. Treba aby ešte zdôraznili, že sú falošné. Koniec irónie, väčšina šikovných hodiniek na trhu sú však naozaj gýčovité plastové nezmysly.

Gear patria pravdepodobne k tomu lepšiemu. Dizajn je aspoň spolovice príjemný. Takže plastu je tam o polovicu menej.

samsung-note3-plastokoza

Srandovný je dock pre hodinky. Je to akási klietka, do ktorej sa hodinky uzatvoria. Môj prvý dojem bol, že aha aké veľké hodinky a okolo obrazovky je „koža“. Zároveň s tým som vybaľoval Note3 a chvíľu som bol na pochybách – ako spravili ten zadok z bielej kože a ešte s prešívaním?

Právne oddelenia sa na tomto vyzúrili a potvrdzujem všetko všade až do zblbnutia.

Jasne, oboje je plastové – aj dock hodiniek aj zadok Note3. Dock hodiniek však ide otvoriť a Gear dostať von. Nabíjanie je možné len v docku. Ten má v sebe aj nejaký snímač na NFC. Oživovanie hodiniek ide v istej pevnej línií – samé aktualizácie, obrazovky s odsúhlasovaním právnych nezmyslov – často na jednej obrazovke aj štyri fajkátka, čo všetko som si mal byť vedomý. Keď som už bol presvedčený, že hodinky žijú, tak to začalo znova (oživenie krokomera).

Ale som už zvyknutý z Androidu, tak túto anabázu tých pár hodín zoznamovania vždy nejako pretrpím.

samsung-gear-dock-charging

Šikovná spolupráca

Šikovné je previazanie s Note3 – ak chcem nastavenia hodiniek – priložím DOCK k zadku smartphonu. Na Note3 sa zobrazí Gear Manager a môžem nastavovať.

Lenže NFC neodomkne Note3 a naopak samotné hodinky pri pozeraní notifikácií áno a dokonca aj naštartujú príslušnú aplikáciu. No a práve u toho NFC by som čakal to isté.

Podľa mňa to nie je šikovne vymyslené – čakal by som NFC snímač priamo v hodinkách, tie mám totiž neustále pri sebe. naviac – ak je v docku trvale pripojený NA KOLMO kábel, tak sa blbo prikladá k smartphonu. Vyskúšal som aj opačnú stranu docku a vtedy je snímač nepresný.

Samozrejme je to mínus len natoľko, že Gear Manager viem spustiť aj priamo zo zoznamu aplikácií a vykašľať sa na NFC. Považujem to však za nedomyslené pre praktické použitie.

Dojem

Hodinky sú určite veľké, no necítiť ich hmotnosť, prakticky vôbec. Spona (s mikrofónom) je možno prehnane veľká a aj keď je poctivo zaoblená (aby nedrala nohavice obleku), tak si na poškodenie uzatvárania spony dávajte pozor.

Hrúbka a veľkosť hodiniek je určite prekážkou pre vyznávača jemnejších a menších tvarov. Nebude však na ruke pôsobiť obludne.

Farebná obrazovka si pýta riadenie podsvietenia a v kľude sa vypína. Hodinky sa zjavne snažia zisťovať svoju polohu (natočenie – čo zjavne využíva aj krokomer) a akonáhle urobíte rukou gesto „koľko je hodín“, tak sa aktivujú.

LCD obrazovka si pýta vizuálne zmeny hlavnej obrazovky – výtvarného prevedenia hodiniek. Takže pár prednastavených vzhľadov si môžete vyskúšať. Analógové či digitálne verzie.

V Gear Manageri nájdete už pár ďalších „hodiniek“ ako aplikácie ale aj navrhovaciu aplikáciu pre Note3. V nej sa už môžete vyblázniť aj vy a namaľovať si svoje vlastné „hodinky“. Škoda, že „miniwidgety“ sa obmedzujú len na Bluetooth ikonku (prečo???) a Baterku. Chýbajú mi práve widgety aké ponúkajú prednastavené hodinky (appky, počasie…).

Naviac niektoré grafické komponenty sú… nevkusné až nepríjemne nevkusné. Ručičky gýčové, ciferníky skoro k ničomu. Aj digitálne verzie sú mizerné, z desiatich si ledva vyberiem jednu. Dátumy nerešpektujú regionálne nastavenia. Je fajn mať možnosť si dať vlastné pozadie ale to nestačí.

Automatické rozsvietenie obrazovky po pohybe ruky pred oči by mohlo prísť o zlomok sekundy skôr

Tu mám opäť malú pripomienku, rozsvieti sa s oneskorením (z môjho pohľadu), musím zlomok sekundy zrakom počkať. Neviem ako veľmi je náročné, aby hodinky rozsvietili obrazovku už počas toho špecifického pohybu rukou nahor.

Skúšal som rukou otočiť bez zmeny vertikálnej polohy a nerozsvietili sa. Nemení sa správanie ani rýchlejším gestom nahor. Takže tu by to ešte chcelo doladiť – aspoň mne tento detail prekáža.

Gestá

Aj na malú obrazovku patria gestá. Je ich niekoľko. Najrýchlejšie zistíte „rolovanie“ doľava a doprava. Je to zoznam „stránok“ s jednou ikonkou nejakej z funkcií alebo aplikácií. Zoradenie a počet „obľúbených“ funkcií/aplikácií možno meniť v Gear Manager (na Note3).

Ak je dlhý, došuchtať sa k nejakej funkcií môže byť zdĺhavé. Nefunguje „rozbehnutie“ máchnutím – známe z rolovania stránok v iOS – takže musíte šuchnúť viackrát. Považujem to za praktický nedostatok (aj keď tuším prečo to v hodinkách nie je).

Potiahnutie prstu z horného okraja (či dolného) vyvolá konkrétnu funkciu – zhora vytiahnete foťák a zdola zasa vytočenie telefónneho čísla.

Ďalšia drobnosť, ktorá by mi pomohla – ak sa obrazovka nerozsvieti, mám tendenciu použiť tlačítko na boku – a hodinky sa rozsvietia pričom tlačítkom si ich vypnem (čo aktivuje vo mne funkciu nadávky). Potom mám tendenciu poklopať na hodinky alebo potiahnuť prstom po obrazovke. Dotyky sú však možné len po rozsvietení.

Práve dotyková časť aj pri vypnutej obrazovke by mohla byť praktickou pomôckou – nemusím čakať na obrazovku a rovno vyvolám foťák – čo rozhodne chcem operatívne alebo inú príhodnú funkciu.

Očakával by som teda aktiváciu obrazovky dotykom, spustenie funkcie gestom aj pri vypnutom podsvietení.

Chýba mi aj „rozbehnutie“ rolovania obrazoviek jedným gestom s pribrzdením dotykom – teda plynulé rolovanie miesto „stránkovacieho“ šuchtania.

Bočné tlačítko je trochu neprístupné a musím si ho dohmatať – časom by som si už na to asi zvykol ale talent Samsungu dávať tlačítka vždy mimo ergonomických zón sa neuprie.

Geekovi by zrejme chýbala výbava aspoň ôsmymi tlačítkami ale ja sem nepatrím, ako vidíte chýbajú mi úplne iné veci ako sa možno dočítate inde.

mba11-note3-iphone4

Funkcie

Ako prvá je Upozornenia, rolujem smerom doprava (prst ťahám od pravého okraja obrazovky doľava). Aké sa budú zobrazovať si nastavíte v Gear Manageri na Note3, čo považujem za elegantnejšie ako pokúšať sa urobiť na to rozhranie priamo v hodinkách (kto to chce je nerd bez schopnosti vymyslieť niečo praktické).

Najčastejšie mi samozrejme prichádzajú maily a preto mi nesmierne prekáža, že nemám žiadne podrobnosti. Neviem ani od koho, neviem predmet správy. Jediná vychytávka (ktorá ma však neohromuje) je možnosť odťuknúť spustenie aplikácie Gmail v telefonoplacke Note3. Či upozornenia od iných aplikácií majú konkrétne texty už neviem, môj tip je, že nie.

S-Voice je to isté ako Siri na iOS. Ani tu si však so slovenčinou „nezahráte“. Popritom je však (na Note3) prítomný mikrofón Googlieho rozpoznávača reči. Ten však funguje len ako vstup do vyhľadávania Google.com – lenže ako funguje!? Skvele. Mrmlem si slovensky a on rozpoznáva. Doslova škoda, že asistent S-Voice nepoužíva radšej natívne Googlie služby.

Hlasové poznámky sú v autonómny diktafón avšak s príjemným správaním – rýchlo zaznamenáte svoju poznámku a ona sa sama prenesie do mobilu – to sa mi páči a ešte by to chcelo aby bola bezobslužne k dispozícií v počítači.

Menej očakávanpu funkciou je však schopnosť hodiniek pokúsiť sa nahrávku previesť na text. Spôsobuje to humorne ladený preklad keďže podobne ako u S-voice to slovenčinu nepozná.

Galéria je len schránka fotiek a videa a nič viac. Malo by ísť nazdieľať obrázky na sociálne siete.

Ovládač médií je priamym prepojením na prehrávač s hudbou (nefunguje s prepojením na aplikáciu Google Music – čo je kapitola sama o sebe prečo v Androide je opäť niekoľko „natívnych“ prehrávačov) a fungujú očakávané triviálne funkcie „prehraj, pozastav, ďalšia, predošlá“. Možno v ďalšom rozvoji by som očakával aj niečo naviac najmä pre ovplyvňovanie výberu hudby (a najmä „srdiečkovanie“ a spúšťanie žánrových mixov).

Krokomer je vysunutý snímač k aplikácií v smartphone – keďže v hodinkách je samotný hardware na snímanie krokov, je možné si meranie spustiť a zastaviť rovno v hodinkách.

Nastavenia zčasti kopírujú Gear Manager ale rozhodne by mi v hodinkách vlastne nechýbali. Preto zamrzí, že niektoré z nastavení sú možné len v hodinkách.

Aplikácie je zložka s ďalšími funkciami, ktoré vymenujem:

Kontakty, Krokomer, Nastavenia, Ovládač médií, Počasie, S-voice, Stopky, Vytáčanie, Archív, Časovač, Denníky, Dnešný rozvrh, Fotoaparát, Galéria, Hľadať moje zariadenie, Hlasová pripomienka.

Sú usporiadané v obrazovke po 2×2 a vidíte, že sú tam vymenované všetky vrátane tých, ktoré sú „vysunuté“ v hlavnom páse aplikácií. Napríklad som dlho hľadal možnosť zmeny farby pozadia hodiniek (poznámka: málo farieb k výberu). Ja osobne by som radšej uvítal možnosť konfigurácie hlavného pásu v Gear Manageri aj preto, že keď si vyberiem oranžové písmo času v Gear Manažeri a oranžové pozadie v hodinkách, príde mi to hlúpe ak si ešte musím nájsť dock hodiniek aby sa mi spustil Gear Manager v Note3…

Zaujímavé je „Hľadať moje zariadenie“, ktoré však iba rozvrieska Note3 a to len ak sú hodinky v Bluetooth dosahu. Ťažko by som asi čakal niečo viac, hodinky sa pri strate spojenia nakoniec ozvú, čo by mohlo byť svojim spôsobom ochranou proti fyzickej strate.

Počasie je vymyslené obstojne a použiteľne. V jednej z možností zobrazenia času je aj ikonka s počasím. Vtedy je vstup do podrobností na ťuknutie prstom. To je príjemné a predpoveď a stav počasia je jedna z funkcií, ktorá má zmysel.

Bondoaparát

Asi najzaujímavejšia záležitosť je fotoaparát. Nikto by nepovedal, že mobil už nie je najpohotovejší fotoreportážny nástroj. Foťák v hodinkách je rozhodne potenciálne najpohotovejší. Vzhľadom na moje mrnčanie vyššie až taký pohotový nie je, no to sa môže zmeniť.

Kamera v hodinkách môže opäť zmeniť typickú pózu amatérskeho fotografa. Kompakty s veľkou obrazovkou sa už roky neprikladajú priezorom hľadáčika k oku a fotenie hodinkami si vyžaduje tiež špecifické usporiadanie končatín.

Kamera na náramku z vonkajšej strany ruky predurčuje k „Bondovskému“ štýlu fotenia. Toto sa môže stať hitom alebo minimálne celkom populárnym spôsobom fotografovania.

Asocialita

Najväčším prekvapením je pomerne slabá schopnosť socializácie sa hodiniek. V Gear Manageri je sekcia s aplikáciámi a je v nej kategória Sociálnych služieb a na rovinu – katastrofa. Facebook tam nie je, Twitter tiež nie, Google plus takisto…

Spolu s tajnostkárskymi upozorneniami (viem, že mi prišla správa na Google Plus a nič viac), s tým, že vlastne neviem fotku alebo nejaký svoj „stav“ HNEĎ odoslať na sociálne siete, sa hodinky do značnej miery degradujú vo svojom potenciáli.

Aj salónni asociáli (mrviaci sa pri počutí slov ako je Facebook, NSA a iné špiónske spolky) musia uznať, že v možnostiach prepojenia na ďalšie zdroje je to slabé.

Im totiž nakoniec dali programovať appky pre Twitter a Facebook, ktoré sa dajú doinštalovať. Možno to niekto z tej reťaze myslel dobre „dajte tam aj Facebook s Twittrom“, no realizácia… nepoužiteľná. Malá obrazovka a snaha tam narvať tak pidiobrázok, tak odosielateľa, tak časť správy spôsobila, že obrázok je k ničomu, z mena odosielateľa sú prvé 4 písmená, z textu nič. Naviac úvodná obrazovka je MENU, nie aktuálny stav na sieti, čo by som v hodinkách uvítal.

Rada odomňa? Nesnažiť sa tajmlajnu zobraziť celú. Štvorec obrazovky ledva stačí na JEDINÝ status, takže využívať rolovanie obrazovky a roletkové menu. Prosím.

To hovorím v kontexte s tým, že prepojenie s Note3 je na nečakane dobrej úrovni. Máločo je nutné znásiľňovať ku spolupráci a po prepojení hodiniek s Note3 to funguje aj samo, čo by som teda nečakal a chválim to.

No fakticky mi príde zbytočné hnať sa za hodinkami, ktoré mi ani len nezobrazia text twítov (nepotrebujem plnohodnotného klienta), nevidím odosielateľa mailov…

V hodinkách nie je NFC, čo by som napríklad čakal pre prepojenie na platobné systémy. Nemám v nich ani čítačku tých podivných štvorcových kódov? Veď si to nekúpi nikto z reklamných a marketingových agentúr aby si mohli overovať funkčnosť týchto značiek na svojich produktoch :-)

samsung-gear-back

Zhodnotenie

Aktuálne je použitie Gear obmedzené na pár prístrojov, čo je najzásadnejší problém. Prospel by im otvorenejší prístup a to dokonca aj pomocou konkurenčných zariadení.

Majitelia Note3 však majú možnosť dokúpiť si ich ako „príslušenstvo“ s dúfajme perspektívou dlhého spokojného používania a rozvoja platformy tak, ako je to často zvykom.

Hodinky sú solídne technicky spracované, menší otáznik mám k zapínaciemu klipu a piatim kovovým bodom na zadnej stene hodiniek – nie som si istý odolnosťou voči vlhku a vodotesnosťou.

Ďalšie výhrady sú už skôr softwarové a spomeniem len najvážnejšie: nie moc svižné zapnutie obrazovky po pohybe ruky „koľko je hodín“, chýbajúce zotrvačné rolovanie zoznamu aplikácií jedným pohybom, možno ešte nedomyslené rozhranie, nekomplexná konfigurácia hodiniek v Gear Manageri.

Čo by som chcel? Netvrdím, že by to bol liek na svetové predaje – je viac než isté, že Samsung týmto modelom testuje naše reakcie – no Gear Manager pre iOS a zmysluplné prepojenie (cez Bluetooth) s iOS by rozšírilo možnosti. Ale už len keby rozšíril použíteľné Android prístroje.

Čo je trefou týchto hodiniek? Možno ten fotoaparát, tam by som tipoval, že využitie nájde.

Môže sa Vám ešte páčiť...