Môj prvý robot: Braava od iRobot utiera podlahy

Dlhší čas som uvažoval nad upratovacím robotom a zvažoval som, čo je najvhodnejšie. Medzitým som mal dokonca doma požičaný zametací robot od Samsungu aby som lepšie pochopil zmysel týchto zariadení. Okrem výrobcov a modelov sa delia tieto roboty na zametacie (nepresne vysávacie), umývacie a najnovšie aj vytieracie. Dnes som už po rozhodnutí. Kúpil som si vytieraciu novinku Braava od iRobot.

irobot-braava

Jing a Jang

Ten existuje v bielej, lacnejšej verzií a potom vybavenejší čierny model. Keď som si spočítal rozdiely, rozhodol som sa pre čierny. Ale aj preto, že farba… No dostal som silnejšiu baterku a výbavu pre mokré vytieranie a v súčte prekročili cenový rozdiel pretože aj bielu verziu dokážete dovybaviť tak o lepšiu baterku (a lepší adaptér) a mokrú výbavu.

Dizajn a výbava

Braava je hranatá, menšia, tichá. Ostatné typy robotov sú veľké, oválne a hlučné. Nevysáva a ani nijako nevytvára podtlak. Jediná mechanika je určená k pohybu. Nasadzuje sa na ňu utierka „mop“ natiahnutá na obdĺžnikovú násadu.

irobot-hlavna-cast

Čierna verzia má teda tak suchú výbavu (na obrázku vľavo) – pasívna obdĺžniková násada a biele suché utierky. Robot s ňou teda len behá hore dole a „vyleští“ poumývanú podlahu.

Mokrá výbava je v strede a obsahuje naviac vlastne iba nádržku na vodu resp. „roztok“. Na násade je iný typ modrej handry, veľmi podobný froté ponožkám.

irobot-braava-north-star

Posledná súčasť je navigačná kocka.

Namokro a nasucho

Braava má v podstate dva hlavné režimy. Suchý spočíva v priamočiarom obehnutí miestnosti. Mokrý už ide „šúrovacím“ pohybom – do oblúka doprava, naspäť, do oblúka doľava, naspäť, dopredu.

V oboch režimoch sa najprv snaží obehnúť voľné plochy miestnosti a potom ide druhé kolo spočívajúce v obehnutí okrajov miestnosti, nôh nábytku a pod.

Toto sa dá naviac skrátiť – ak pri štarte jedného z nich podržím spúšťacie tlačítko niekoľko sekúnd, tak druhú fázu to vynecháva.

irobot-braava-krabica

Praktický pohľad

Neergonomické a nepraktické je nabíjanie Braavy. Musí sa postaviť a na to nie je dobre prispôsobená – vpredu nie je žiadny držiak. Ten síce je vzadu ale poslúži len na rýchle prenesenie, inak je na „nesprávnej“ strane. Nabíjací konektor je na spodnej strane – ušetrili výrobu – vnútri Braavy je totiž potom len jedna doska. To považujem za spornú úsporu. Zmieril by som sa s nabíjaním pomocou nabíjačky „z mobilu“ ale otáčať to je trochu nepraktické.

Nabíjanie sa dá zrejme doriešiť kúpou docku ale aj do neho musíte Braavu postaviť, zdvihnúť a nasadiť.

Môžem potvrdiť, že pri behajúcej Braave sa dá pozerať televízor a nijako zvlášť neruší.

Prechodové lišty podláh dokážu Braavu zastaviť a otočiť v mokrom režime. Pri suchom ju prejde. Záleží naozaj na výške lišty ale tie moje už neprejšla. Koberec nemám ale som si istý, že na žiadny nevylezie – drsný povrch zaregistrujú čidlá.

Káble, najmä tenké, môžu byť pre každý robot trochu problém – ľudia, ktorí si doma z nich robia špagetové klbká ale žiadne roboty neriešia.

Áno, v pohode si obehne nohy stoličiek a podobne – ako píšu marketingové materiály – najprv urobí obeh voľných plôch a potom si obehne pedantnejšie okraje a okolie nôh stolov a stoličiek. Ja sa moc uprataním stoličiek nezaoberám.

Omnoho viacej používam mokrý režim až natoľko, že nahrádza umývanie podlahy. Veľmi mi to takto vyhovuje.

braava-nasucho

Iste, predtým treba viditeľné veci radšej pozametať – ani nie, že by to za sebou vláčilo – to sú také historky, ktoré si šíria tí, čo roboty ešte nemali – realita je taká, že len absolútny maniak do umývania podláh by to robil bez robota častejšie. Takže smelo premýšľajte. Ak ste boli schopní kúpiť umývačku riadu, prečo nie toto, čo zrejme šetrí viac času ako umytie troch pohárov.

Navigačnú kocku mám občas problém umiestniť podľa návodu „v strede“. Ale veľmi to nevadí, len treba správne umiestniť Braavu – začína vždy šmejdiť VPRAVO.

Posúva len naozaj ĽAHKÉ predmety. Napríklad prázdne plastové flašky a občas sa podarí nejaká tá papuča.

Praxou zistíte, ktorý smer je najefektívnejší – myslím smer, ktorým Braava začne pracovať.

V úzkej chodbe vyskúšajte radšej priečny pohyb, nie po celej dĺžke chodby.

Baterka vydrží dosť veľa. Povedzme jednu väčšiu miestnosť bez príliš naškrečkovaných predmetov po podlahe prebehnete s kľudom tri až štyrikrát.

Keď som skúmal možnosti umývacích robotov, prišla mi Scooba už zastaralá a príliš veľká, je vraj aj hlučná. Braava ma prekvapila a moc som už nešpekuloval. Zametacie roboty s kartáčikmi mi prídu vo všeobecnosti nepraktické – to, čo urobím zmetákom za dve minúty zložite obiehajú dvadsať až tridsať minút.

Za pár týždňov mám z používania Braavy ďaleko lepší pocit z podlahy. Nemusím používať veľa vody, menej saponátov.

Násada na režim namokro používa relatívne malú nádobku – naozaj len navlhčuje – ja to robím tak, že namočím aj handru. Jednu miestnosť potom pretrie tak akurát.

Trochu ma prekvapilo, že niet k dostaniu (u nás, vy mudrlanti) náhradné diely (firma, čo sa tvári ako výhradný čosi, mi ešte nereagovala na kontaktný mail) ale problematický je len prekvapávací filter.

Handričky som nakoniec po čiastočnom váhaní kúpil v Tescu – rozmer asi 30x30cm, prestrihol na dve, síce vyšla len tak tak natiahnuť (režim namokro). Handra pre režim nasucho bude trošku ťažší oriešok, nesmie príliš zadrhávať aby neaktivovala mikrospínače.

Kým ostatné okrúhle roboty zrejme nevojdu nikam okrem jedálenského stola, Braava sa po menšej úprave nožičiek (chýbal asi 1 cm) dostal aj pod nízke skrinky v obývacej izbe.

Len potom pozor na to, čo máte za nimi – ja som káblový maniak, mám ich všetky pokope a pozväzované a veľa káblov ide za lištami plávavúcej podlahy (a stenami).

Narážanie do posuvných dverí vstavanej skrine je v pohode.

V nosiči držiaka handry sú také dve gumené lamelky – pri skúmaní ich zrejme strhnete, naspäť idú komplikovane, takže ak nemusíte, neprplite sa v tom :) problém je, že ak sú stiahnuté, snímače inak fungujú a Braava sa pri pohybe zdá byť zmätená.

Rozobrať sa dá – štyri skrutky – no vnútri nie je príliš prekvapení, nájdite si sami po internete fotky.

Premýšľam ešte o významnejšom použití prípravkov na umývanie podláh ale mám pocit, že priamo do nádobky by som nič iné ako vodu radšej nedával – takže aplikácia len na handru.

Pripevňovanie handry v mokrej násade je podobné suchému zipsu – na to treba myslieť, handra musí mať správny rozmer a nesmie „prevísať“ – brzdila by čidlá.

V suchom držiaku sa okraje handry zastrčia a tento spôsob je veľmi hlúpy (prácny) – musím to urobiť naozaj pedantne, aby handra nezavadzala pri nasadení.

Príprava na mokré vytieranie je vlastne jednoduchšia.

Pranie handier je možno jedna z vecí, čo vás môže zaujímať – zdá sa mi zbytočné čakať na bežné pranie – vyskúšajte sprchovú hlavicu naplno zblízka na dne vane – prekvapivo účinné.

Pri kúpe bol podnet avízo českej recenzie Mareka Lutonského. Akonáhle som to uvidel v elektre, tak som to obratom kúpil.

Pozitíva:

– tichý, naozaj neruší pri sledovaní TV
– malý, prebehne mi aj nábytok s nožičkami minimálne 8 cm
– vytieranie namokro
– cena
– pedantné obehanie plochy
– orientuje sa dobre

Nepoteší:

– spôsob nabíjania – nutnosť ju zložite postaviť a nájsť konektor
– lamely snímačov ak sa zošuchnú, Braava zmätkuje

Celkovo veľmi ale naozaj veľmi oceňujem práve tento typ robotov. Defakto mi pozametá, povytiera a hlavne ak chcem aj každý deň. Niet nad čím príliš váhať, okrúhle kartáčikovače sú nadobro mimo.


iRobot Braava som si zakúpil za svoje vlastné peniaze, pre svoje vlastné potreby u seba doma. Nebol som nikým kontaktovaný ani požiadaný o zverejnenie komerčnej informácie, odkazov, propagácie ani ničoho, čo by malo prospieť konkrétnej značke. Napriek tomu si dovoľujem oznámiť, že akékoľvek informácie z toho článku môžu spôsobovať zmeny vo vašom rozhodovaní a kritériach pri výbere týchto ale aj iných zariadení.

Uvítam akékoľvek priateľsky ladené odozvy na recenziu, výrobok, weblog a ďalej aj rôzne ďalšie ponuky na porovnanie iných výrobkov. Moja podmienka je, že ho musím osobne, bez stresu a tlaku odskúšať. Aktívne nikoho neoslovujem, takže sa nebojte a nepíšte mi o výmeny odkazov a podobné nezmysly – zaujímajú ma vaše produkty ale len ak z toho niečo mám :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...